Albumi

2CELLOS: Ono kad želiš biti i pošten i jeben...

2CELLOS: Ono kad želiš biti i pošten i jeben...

...i u tome uspiješ vrhunski, po peti put za redom. No, istovremeno si svjestan da ni prosječnoj svjetskoj publici, željnoj crossover šunda, ipak ne možeš deset godina prodavati jednu te istu priču.

Eksperimentiranje s mogućnostima instrumenta svojstvena je za naš dinamični duo, svijetu poznatijem kao 2CELLOS. Na novom albumu "Let There Be Cello" svojim inovativnim sviračkim umijećem razbijaju monotoniju obrada popularnih uspješnica pop glazbe, ali i predstavljaju nekoliko trenutaka vrijednih pažnje i strastvenih ljubitelja glazbe, koji su dosad preskakali rad njihovih gudala. 

Prvi su dvije autorske skladbe. "Concept2", nazvana po superautu za čiju je marketinšku kampanju nastala, čiji doživljaj i značaj baš i ne opisuje na jednako fascinantnoj razini, i, "Cadenza", kratka, atmosferična improvizacija, čiji se izostanak s ovog albuma kao cjeline ne bi primijetio. Svakako, pohvale za nastavak ubacivanja autorskih djela u standardan zabavljački opus. U njima se krije potencijal razmjeran sviračkim sposobnostima koji bi se zasigurno trebao nastaviti razvijati u bližoj budućnosti.

Drugi su obrade najpoznatijih djela klasične glazbe. Javnost se već ranije uvjerila u silinu skladbe "Vivaldi Storm", no "Asturias Meets Carmen" najsvjetliji je i najčvršći trenutak albuma. Kombinacija dviju prepoznatljivih tema, sljubljenih u jednom djelu, strastveni je pravac bez konkurencije. Albumu nedostaje više trenutaka s ovakvom vrstom energije i samouvjerenosti, premda ni cijeli album s briljantnim rješenjima poput ovog ne bi bio na odmet. No, sada se vraćamo na naslov i ubacujemo kompromis - kako, čime puniti svjetske arene? Dajte raji malo "Despacita", ženama malo Eda Sheerana (uz soft porn Hauserovske uzdahe), rokerima malo White Stripesa da mogu i dalje svirati na Wackenu i, najnovijoj ciljanoj publici, nogometnim fanovima, malo Handela. Pardon, Lige prvaka. A i bilderi od sada u teretanama mogu slušati "Eye of the Tiger". Tema iz filma "Pirati s Kariba" uvijek pali. 

Bez takvih "izleta" 2CELLOS ipak ne bi mogli doprijeti do masovne publike. Jebeš kvalitetu kad bi tada bili samo dva vrhunska glazbenika koja pune koncertne prostore srednje veličine, a postoji druga opcija. Bili bi ludi da ne iskoriste blagodati vlastitog posla. 

Ljubitelji glazbene umjetnosti, za vas je tu "Hallelujah" Leonarda Cohena, u čelističkom svijetu poprilično popularna u posljednje vrijeme. Isto je djelo nedavno na svoj debitantski album uvrstio i Sheku Kanneh-Mason, nova violončelistička zvijezda, devetnaestogodišnjak koji je svirao na kraljevskom vjenčanju. U žicama 2CELLOS ono zvuči sirovije, zrelije, strastvenije i spiritualnije. "The Show Must Go On" u njihovom aranžmanu zvuči očekivano spektakularno i iskreno dok "Imagine" unosi mir nakon oluje novog studijskog izdanja. I tu je trebao biti kraj. Nije nimalo ugodno čuti čelo karaoke verziju himne Lige prvaka koja je izuzetan trn u oku (uhu) što se glazbenog doživljaja tiče. 

Očito možeš biti i pošten, i jeben. 

Popis pjesama:
1.   Concept2
2.   Eye of the Tiger
3.   Pirates of the Caribbean
4.   Cadenza
5.   Hallelujah *
6.   Perfect
7.   Vivaldi Storm *
8.   Whole Lotta Love *
9.   Seven Nation Army *
10. Asturias Meets Carmen *
11. Despacito
12. The Show Must Go On *
13. Imagine
14. Champions Anthem

*top pjesme

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report