Vije-sti

Veliko slavlje 40-te godišnjice zagrebačkoga KSET-a

Veliko slavlje 40-te godišnjice zagrebačkoga KSET-a

Na mjestu bivše kotlovnice tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu smjestio se studentski klub koji od samih početaka osvaja srca mnogih generacija studenata i zaljubljenika u glazbu, a ove godine slavi punih 40 godina. Slavlje rođendana KSET-ovci su odlučili obilježiti kroz cijelu godinu, serijom rođendanskih koncerata, ali i slušaonicama, predstavama, predavanjima i mnogim drugim programima.

Od 1976. godine KSET je postao kultno okupljalište zagrebačke alternativne scene, utočište dobre glazbe i najdraže mjesto za popiti kavu, odigrati partiju šaha ili predahnuti nakon predavanja. Iz puke ideje da se stvori zajednica koja bi dovela i cure na faks, nastao je puno širi koncept koji je Klubu priskrbio titulu najstarijeg studentskog kluba na ovim prostorima.

KSET je često bio ispred svog vremena, a njegova posebnost uočena je već 80-ih kada je postao omiljeno mjesto za izlaske. Kvalitetom zvuka i pozamašnom kolekcijom vinyla, na svojim slušaonicama KSET-ovci su jedini puštali glazbu koja se nigdje drugdje nije mogla čuti, a prvi su u Zagrebu počeli i s organizacijom videoslušaonica

U svojih 40 godina postojanja, KSET je ugostio brojne domaće i inozemne renomirane izvođače kao što su Zabranjeno Pušenje, Hladno pivo, The Bambi Molesters, Tamara Obrovac, Vještice, The National, Russian Circles, The Mars Volta, Napalm Death, The Real McKenzies, Future Islands i mnogi drugi, a bio je i odskočna daska demo bendovima koji su s vremenom dobili svoju zvijezdu na glazbenoj sceni. KSET je ujedno i organizator najveće Brucošijade FER-a, Job Faira (sajma poslova), kao i brojnih radionica, predstava, tečajeva i školica.

Iako su kroz KSET prošle generacije i generacije studenata, on nikada nije bio samo običan klub niti birtija. Klub od početka funkcionira na volonterskoj bazi, a u njemu se s godinama stvorila velika zajednica entuzijasta, koja danas broji gotovo 300 aktivnih članova u 9 sekcija. U Klubu su mnogi stekli znanja koja život vrijede, a KSET je s vremenom postao i mjesto gdje su se razvila brojna prijateljstva, poznanstva i ljubavi – mjesto kojeg se rado prisjećaju ne samo FER-ovci nego i studenti drugih fakulteta.

Za klub ovakvog koncepta 40 nije samo broj, već jedna karika koja čini povijest. Stoga su KSET-ovci svoj rođendan odlučili proslaviti kroz cijelu godinu, a uz stalnu ponudu Kluba, na repertoaru će se naći i serija rođendanskih koncerata izvođača koji su snažno utjecali na Klub kao takav.

Jedno od imena koja predvode slavlju je TBF koji će održati koncert 19. veljače. Budući da i sami imaju nekoliko godina iza sebe, KSET-ovci su ih imali zadovoljstvo ugostiti mnogo puta, pa tako i 2002. povodom 10 godina postojanja, a njihov unplugged koncert i nekoliko gostovanja na Brucošijadi FER-a samo su neki od nastupa koji su obilježili njihov rad u KSET-u.

Bend koji svira rokenrol za sva vremena u KSET-u je prvi puta nastupao 1988. godine, a s nedavno proslavljenih 30 godina postojanja, vraća se zakuhati atmosferu. 12. ožujka očekuje nas nastup Psihomodo popa, a ubrzo nakon njih slijede zagrebački stoner miljenici She Loves Pablo, koji će u KSET-u nastupiti 18. i 19. ožujka i ujedno proslaviti svoju 10. godišnjicu postojanja.

Dnevne ulaznice za She Loves Pablo u prodaji su po 30 kuna, a dvodnevne po 45 kuna u Dirty Old Shopu i KSET-u. Cijena karata za TBF iznositi će 60 kuna u pretprodaji i 75 kuna na dan koncerta.

Uskoro više informacija o programu i preostalim cijenama karata na www.kset.org

Vidimo se u KSET-u!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni