Albumi

David Bowie –

David Bowie – "★" (Blackstar)

U 7:30 zazvonio je alarm i intonirao početak još jednog tjedna. Uobičajeno obavljanje jutarnjih rutina nije donijelo ništa novo sve dok mi se pogled nije zaustavio na jednoj šokantnoj objavi. Službena stranica Davida Bowieja obavijestila je kako je u 69. godini, nakon 18 mjeseci borbe sa zloćudnim tumorom, Bowie preminuo.

Isprva – nevjerica. Zajedno s tisućama ljudi tješio sam se kako je to samo još jedan od njegovih trikova. Onako frapiran, odbio sam povjerovati u točnost te informacije. Ipak, sat vremena poslije, zle slutnje su potvrđene. Vijest je, nažalost, bila istinita. David Bowie preminuo je samo dva dana nakon što je izdao svoj 25. studijski album "★" (Blackstar). Iskreno, drago mi je što ovu posvetu i recenziju pišem s odmakom od 10-ak dana nakon svih tih burnih događaja. Kao prvo, žurba je mnoge recenzije dovela do promašene poante (one koje su napisane u razdoblju od izlaska albuma do Bowieve smrti). Kao drugo, jasno je da novinarstvo i ažurnost idu zajedno, ali pisati recenziju u roku od jednog dana nakon smrti, isključivo zbog pravodobnosti, iziskuje neke rečenice koje služe samo popunjavanju praznog prostora. Sve to na kraju, nažalost, dovodi do neiskrenosti teksta. Uostalom, tko misli da aktualnost Davida Bowieja traje samo nekoliko dana trebao bi se odmah ostaviti pisanja o glazbi!

Korijeni ovog albuma sežu još u proljeće 2014. godine kada je Bowie prilikom posjete jednom njujorškom jazz baru ostao očaran vještinama saksofonista Donnyja McCaslina i njegovog benda. Desetak dana nakon toga Bowie je McCaslinu poslao e-mail s upitom o suradnji. Odgovor je bio potvrdan. Također, angažiran je i dugogodišnji poznanik i producent Tony Visconti i već je tada bilo jasno kako će saksofon i jazz obilježiti glazbenu sekciju novog ostvarenja čovjeka nekad znanog i pod imenom Ziggy Stardust. No nitko tada nije slutio kakvo će značenje imati tekstualni dio albuma. Pa ni sam Bowie.

Kada je u studenom 2015. prezentiran prvi singl "★" (Blackstar), većina kritika je bila pozitivna. Pjesma od 10 minuta, pomalo neshvatljivog i bizarnog spota, ukazivala je na to da Bowie sprema nešto novo i neobično. U svom stilu. Sljedeći spot i singl "Lazarus", samo je dolilo ulje na vatru. Glazbeno i scenski javnost je dobila sve, ali lirično je bila zbunjena. Očekivao se odgovor.

Osmog dana mjeseca siječnja album je konačno ugledao svijetlo dana, ali odgovora i dalje nije bilo. Sedam pjesama pod utjecajem jazza, eksperimentalnog i art rocka, pa čak i hip-hopa (Kendrick Lamar i Death Grips), brojne je kritičare prikovao uz tipkovnice kako bi što prije dali svoje mišljenje. Osluškivali su najsitnije detalje, preslagivali sastojke iz jedne epruvete u drugu i kopali duboko ispod površine. No koliko god se trudili i hvalili cijeli projekt, misterioznost je bila prejaka. O čemu se tu zapravo radi? Što znače stihovi poput Something happened on the day he died/Spirit rose a metre and stepped aside/Somebody else took his place, and bravely cried/(I’m a blackstar, I’m a blackstar) ili Look up here, I'm in heaven/I've got scars that can't be seen/I've got drama, can't be stolen/Everybody knows me now?

Dva dana nakon izlaska albuma misterioznost je napokon odmagljena. Smrt Davida Bowiea dala je odgovor. Riječ je o oproštajnom djelu jednog od najvećih umjetnika u povijesti glazbe. Riječ je o podvigu kojeg bi malo tko imao snage i hrabrosti učiniti – 18 mjeseci boriti se sa zloćudnom bolešću, 18 mjeseci suočavati se sa smrtnošću, a niti jednog trenutka ne zapustiti kreativnost i neprestano stremiti ka toj točki na i.

Poznat po mnogim ulogama tijekom života, Bowie je pred sam kraj odbio postati netko drugi. Ovaj put je to bio on. Čist i gol. Poistovjećen s metaforom Crne Zvijezde. Ne David Jones, već David Bowie – čovjek koji je zaslužan za sva ostvarenja od "Space Oddity" pa do "Blackstar" – i koji zadnjim činom kao da poručuje: "Nema više alter ega. Ovdje sam, ljudi. Ogoljen od svih utjecaja, bez ijedne maske. Sam, svim svojim bićem. Nema Ziggyja ili Thina Whitea Dukea. Samo ja i ta prokleta stvar u meni. Strah me, ali hrabro ću uzviknuti i konačno postati slobodan. Nisam nitko drugi. Samo Ja – Crna Zvijezda."

Teško je reći nešto više od ovoga. Velik je zadatak svakog recezenta dočarati istinitost i emotivnost koje se osjete na ovom albumu. Oćuti se čovjek nekako malenim i nedoraslim obuhvatiti riječima sve aspekte koji inače idu glatko s drugim muzičkim djelima. Bila bi analitička greška secirati pjesmu po pjesmu. Činjenica jest da ovaj album nose "Blackstar" i "Lazarus" i da kojim slučajem Bowie nije imao snage napraviti ijednu drugu pjesmu osim te dvije, dao bi dovoljno. No borben kakav je bio, iako u posljednjoj pjesmi tvrdi da ne može dati sve, pružio je više nego dovoljno. Svima nama. Svojoj publici. I ostao istinit i dosljedan do kraja.

Zadnji stih je napisan. Labuđi pjev je otpjevan. Zastor se zatvara. Sad si slobodan.
Just like that bluebird. Just like You.

Popis pjesama:
1. Blackstar
2. 'Tis a Pity She Was a Whore
3. Lazarus
4. Sue (Or In a Season of Crime)
5. Girl Loves Me
6. Dollar Days
7. I Can't Give Everything Away

Top pjesme*

Filip Kordovan
Filip Kordovan

The Edge... there is no honest way to explain it because the only people who really know where it is are the ones who have gone over. - H. S. Thompson