Vije-sti

Poslušajte danas jedan album u cijelosti u čast glazbenog formata koji je zauvijek promijenio svijet glazbe

Poslušajte danas jedan album u cijelosti u čast glazbenog formata koji je zauvijek promijenio svijet glazbe

Glazbena industrija danas slavi 71. rođendan glazbenog albuma. Upravo prije 71 godinu u svijetu se pojavio format koji danas poznajemo kao album i koji je zauvijek promijenio svijet diskografije i glazbe. Hrvatska diskografska udruga obilježava ovaj dan u suradnji s brojnim izvođačima, autorima, glazbenim kritičarima i novinarima te ljubiteljima glazbe, a ovom prigodom donosi službene podatke iz diskografije naših područja.

Nacionalni dan albuma obilježava se danas, 12. listopada, kada ljubitelji glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu slave veliki 71. rođendan glazbenog albuma. Kada je 1948. godine objavljena prva vinilna long-play ploča u izdanju Columbia Recordsa, album je postao nezaobilazna forma u svim glazbenim žanrovima. Tada je snimljen Mendelssohnov Koncert u e-molu na vinilu i to na 33 i 1/3 okretaja u minuti, a uskoro potom započinje diskografska era koja relativno brzo putuje i prema našim područjima.

1956. godine izdan je pod okriljem tadašnjeg Jugotona prvi domaći album na 10-inčnom vinilu, a pripadao je Ivi Robiću, pjevaču zabavne glazbe i šlagera te prepjeva rock and roll pjesama. Već dvije godine kasnije, diskografska scena s naših područja može se pohvaliti prvim rock albumom "Naši dani" Grupe 220, koji je prošle godine proslavio okruglih 50 godina.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s diskografskim kućama, autorima, izvođačima i novinarima ove jeseni povodom Nacionalnog dana albuma provela je niz aktivnosti, kao jedina diskografska organizacija u svijetu koja je uz kolege iz Velike Britanije obilježila ovaj dan. Svoju su podršku pritom pružili i ambasadori projekta – Vanna, Opća opasnost, Edo Maajka, Marko Tolja i Neda Ukraden.

Kada preslušaš cijeli album, vidiš suštinu onoga što je glazbenik htio reći. Od samog skupljanja pjesama do nekih prvih demo snimaka, probe s izvođačima pa do postavljanja aranžmana, zatim snimanja, pa odlučivanja što je višak ili manjak, itd. – proces stvaranja albuma zna biti jako težak. Savjetujemo ipak novim glazbenicima da se okrenu kreiranju albuma ispred singlova, jer priču je potrebno zaokružiti, napraviti niz pjesama koje zajedno nešto mogu reći - izjavili su članovi grupe Opća opasnost.

Ovom prilikom, HDU objavljuje drugo izdanje knjige priča o albumima pod nazivom „71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja“. Knjiga nastavlja seriju koju su započeli autori i glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Zlatko Gall, a ove godine u knjizi se nalaze priče o albumima iz pera suradnika HDU-a i novinara Večernjeg lista, Samira Mille. Urednik knjige još jednom je glazbeni znalac Siniša Škarica, a nizu priča ove godine pridružuje će se i digitalno glazbeno izdanje čiji je urednik novinar, voditelj i urednik s Hrvatskog radija – Zlatko Turkalj. Promocija ove knjige zakazana je za 14. listopada u 18 sati u Hoću knjigu megastoreu u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Više informacija dostupno je na službenom Facebook eventu događanja.

Ovom prilikom, Hrvatska diskografska udruga poziva sve ljubitelje glazbe da proslave zajedno veliki 71. rođendan albuma i poslušaju svoje omiljeno izdanje u cijelosti, ili da iskoriste priliku sniženja u glazbenim prodavaonicama i kupe neke od aktualnih ili dugo priželjkivanih izdanja. Informacije o popustima i nagradnim natječajima nalaze se na službenoj Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.

U svakodnevnom radu u glazbenoj industriji, diskografi, ali i izvođači i autori nastoje publici servirati dobru glazbu i stvarati djela koja će ostati zapamćena. Unatoč svim izazovima i smjeru najnovijih trendova, uvijek se vraćamo izvorištu glazbenog djela – albumu. Bilo da je riječ o vinilu, CD-u ili glazbi na streaming platformama, album je format koji čini logičnu i potpunu cjelinu, priču koju želite poslušati od početka do kraja kako biste uistinu doživjeli to djelo. Album je opstao, i još dugo će živjeti, i zato zaslužuje svoj Nacionalni dan kada mu odajemo posebnu počast i slavimo njegovu veliku i značajnu obljetnicu. Sretan vam Nacionalni dan albuma! - izjavio je predsjednik Hrvatske diskografske udruge, Želimir Babogredac.

Nacionalni dan albuma izvrsna je prilika da javnost upozna domaću diskografsku scenu u brojevima, stoga ovom prilikom HDU predstavlja neke od najznačajnijih podataka o albumima u povijesti diskografije na našim područjima.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge te Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni