Vije-sti

Švedski electro swing bend Movits! premijerno u Zagrebu

Švedski electro swing bend Movits! premijerno u Zagrebu

Sjajan švedski electro swing bend Movits! premijerno dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u srijedu 15. veljače 2017.

Movits! pronalazi svoj put po svijetu, te se njihova glazba već lagano uspinje na svjetskim ljestvicama dok ih mediji nazivaju švedskim glazbenim čudom. Uz sjajan prvijenac koji ih je lansirao na prva mjesta u Švedskoj, nastup na američkoj televiziji koji im je otvorio nova vrata, Movits! dostavljaju svoju zaraznu energiju u sve dijelove svijeta i s mješavinom jazza, swinga i hip-hopa brišu bilo kakve jezične barijere. 

Bend je daleko dogurao od malog mjesta Luleå u najsjevernijem dijelu Švedske gdje su braća Johan (glavni vokal i autor pjesama) i Anders (DJ i producent) počeli stvarati. Nakon prvog EP izdanja, kojeg je dvojac izdao pod imenom Planeten Jorden (Planet Earth), braći se pridružio saksofonist Joakim, te su se 2005. godine otisnuli na veliku ljetnu turneju.

Crpeći inspiraciju iz perkusija kao i ere swinga, počeli su raditi na prvom albumu, kojeg su s deset glazbenika snimali tri godine. Prvi pravi zapamćeni singl s istoimenog debitantskog albuma je “Äppelknyckarjazz” koji je završio na 13. mjestu najemitiranijih singlova nacionalnog švedskog radija. Objava albuma 2008. godine lansirala je stvari na drugu razinu, a bend je počeo svirati po velikim dvoranama po cijeloj Skandinaviji.

Pravo iznenađenje je označio poziv na nastup u SAD-u na talk showu “The Colbert Report” na kojem su nastupili usporkos jezičnoj barijeri. Nakon toga se njihov prvijenac našao na vrhu iTunes i Amazon ljestvica.

Nakon američkog uspjeha Movits! 2010. kreću na turneju po cijeloj zemlji. Praćeno švedskim reperom Zackeom, uspjeli su rasprodati veće gradove, a ta “First we take Manhattan Tour” najavila je uspjeh za bend. Tijekom 2010. godine bend je nastupao po cijeloj Europi, uz turneje po Engleskoj, uključujući sedam nastupa na Glastonburyju, Movits! sviraju i u Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Slovačkoj, Makedoniji, pa čak i Šangaju.

Drugi album “Out Of My Head” iz 2011. označio je povratak hip-hop korijenima, uz elemente jazza i swinga, a singl “Sammy Davis Jr” je učvrstio položaj na radijskim ljestvicama po Švedskoj. Movits! se potom otisnuo na turneju po SAD-u i Europi, te postao bend s najviše nastupa u Švedskoj.

“Head Amongst The Clouds” je treći album iz 2013. godine s do sada najvećim hitom “Limousin” koji broji više od 10 milijuna preslušavanja na servisu Spotify, a "They tried to bury us, they did not know we were seeds " je četvrti album iz 2015. na kojem su Movits! odrješitiji u tekstovima.

Movits! publiku tjera na skakanje i ples pred pozornicom sa svojom kreativnom mješavinom žanrova, te čine da pjevate na glas pjesme koje ne razumijete.

Ulaznice su u pretprodaji 40 kn, a na dan koncerta 55 kn.

Službena prodajna mjesta:
Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
www.entrio.hr
Aquarius CD shop - Branimir centar, Kneza Branimira 29, Zagreb
Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb
Atlas Arena centar, Ulica Vice Vukova 6, Zagreb
Atlas, Teslina 7, Zagreb
Atlas Westin, Izidora Kršnjavoga 1, Zagreb
Atlas Zrinjevac, Zrinjevac 17, Zagreb
Croatia Records, Bogovićeva ulica 5, Zagreb
Dancing Bear, Gundulićeva ul. 7, Zagreb
Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb
Pločnik, Međimurska 21, Zagreb
Printaonica kod Bijelog čarobnjaka, Ilica 76, Zagreb
Record Store, Tkalčićeva 34, Zagreb
Rockmark, Berislavićeva 13, Zagreb

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni