Vije-sti

Sleaford Mods predstavljaju EP

photo: Sleaford Mods, credit: Ewen Spencer

Sleaford Mods predstavljaju EP "MORE UK GRIM"

Nottinghamski dvojac Sleaford Mods, koji nakon više od 10 godina karijere svojim oštrim i kritičkim tekstovima, i grime tonovima, stiče sve veću popularnost, danas objavljuje EP „MORE UK GRIM“ via Rough Trade Records.

Snimljen u isto vrijjeme kada i njihov hvaljeni ovogodišnji album „UK GRIM“ (03/23) - pet, zapravo šest svježe objavljenih pjesama ne samo da nastavlja trenutnu dominaciju Andrewa Fearna i Jasona Williamsona na plesnom podiju, već s mješavinom uvida i duhovitosti, bijesa i suosećanja, kritiziraju i slave naša turbulentna vremena.

Glavni singl 'Big Pharma' objavljen je prije mjesec dana, a prati ga oštro satiričan animirani video u režiji Seana Searsa (AKA Prawnimation), koji je svoju prepoznatljivu, stiliziranu viziju primijenio na ispitivanje posljedica zdravstvene „filozofije“, koja daje prednost ispijanju urina nad pažljivo istraženim medicinskim tretmanima.

Pjesma 'Big Pharma' napisana je početkom jeseni 2022. kada se Covid ponovo razbuktao. Nosi u sebi dosta normalnog apsurdizma Sleaford Modsa, ali se također osvrće na stalnu fascinaciju pokušaja pronalaženja istine u informacijama koje u potpunosti guraju veoma sumnjivi ljudi“, objašnjava frontman Jason Williamson. „Izraz 'Big Pharma' iščupan je sa svog prvobitnog mjesta, koji je s pravom bacio kritiku na farmaceutsku industriju jer je proizvodila sve više i više proizvoda koji bi uništili živote u masovnim razmjerama. Umjesto toga, sada je Big Pharma poznatiji kao termin, koji koriste desničarske i industrijske grupe, a koje pokušavaju da prikriju financijske ciljeve svojih argumenata nekom vrstom legitimiteta kritičnog razmišljanja. Sve to se osjeća pogrešno. Hrani se beznađem, široko rasprostranjenim strahom i generacijama nesputanih dezinformacija povezanih s ograničenom kritičkom percepcijom, kojom smo mi, kao masa, opterećeni.” - sugerira. 

Williamson dodaje da njihova pjesma ne opravdava one koji prodaju termine kao dio neke vrste bezličnog političkog/industrijskog kompleksa, jer se također podsmjehuje ratnicima na tipkovnicama koji bi doista trebali angažirati vlastitu inteligenciju prije objava na internetu. „Mora se temeljiti na odgovornosti, na puno osobne odgovornosti“, sugerira.

Uz 'Big Pharma' na EP-u „MORE UK GRIM“ su u četiri ranije neobjavljene pjesme, 'Under The Rules', 'Old Nottz', 'PO Crazeh' i 'My 18hr Girdle' plus 'Old Nottz (Alt MIx).

„Pjesma 'Old Nottz' više se fokusira na lokalnu ogorčenost prema Sleaford Modsu i moj osobni, bespomoćni pad u materijalnu usklađenost“, objašnjava Williamson. „U skladu s pravilima, nosi nešto od ovog osjećaja, dok je naslov '18 Hr Girdle' uzet iz stare reklame za ženske remene iz 1970-ih i govori o tome kako se muški identitet, iako je trenutno teško pritisnut pod ovim oblakom dominacije Alfa mužjaka, mijenja. 'PO Crazeh' je mješavina apsurdističkih, političkih jednoličnosti i glupih sranja, u suštini – uživajte!“

EP dolazi kada su Fearn i Williamson krenuli na put, kako bi započeli niz koncerata diljem europskog kontinenta, prije nego se vrate u UK, na neke od svojih najvećih koncerata do sada. Ovo uključuje i noć u londonskoj Alexandra Palace, 2. prosinca, koja se može pohvaliti gostovanjem poznatih kolega, kao što su duaoSpecial Interest, izuzetno uglađeni John Grant i „najveći živi stand-up komičar na svijetu“, Stewart Lee. Elektronski titani Hot Chip će također biti DJ na koncertu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni