Vije-sti

Veljača u Palachu

Veljača u Palachu

Prenosimo vam najave događanja u riječkom OKC Palachu za mjesec veljaču. Bogat program za najkraći mjesec u godini.

veljaca

subota, 6.2. CUL-de-SAC - Orkestar za ubrzanu evoluciju (Zagreb)

Improvizacijski free jazz orkestar Cul-de-Sac odlučuje ponovno biti koncertno aktivan. Od njihova početka je proteklo gotovo 30 godina. Prvi jugoslavenski improvizatori koji se nisu libili pomicati granice, potom amsterdamski outsideri i današnje glazbene veličine. Rijeku posjećuju u proširenoj postavi koju čini čak 12 članova među kojima su članovi Trobecovih krušnih peći, Peach Pita, Haustora... Nažalost, njihov začetnik Dragan Pajić Pajo umire početkom 2014. i za sobom ostavlja ostavštinu koju ova glazbena karavana nastavlja poticati kroz ubrzanu evoluciju eksperimentalne glazbe.  Nakon zapaženih nastupa u Šibeniku, Zagrebu, Splitu, O.K.C. Palach ovoga puta postaje mjesto gdje osim glazbenoga nastupa ostavljamo prostora i za izložbu plakata i grafika stalnog suradnika Cul-da-Sac-a, vizualnog umjetnika Nikole Vincelja Jinksa te s članovima benda razgovaramo o zagrebačkoj experimentalnoj avangardnoj sceni. Cijeli će prostor Palacha biti ispunjen sjećanju na velikana scene čiji će se utjecaj prepozanti u godinama koje slijede. Kako bi i basist benda Darko Rundek rekao: "CdS danas postaje relevantan bend koji u dosadnoj i mozgaispirućoj šumi formatirane glazbe na radiju, netu i uzivo šokira slobodom i radošću muziciranja.

Ulaznice su u pretprodaji po 35 kn, a nabavljive su na šankovima OKC Palach i The Beertije te online na entrio.hr, dok će na dan koncerta ulaz biti 50 kn.

subota, 7.2. Monox &  Proklet & Krematorium (Rijeka)  Inside My Casket (Zagreb)

Monox je nakon 12 godina rada snimio svoj prvi dugosvirajući album, '' Perception Changes ''. Godine predana rada se mogu osjetiti i u glazbi, od početnog death metala do groovum inspirirane promjene percepcije, sviraju album u cjelosti po prvi puta. Društvo će im praviti zagrebački deathcore razarači Inside My Casket, riječki black metalci Proklet i thrasheri Krematorium.

Ulaz:25 kn

 subota, 14.2. Stonerizacija vol. 4.: She Loves Pablo (Zagreb)

Prošlo je gotovo 2 godine od nastupa SLP-a u Palachu. U međuvremenu bend je uspio rasproradti sve manje "koncertne dvorane" Zagreba, pomaknuti se od prvobitnoga stoner rocka prema gruvi rock-u uz usputno pokretanje vlastitog HOUSE OF PABLO koletktiva podižući DIY priču na jednu sasvim novu profesionalnu razinu. Za karnevalsko valentinovo i zaljubljenu ediciju Stonerizacije, vraćamo ih natrag kako bismo još jednom uživali u energičnim rifovima i sjajnom vokalu, glazbenika koji će uskoro probiti granice glazebna podzemlja! Ulaz: 30kn

 subota, 21.02. Kultur Shock (USA)

U sklopu svoje evropske turneje dobro nam poznata lica dolaze nam u Rijeku promovirati svoj novi album pod nazivom "IX". Bosanci, Bugari, Amerikanci – to je postava Kultur Shocka predvođeni karizmatičnim Srđanom Jevđevićem (Gino Banana). Bend sa sjedištem u Seattleu spaja nespojivo – punk i metal sa prizvucima Balkana. Zbog toga su često uspoređivani sa Gogol Bordellom, ali i sa System of a Down. Već petnaest godina haraju scenom, i svojim živim nastupima na sva tri kontinenta zaslužili su poštovanje kako fanova, tako i kritike. Kroz godine su razvili svoj osebujan, individualni stil, a žive svirke su im pravi dernek kojeg možemo očekivati i u subotu 21.02. u OKC Palach.

 četvrtak, 26.2. Stonerizacija vol. 5: Navel (Švicarska), Lost Lucid (Rijeka)

 Navel su švicarski noiserock/psych bend koji od svojih početaka u Baselu konstantno svira diljem Europe. Posjetili su i čuveni SXSW Festival te svirali turneju s QUEENS OF THE STONE AGE. U sklopu pete Stonerizacije, stižu u Rijeku sa svježe izdanim albumom Songs Of Woe. Društvo će im praviti riječki psihodelični rokeri LOST LUCID koji polako i sigurno učvršćuju poziciju jednog od trenutno najboljih bendova u gradu. Sam nastup će biti popraćen i zanimljivim vizualnim iskustvom, na tragu kraut rock velikana s početka 70-tih. Ulaz: 25 kn

 petak, 27.2. Grindcore pank veselica: Nulla Osta (Pula) , Zaprti Oddelek (Slovenija), Crasso de Odio (Zadar)

Rado viđeni gosti riječkih prostora Nulla Osta dolaze posjetiti po drugu puta koncertnu dvoranu Palacha. Njihov dualno bas hardcore punk nikada ne ostavlja ravnodušnim. Nakon gomile turneja i stotina koncerata ovi stari znalci će nam još jednom pokazati kako se na krilima slobode odlazi ravno u smrt! U goste nam stižu i streetcore Zadrani CRASSO DE ODIO koji u gotovo 10. godina rada nisu nikad svirali u Rijeci. Kombinacija pjevnih refrena, hardcora i stree punka će sjajno nadopuniti sirovost Nulle Oste. Ipak prema kraju koncerta ćemo otići korak dalje uz slovenski old skul grindcore bend Zaprti Oddelek. Također prvi puta u Rijeci. Tko je volio EARACHE grind školu voljeti će i ovaj ultrabrzi bend. Ulaz: 25 kn

 subota, 28.2. Rambo Amadeus (Crna Gora)

Svjetski mega car pravim imenom Antonije Pušić na sceni se pojavljuje 1988. godine sa albumom ‘’O tugo jesenja’’ na kojem je dao osnovne naznake svoga zvuka: mješavina narodnjačkog zavijanja uz rap, klasiku, funk te originalni i duhoviti tekstovi praćeni sa rock riffovima. Rambo je do sada izdao 10 LP albuma, 4 live albuma, 1 EP te 4 kompilacijska albuma. Rambo u Palach stiže u odličnoj koncertnoj formi te nas definitivno očekuje jedno intergalaktično putovanje sa panregionalnim izvođačem koji svoju spremnost demonstrira uvijek naoštrenom britkošću, cinizmom i instrumentima iz kojih ispaljuje hit do hita. Ulaznice su u pretprodaji po 50 kn, a nabavljive su na šankovima OKC Palach i The Beertije te online na entrio.hr, dok će na dan koncerta ulaz biti 70 kn.

 


Naravno nismo zaboravili ni već sad ustaljeno mjesečno izdanje Kopaj Ovo! žurki koje je na rasporedu u subotu 07.02.,  donosi dah hrskave svježine hrvatskog hip hopa - DaMentala - slavonskog beatmakera/MC-a, duže vremena parkiranog u Rijeci, koji je u prošloj godini izbacio iskren, slojevit i glazbeno zanosan EP “Kuća”.Ponovno nam se vraća Mile voli Disko i to  20.02., a za još jedan nabrijani Stereotip party zadužena je ekipa iz udruge Drugari,(13.02.) nastavljajući sa rekreacijom bokova i jačanjem glasnica. pravi klupski dens-haus shtimung.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni