Vije-sti

Radio na cesti večeras u Varaždinu

Radio na cesti večeras u Varaždinu

Nakon Milne i Splita u subotu, 19.studenog, u Varaždinu će se uz pomoć Vakuum incijative mladih za mlade održati posljednji KLFM-ov Radio na cesti ove sezone. Ekipa KLFM-a će kroz predavanje i radionicu pokušati aktivirati mlade Varaždince da pokrenu vlastiti community radio, a u koncertnom dijelu će predstaviti tri projekta hrvatske neovisne glazbene scene kojima nedostaje medijske pažnje: Gracin, NLV i ESC Life.

Splitski "Radio na cesti", projekt community radija Kunst & Liebe Frequency Machine, za strateški cilj ima stvaranje mreže zainteresiranih suradnika za pokretanje internet community radija i umrežavanje istih. Kroz dosadašnje turneje postigli su veliki uspjeh u tim osnovnim ciljevima događanja. U dvije godine u gradovima diljem Hrvatske su predstavili najbolje od nezavisne glazbene scene, demonstrirali tehnološku jednostavnost i pristupačnost radio transmisije, održali više radionica koje su pokušale objasniti postavke i zadatke community radija, dokumentirali su takva događanja u obliku live streaminga uz dodatnu mogućnost edukacije zainteresiranih i za taj dio radijske produkcije.

Volonteri iz Vakuum inicijative mladih za mlade su pomogli oko organizacije Radija na cesti koji se organizira kroz program mreže udruga Clubculture. Program počinje u 14:00 sati kada će KLFM-ovci predstaviti community radio i pokušati aktivirati Varaždince za pokretanje community radijske produkcije, kroz predavanje i radionicu o svojim radijskim iskustvima i tajnama kako što efikasnije i uz što manje troškova postaviti vlastito radio mjesto u zajednici, spremno za proizvodnju i emitiranje vlastitih sadržaja. Uz moderiranje Ivana Jelačića (KLFM), gosti KLFM radija u zajednici i domaćini iz inicijative Vakuum, razgovarat će o albumima koji su utjecali za njihovo glazbeno, ali i osobno formiranje, što će na neki način biti live ekstenzija nedjeljnog KLFM kultnog programa Nezaboravne vatre. Također će biti riječi i o medijskim formatima, tj. kako su oni utjecali i kako danas utječu na glazbenu percepciju.

Ovom prilikom se zbog kiše Radio na cesti seli ispod ceste, u podzemni prostor inicijative Vakuumm gdje će u  koncertnom dijelu programa predstaviti tri bisera hrvatske neovisne glazbene scene koji zaslužuju više pažnje od onog što kroz mainstream medije dobivaju: Gracina (20:00h), NLV(21:30h) i ESC Life(23:00h). Za after će biti zadužena ekipa KLFM-a (El Segundo, Mondo Cinematico, JSRC).

Tomislav Gracin(Split) je član KLFM-a i vlasnik kultnog  boemskog kafića Basket gdje i sam organizira povremene akustične koncerte. Iza sebe ima samoizdani album Mono. Trenutno s bendom radi na drugom albumu koji će izaći iduće godine. U Varaždinu će svirati novi materijal i nešto starih pjesama. Svoju poeziju će predstaviti u solo varijanti na akustičnoj i električnoj gitari. Njegova glazba izlazi iz srca, a koncerti su obojani nostalgičnim osjećajima koje prenosi na publiku svojim skromnim drhtavim glasom.

NLV (Pula), Nikol, Luka i Vedran, su počeli svirati 2013. kada su imali i prvi zajednički koncert na Terraneo akustičnoj pozornici. Izričaj koji njeguju je na granicama alternativnog folk-popa, ali odskaču na sceni zbog neobično lijepog, sofisticiranog vokala Nikol. Dvije godine nakon svog prvog EP-ja „...and who are you?“ singlovima Sisters of the sun i Bitter najavljuju debitantski album NLV koji izlazi uskoro. Na novom materijalu su radili u proširenom sastavu te tako najavljuju promjenu zvuka i prekretnicu u svom radu. Okreću se više bendovskom zvuku. 

ESC Life postoji od jeseni 2013. i čine ga iskusni glazbenici koji više od desetljeća sviraju na alternativnoj sceni  iz bendova različitih glazbenih usmjerenja (Hemendex, ST!llness, Man Zero, Umor), ali su se uspješno odmaknuli od žanrova svojih izvornih bendova.  Osnovali su bend koji je povezao njihovu ljubav prema jednostavnim i zaraznim pop melodijama te distorziranim gitarama. Ljubitelji 90-tih će na koncertu ESC Lifea će napokon doći na svoje.

Varaždin je idealna prilika da ču jemo najnovije pjesme izvođača kojima nedostaje medijske pažnje, da podržimo KLFM, a možda i da se inspiriramo za pokretanje radija u zajednici ili pridružimo postojećem.

Upad: 0kn.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.