Vije-sti

Robert Plant uskoro u Puli!

Robert Plant uskoro u Puli!

Roberta Planta ukratko bi se moglo opisati kao glazbenu ikonu i jednog od začetnika hard rock i heavy metal žanra, pri čemu su najveću ulogu igrali Plantov specifičan vokal i tehnika pjevanja, kao i njegova uloga frontmena jednog od najutjecajnijih, a po mnogima i najboljih bendova svih vremena, Led Zeppelina.

Plantova se glazbena karijera počela stvarati u vrijeme kad velika većina ljudi koji čitaju ovaj članak nije bila ni izdaleka u planu, u vrijeme dok se na rock glazbu još gledalo s dozom sumnje, a karakteristike koje ona ima danas tek su se polako razvijale.

Ova je glazbena legenda svoj put počela suradnjom s Jimmy Pageom, koji je krajem 60ih godina tražio vokala za bend tada poznat pod nazivom "'New Yardbirds", a koji je 1968. godine promijenjen u svima poznati "Led Zeppelin". Godine 1969. bend izdaje svoj prvi album, čiji su blues-rock zvuk začinile distorzirane gitare, i upravo je to postalo zaštitnim znakom ne samo Led Zeppelina, već i čitavog heavy metal žanra. U prvih šest godina svog djelovanja, Led Zeppelin je izdao čak šest (od sveukupno devet) studijskih albuma, a na njima se nalaze brojne pjesme koje i danas izazivaju oduševljenje kod svih generacija. Neke od najpoznatijih bezvremenskih pjesmama Led Zeppelina su "Dazed and Confused", "Whole Lotta Love", "Black Dog", "Kashmir" te neizostavna "Starway to Heaven", stvarčina koju su mnogi glazbeni kritičari, kao i publika proglasili najboljom pjesmom svih vremena.

Do sredine 70ih godina karijera Led Zeppelina bila je na svojim vrhuncima, međutim u kratko ju je vrijeme niz neočekivanih događaja odveo u drugom smjeru, počevši od Plantove prometne nesreće pa do alkoholizma i raznih ovisnosti s kojima su se borili drugi članovi benda. 1980. godine bunjar John Bonham pronađen je mrtav i njegova je smrt označila službeni raspad Led Zeppelina, nakon čega je Robert Plan započeo uspješnu solo karijeru.

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina, Robert Plant izdao je mnoštvo solo albuma, a kraće je vrijeme djelovao i sa skupinom "The Honidipers". Nekoliko godina kasnije, i na nagovor tekstopisca Phila Johnstona, Robert Plant je na svojim nastupima na oduševljenje publike ponovno počeo izvoditi pjesme Led Zeppelina. Početkom tisućljeća, Plant je putem glazbe izrazio i svoje interese prema kulturi Walesa, a 2002. godine osnovan je i bend "Strange Sensation", s kojim je Plant izdao dva albuma te zahvaljujući kojima je Robert Plant čak četiri puta bio nominiran za prestižnu nagradu "Grammy". Kao bivši član Led Zeppelina, Plant je dobio nagradu "Grammy" za životno djelo, kao i nagradu "Polar Music Prize".

U široki dijapazon Plantovih suradnji spada i ona s američkom country pjevačicom Alison Krauss, koja je također dobila odlične kritike.

I što još reći kad je sve jasno, Robert Plant jedan je od najboljih pjevača svih vremena, čija su osobnost i glazba utjecali na alternativne žanrove kakvima ih znamo danas. Dakle, 30.07. put pod noge i pravac za Pulu, gdje ćemo imati priliku uživati u glazbenoj poslastici kakvu se rijetko viđa. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.