Albumi

Šumovi protiv valova - glazbena ilustracija razvoja benda

Šumovi protiv valova - glazbena ilustracija razvoja benda

Preslušavanjem i recenziranjem ovog albuma priskrbio sam si još jedno lijepo prisjećanje na prvi Terraneo festival u kolovozu 2011. godine i tjedan dana sunca, mora, vjetra i odlične glazbe, zahvaljujući možda i najboljem festivalskom lineupu naše mlade države.

Volonterska majica s otisnutim imenima headlinera još se uvijek ne da i dobra je barem za spavanje... A ništa manje intrigantni nisu ni bendovi koji nisu završili na majici. Šumovi protiv valova nastupali su u kasnim (ali i dalje vrlo vrućim) popodnevnim satima posljednjeg dana, a ja sam, nažalost, tada ili radio na ulazu ili se izležavao na plaži (vjerojatno ovo prvo, opet nažalost).

Čini se da sam propustio jedan od prvih nastupa benda koji, prema riječima članova, postoji oko osam godina. Dug je put između toga i današnjeg dana, kada Šumovi konačno predstavljaju album prvijenac i pune KSET. Sva četiri člana (sastav je do danas neizmijenjen) su, vjerujem, krenula u ovu priču s pozamašnim iskustvom, a odnedavno to može čuti i svatko tko ih nije imao prilike čuti uživo. Album sa šest pjesama, bez naziva, ali zato s prelijepom naslovnicom koja barem djelomice dočarava ‘kozmički’ zvuk na plastici unutar nje, glazbena je ilustracija razvoja jednog benda, kako u pogledu izvedbe samih pjesama, tako i u smislu stvaralačke i sviralačke kemije.

Kao fanovi analognog i onog iskonskog u glazbi, Šumovi su se odlučili na ‘AAA’ tehniku snimanja, a to ukratko znači da je sve odsvirano uživo i bez nadosnimavanja (dakle, live svirka benda u studiju), a ni u kojem dijelu snimanja se nije koristila digitalna tehnologija. Sve je to jednostavnije ako znate da gitarist Hrvoje Nikšić, popularno Nikša, operira iz svog Kramasonik studija pa je stoga i bendu (nadam se) bilo znatno lakše snimati na ovaj način. Spomenuti je studio, uzgred rečeno, odradio miks i druge usluge za brojne više ili manje poznate, nazovimo ih alternativne bendove, tako da ste Nikšin pečat sigurno već čuli na tuđim albumima. Dosljedan, ali sigurno i zahtjevan proces snimanja također barem djelomično objašnjava zašto album izlazi tek sada, iako neke, ako ne i sve pjesme s njega u nekom obliku postoje već godinama. Šumovi su ujedno i odbacili CD kao medij kojem je istekao rok trajanja te albuma nema u tom obliku, već je slušateljima ponuđen vinil i digitalni download (mp3 i wav visoke rezolucije).

Već nahvaljeni omot albuma se, ipak, svojim bojama ipak neuspješno natječe s raznolikošću glazbenih boja na skladbama. Šumovi protiv valova izabrali su pravu stvar za otvaranje albuma: ‘Ustanak je najzanimljivija i najzrelija, a svojim tijekom više puta ugodno iznenađuje, vodeći nas od otvarajuće psychobilly dionice, preko laganih gothic pretapanja do klasične prog psihodelije bez naglih (pod)žanrovskih skokova. Već mi je nakon te pjesme bilo jasno da guranje ovog albuma u post-rock ladicu nema nikakvog smisla (ako već otvaramo i pretražujemo ladice).

Već sam dugo neizmijenjenog mišljenja da je recept za dobar bend uzeti razne utjecaje i pokušati ih spojiti u nešto svoje. S jedne strane, ne trebamo se zavaravati da (instrumentalni) bend  u 2019. godini može napraviti revoluciju, a s druge strane, i naša scena obiluje bendovima koji preslijepo slijede svoje idole i u konačnici se gotovo i ne razlikuju od njih. Šumovi su našli svoju nišu, do te mjere da je inače zamoran posao prepoznavanja utjecaja postao izazov. Na što više vuku? Kosmische Musik bendovi s početka 70-ih? Povremeno zvuče kao Cluster i Tangerine Dream kad su u to vrijeme raskidali sa angloameričkim šprancama i otkrili nešto novo. Daleki istok, od čudnovatosti Yellow Magic Orchestra do snage i ljepote Mona? Svakako, barem na ‘Košmaru’ i ‘Pulsacijama’. Novija psihodelija poput Brian Jonestown Massacre ili Colour Haze? I barem mrvu prog i heavy metal velikana, Deep Purple, ako ništa drugo. U ovih šest pjesama čujem svevremenost i bezvremenost, u to sam jedino siguran. Možda čak i vrijeme koje još nije došlo – na naslovnici mi se čini da vidim ‘chosen few’ koji se iskrcavaju na obalu nakon neke velike kataklizme, a Sunce iznad njih obećava novo i bolje sutra.