Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: David Bowie „Heroes“ - Plivati poput dupina

POVIJEST KROZ STIHOVE: David Bowie „Heroes“ - Plivati poput dupina

Rubriku Povijest kroz stihove nastavljamo s jednim od najznačajnijih glazbenika art rocka i pjesmom koja govori o dvoje ljubavnika koji se sastaju potajice kod Berlinskog zida. Radi se, naravno, o Davidu Bowieju i hitu koji obilježava vrhunac njegovih legendarnih berlinskih godina – „Heroes“. Pjesma je objavljena na njegovom istoimenom dvanaestom albumu iz 1977. godine.

David Bowie se 1976. preselio iz Kalifornije u Zapadni Berlin kako bi ponovno pronašao inspiraciju i vratio se u poznate glazbene okvire koji su proizveli njegova prva velika djela. Albumi objavljeni u periodu berlinskih godina – Low, „Heroes“ i Lodger – bili su eksperimentalniji i manje komercijalni od prethodnih ploča te su dobili ogromnu pohvalu kritike. Pjesmu „Heroes“ možemo opisati kao jednu od njegovih najboljih vokalnih izvedbi, a temu stihova „nas protiv svijeta“ punu neobičnih poetskih prizora, primjerice onih o plivanju poput dupina: „I wish you could swim, Like the dolphins, like dolphins can swim”. No ova priča o ljubavnicima koji se sastaju pod stalnim rizikom i sanjaju o slobodi nije odmah dobila svoje zasluženo priznanje. Zanimljivo, kada je objavljena kao singl u rujnu 1977., pjesma je postigla tek 24. mjesta na top ljestvicama. 

Berlinski zid, koji je jedan od ključnih motiva pjesme, izgradio je istočnonjemački komunistički režim 1961. radi sprječavanja masovnog bježanja građana Istočne Njemačke u Zapadnu. „Heroes“ je od objavljivanja pa do pada Zida 1989. bila simbolična himna ljubavi koja je osvojila Berlin tijekom ovog turbulentnog razdoblja. Posebno dirljiv trenutak dogodio se za vrijeme Bowiejevog nastupa u Zapadnom Berlinu 1987. kada se tijekom izvedbe ove pjesme na svojevrstan način snagom glazbe ujedinio grad barem na nekoliko minuta.

Pjesma govori o zaljubljenom paru, toliko odlučnom da budu zajedno unatoč tadašnjoj političkoj klimi koja ih je u tome sprječavala, da se u tom očaju sastaju svaki dan kod Berlinskog zida. Inspiraciju za stihove Bowie je pronašao u aferi njegova producenta Tonyja Viscontija s pratećom pjevačicom Antonie Maass. Jednog poslijepodneva u srpnju 1977. Bowie je gledao kroz prozor Hansa studija u Berlinu kada je primijetio par kako se ljubi u blizini zida. "Uvijek sam govorio da je par ljubavnika uza zid potaknuo ideju za Heroes", izjavio je Bowie za Classic Rock 2015., objašnjavajući značenje pjesme. “Zapravo, to su bili Tony Visconti i njegova djevojka. Tony je u to vrijeme bio oženjen, pa nisam mogao govoriti o tome. Ali sada mogu reći da su ljubavnici bili Tony i Njemica Antonia Maass koju je upoznao dok smo bili u Berlinu.” 

David Bowie je također izdao i njemačku i francusku verziju pjesme, pod nazivom "Helden" i "Héros". Bowie je u Zagrebu gostovao dvaput  – 1990. kada je održao svoj kultni nastup na stadionu u Maksimiru ispred 50.000 obožavatelja, te 1997. u Domu sportova – i oba puta otpjevao svoj nenadmašivi hit o ljubavnicima koji su sami protiv čitavog svijeta.