auto-r

2 / 2
Filip Kordovan

Filip Kordovan

The Edge... there is no honest way to explain it because the only people who really know where it is are the ones who have gone over. - H. S. Thompson

Piše od 05.05.2015.

U 8 godina napisao je 21 članaka.

One Piece Puzzle -

One Piece Puzzle - "Buđenje iz kratke hibernacije"

Riječki alternativci One Piece Puzzle na sceni djeluju još od 2001. godine. Nakon "kratke hibernacije" u radu benda, OPP se prije dva mjeseca vratio iz sjene novom pjesmom "Politika" kojom najavljuju i novi album. Osim nove pjesme, "novo buđenje" OPP-a označila je i promjena postave. Javili smo se bendu i postavili im par pitanja da vidimo što se sve to događalo s OPP i kakvi su im planovi. Uživo ih možete poslušati u zagrebačkom Vintageu u sklopu programa Good Vibrations gdje će 25. svibnja nastupiti uz Plastic Knives i Seven Mouldy Figs.

Them Moose Rush -

Them Moose Rush - "Trebalo je proći određeno vrijeme kako bi shvatili što želimo svirati"

Nakon nastupa na pozornicama nizozemskog Eurosonic festivala i zagrebačkog INmusica, odlično prihvaćena dva EP-a i nekoliko hvaljenih videospotova, Them Moose Rush postaje prepoznatljivo rock ime na Hrvatskoj, a i regionalnoj sceni. Ususret njihovom nastupu u klubu Močvara 12. svibnja, popričali smo s Branimirom Kurucom, basistom TMR-a, o počecima benda, uspjesima albumima, planovima, nastupima i raznim drugim temama.

"Ništa ljubav, samo karanje"

Rasprodati Dom sportova sinonim je za uspjeh na glazbenoj sceni naše regije. Svaki bend ili glazbenik koji svojim ostvarenjima, nastupom i prezentacijom uspije privući tri tisuće ljudi, bespogovorno može reći da je uspio – što na glazbenom, što na komercijalnom planu. To je nešto prema čemu stremi većina ovdašnjih radnika glazbene tvornice u kojoj krvavo rade. Onoga trenutka kada dođu do točke kada uspiju rasprodati Dom sportova konačno mogu pokazati srednji prst fabrici te s guštom dati otkaz i krenuti svojim stopama. Jedan bend je to upravo učinio.

Križooko srce Keitha Richardsa

Križooko srce Keitha Richardsa

Tamo sredinom 60-ih godina prošloga stoljeća mladi publicist i ljubitelj kvalitetnog bluesa, Andrew Loog Oldham, zatvorio je dvojicu mladića u kuhinju svoje kuće. Sit toga da talent troše na obrade Chucka Berryja, dao im je instrumente i naredbu da stvaraju svoju muziku. Kada ih je odlučio pustiti van, zajedno s njima izašla je pjesma "The Last Time", a ubrzo zatim je uslijedila i "I Can't Get No (Satisfaction)". Pedesetak godina nakon tog nemilog događaja dvojac je još živ, a pod imenom The Rolling Stones postao je jedan od najvećih rock bendova u povijesti glazbe.

Nebo Roza -

Nebo Roza - "Uvjeren sam da širenjem moje pozitive i najbolje vizije sebe mogu utjecati na druge"

Kantautorska scena u Hrvatskoj sve je jača. Jedno od imena koje pripada toj sceni jest ono Brane Norca, poznatijeg kao Nebo Roza. U srijedu 21. listopada nastupa u Vinylu s Denisom Katanecom, a kakvi su njegovi muzički počeci, planira li i dalje njegovati formu "one man band" te kako održava balans između klasične glazbe i stvaralaštva Nebo Roza te kako se u sve to uklapaju njegovi pogledi na glazbu i svijet, pročitajte u ovom intervjuu.

Svjetsko, a iz Bjelovara!

Svjetsko, a iz Bjelovara!

U vrijeme kada se do glazbe se dolazilo putem CD-ova i DVD-ova (čiji se sadržaj zatim pohranjivao na tvrde diskove), a Youtube bio nepoznanica, našao se na mom osobnom računalu folder pod nazivom Progressive rock (ili metal). Dupli klik miša vodio je do stvaralaštva poznatih imena poput Dream Theater ili Symphony X. No velikodušni folder davao je prostora i nešto manje znanim bendovima kao što su Ark, Fates Warning, Communic, Sanvoisen i Shadow Gallery... koji su me uveli i poučili zvuku progresivnog žanra. Da se kojim slučajem ime Them Moose Rush (U daljnjem tekstu TMR) našlo tamo (ako uzmemo u obzir da je bend tada postojao), ni po čemu ne bih primijetio razliku od spomenutih doajena ove vrste rocka. Do jednog trenutka...

Iron Maiden -

Iron Maiden - "The Book of Souls"

U rujnu 2014. godine Maideni odlaze u Pariz u Guillaume Tell Studios. To mjesto im nije strano jer su već, za vrijeme snimanja "Brave New World" projekta, ondje bili gosti. Ovaj put, odlučili su se vratili s idejama koje su, u suradnji s producentom Kevinom Shirleyjem, postupno pretvarali u pjesme. Jako dugačke pjesme. Snimanje je završilo u prosincu, a konačan proizvod prezentiran je 4. rujna ove godine. Ime mu je "The Book of Souls".

Artan Lili:

Artan Lili: "Sve se desi u smesi euforije i ludosti."

Artan Lili – beogradska noise-pop grupa postoji od 2013. godine. Pažnju su privukli već svojim prvim singl-spotom za pjesmu "Džoni". Ustaljena postava - Romana Kasumović, Dragan Knežević, Marko Ajković i Bojan Slačala u travnju 2014. krenula je u objavljivanje svog prvog albuma s 12 pjesma koje su sukcesivno objavljivane tijekom određenog vremenskog perioda, a da se cijeli projekt okonča nedostaje još jedna pjesma čiji se izlazak očekuje kroz par dana. U sklopu programa Dozvoljeni četvrtak nastupiti će uz M.O.R.T. i Izeta Medoševića u zagrebačkom Vintage Industrial Baru 03.09., a povodom nastupa odlučili smo malo popričati o bendu kako bi ih približili zagrebačkoj publici. Za Artan Lili odgovarao je Bojan Slačala.

Intervju s oragnizatorima Ferragosto Jama

Intervju s oragnizatorima Ferragosto Jama

U životu postoje nevjerojatne priče malih ljudi koji su svojim radom postigli velike rezultate. I ne, to nije mit. Dokaz tome su Marko Nemec i Ivan Šišuljak koji su običnu ideju o druženju pretvorili u jedan od najvećih ljetnih događaja u Slavoniji. Taj dvojac je do danas surađivao s mnoštvom poznatih glazbenika i izvođača poput Hladnog Piva, Pips Chips & Videoclipsa, Jinxa, Rambo Amadeusa, Kultur Shocka, Six Packa, Bad Copyja, Đubriva... Neka od poznatijih imena koja će ove godine zasvirati na njihovom događanju jesu: Let 3, Psihomodo Pop, Brkovi, Pasi, Krankšvester, cijeli House of Pablo kolektiv, High 5, Sara Renar...