Albumi

Štuke i njihovi najbolji letovi

Štuke i njihovi najbolji letovi

Letu Štuke su jedan od zastupljenijih "novih" soft rock sastava koji je koketirao s alternativnim rockom s područja bivše Juge. Za neupućene, izvorno su se na sceni pojavili 1986. godine te su svirali pod utjecajem sarajevskog novog vala, ali su tek 2005. nakon ponovnog okupljanja i promjene zvuka izdali svoj prvi istoimeni album. Osim njihovog pristupa koji koketira između ozbiljnog i neozbiljnog, angažiranog i ne baš toliko, na pamet dolazi i činjenica da imaju dosta duge pauze između albuma. Ako već moramo toliko dugo čekati da izdaju novi, barem imamo priliku čuti kompilaciju najboljih stvari ovog sarajevskog sastava.

Najlakše bi ih bilo opisati poslovicom "u svakoj šali ima pola istine". Bilo da je ljubav u "U ovom svijetu" ili "Mjestu za dvoje" ili kult ličnosti "Tesle", u svemu se nazire kritika, bilo ljudske naravi, bilo sociopolitičke situacije. Doduše, ne toliko cinično kao u drugih bendova, koliko ležerno – kao da je sve to samo dio života. Čak i kad im je na umu samo ljubav, spuštene gitare pridaju dodatnu sjetnost, praveći kontrast između riječi i same glazbe. Dakako, ponekad dođe i do angažiranosti kao u prije spomenutoj "Tesli" ili eksplicitnog kritiziranja "Brojeva računa", ali sve je to više sekundarna funkcija, nego glavna. Primarna jest zabaviti slušatelja, a ne glumiti idućeg propovjednika s asfalta a la Bob Dylan. Naravno, nisu mogli pobjeći od balkanskog prizvuka koji se tu i tamo prikrada u pokojoj pjesmi, no sve je to stvar podneblja te u konačnici nije nametljivo.

Uzevši to u obzir, alter rock tendencije i utjecaji sarajevskog novog vala odlično koegzistiraju u bosanskom loncu glazbe ovih ležernjaka. Budući da su ovdje – uglavnom – već poznate pjesme, za očekivati je da ćemo čuti remastere, no po svemu sudeći nisu dirali izvornu dinamiku. To je dobro, ali na trenutke i loše jer pjesme, osobito s prvijenca, i dalje pate od previše izraženih visokih tonova pa znaju zvučati beživotno, skoro umjetno. Možda neki slušatelji neće ni primijetiti, ali to ne znači da nije prisutno. Kompilacija sadrži od svega pomalo sa sva tri albuma, a za kraj imamo i nešto novo. Nova pjesma "Padaj" napisana je još 2014., ali je tek sad našla svoje mjesto na nosaču zvuka. Dobre strukture te stihova kritičnih aktualnog stanja u državi, po cijelom zvuku utvrđuje antitezu "Peri Papacoderu", prvoj pjesmi s albuma, kao i samim naslovom pjesme. Produkcijski isto odskače od ostatka sa znatno izraženijim niskim tonovima i praktički nepostojećim visokim, dodatno uspostavlja dojam beznađa. Čudi me zašto je odavno nisu izdali.

Kada se sve zbroji i oduzme, iako je ovo kompilacija, sve bitno iz njihove karijere je na njoj.  Ako ništa drugo, "The Best Of" dobro dođe kako biste nadopunili svoju kolekciju dok ne izdaju novi album. "Padaj" je sam po sebi dovoljan razlog da kupite CD, a ni ostale stvari nisu za baciti. Kolikogod ih već znali napamet.

Popis pjesama:
1. Pero Papacoder
2. Ulice
3. U ovom svijetu
4. Paranoja*
5. Minimalizam
6. Tesla*
7. Brojevi računa
8. Nikog nema tu
9. Nekad kad poželim
10. Sunce
11. Sami
12. Bella Donna
13. Signali
14. Šutiš*
15. Mjesto za dvoje*

16. A kada boli
17. Kao na zapad
18. Padaj*

*Top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."