Vije-sti

Prema rezultatima istraživanja, slušanje žestokog metala u autu može uzorkovati opasniju vožnju

Prema rezultatima istraživanja, slušanje žestokog metala u autu može uzorkovati opasniju vožnju

Glasno slušanje žestokog metala tijekom vožnje moglo bi negativno utjecati na vašu vozačku izvedbu.

IAM Roadsmart i automobilistički časopis Auto Express proveli su eksperiment kojim su pokušali analizirati utjecaj različitih vrsta glazbe koju vozači slušaju tijekom vožnje na njihovo ponašanje i sigurnosti u prometu, prenosi glazbeni portal NME. Studija je usporedila pjesme Slipknota ( '(sic)' ), Taylor Swift ('Shake It Off'), Kendricka Lamara ('HUMBLE') te Goldberg varijacije Johanna Sebastiana Bacha.

Studija je pokazala su da slušanje žešće i ekstremnije glazbe tijekom vožnje rezultira opasnijom i nepažljivijom vožnjom. Istraživanje je donijelo zaključak da klasična glazba vozače previše opušta, a za kontroliranu vožnju najpogodnija je pop glazba.

Reporter Tristan Shale-Hester na austrijskoj stazi Red Bull Grand Prix odvozio je po dva kruga s različitim ubrzanjima, i skretanjima s kontroliranim zaustavljanjem na “finish” liniji slušajući spomenute pjesme pojačane na najglasnije. Dok je slušao Slipknot, bio je 14 sekundi sporiji od kontrolnog kruga I nepažljiviji na drugim testovima. Slušajući Bacha, bio je 12 sekundi sporiji od kontrolnog kruga, slušanje Kendricka izazvalo je loše zaustavljanje, a tijekom pjesme Taylor Swift imao je ravnomjernu vožnju što se tiče brzinske konzistencije.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja