Albumi

Egzistencijalna pitanja na debi albumu Nellcote-a

Egzistencijalna pitanja na debi albumu Nellcote-a

Nakon jednogodišnje pauze zagrebački bend Nellcote ponudio nam je svoje prvo službeno izdanje - EP "Surrender". Vinko Ergotić i Lovro Boljat za ovo su izdanje bend pojačali i Lanom Filipin na basu te Damirom Trputecom na bubnjevima. EP je dostupan na njihovom Bandcampu gdje ga se može i besplatno preuzeti.

"Surrender" već samim svojim nazivom upućuje na tematiku EP-a, a to je prolaznost, izgubljenost i usamljenost - ustaljene karakteristike senzibilnijeg dijela današnjeg društva, rekli bi neki. Kroz pet pjesama protežu se pitanja koja si svatko postavi barem jednom u životu; Kojim putem krenuti? Što je život? Je li nam vrijeme prijatelj ili neprijatelj? Ovaj pomalo filozofski aspekt "Surrendera", kroz svoja tipična egzistencijalna pitanja, nagnat će slušatelje da ga izvuku tu i tamo iz ladice i puste u mračnim trenucima dvojbi i preispitivanja.

Na prvoj pjesmi "So Long My Friend", melodija i tekst ("Silence is my friend... No one else I want to hear/ No body warm enough.") ostavljaju za sobom jak osjećaj usamljenosti, a Ergotićev glas samo pojačava taj dojam.

De la Barca kaže da je život san, dok Vinko na "Lifeu" vrlo tvrdo zaključuje da život nije ništa doli laži ("What is life but a lie."), a cijelu tu ideju nose kontemplativne gitarističke melodije. U sličnom tonu dolazimo i do "Time/She" gdje se jasno iščitava da vrijeme ne liječi rane, jer sjećanja su ta koja ostaju i stavljena su ispred vremena i života. Vokalize ovdje na trenutke podsjećaju na vokalne karakteristike britanskog benda "Dry the River". Treba spomenuti i posljednju "Who Is Next", u kojoj je motiv straha od smrti i neizvjesnosti koju ona donosi, ispričan kroz duet Ergotića i Lucije Ćustić.

"Surrender" je izdanje vrijedno preslušavanja i slušateljske pažnje. Glazbeno je lijepo sve posloženo, tekstovi imaju svoju težinu, ali teško je reći da će vam Nellcoteov EP ‘promijeniti život’. Ipak, svojom emotivnom ogoljenošću zadovoljit će osjećaje koji ponekad isplivaju na površinu iz nekih tamnih dubina.

Popis pjesama:
01. So Long, My Friend
02. Life
03. Time/She
04. If Only They Could*
05. Who Is Next?

Top pjesme*