Albumi

Live At Lisinski: dokaz nedostižne umjetničke veličine Damira Urbana

Live At Lisinski: dokaz nedostižne umjetničke veličine Damira Urbana

Umjetnička veličina Damira Urbana jasna je tek nakon što se presluša album „Live At Lisinski“ u cijelosti.

Orkestracijama obogaćen repertoar Urbana&4 sada je dostupan i u obliku audio zapisa, a svi koji su bili na koncertu u Lisinskom, sjećanje na njega izazvat će pregršt dobrih emocija. Napraviti aranžmane Urbanovih uspješnica nije bio lak zadatak, premda bi se zbog samih struktura pjesama ovakvo nadovezivanje činilo kao logičan potez upotpunjavanja umjetničke vrijednosti istih. Ovog se izazova hrabro primio Ante Gelo koji je uistinu dao sve od sebe, studioznim i detaljističkim pristupom uspio stvoriti dragocjeni zapis.

No, upravo je sada postalo jasno kako je energija ovih remek-djela domaće glazbene scene, dragulja nastala iz pera jedinstvenog umjetnika ovih prostora, nadilaze sva dosadašnja shvaćanja njegove veličine i značaja. Upravo je zato ovaj album istovremeno vrhunski zapis trenutka i poligon s beskrajnim prostorom za napredak. Aranžmani su ipak previše predvidljivi za dinamičan karakter pjesama te se kao takvi nikako ne ističu silinom emotivnoj izvedbi Damira Urbana kojoj uistinu nema ravne. Svaka njegova izgovorena, otpjevana riječ izaziva divljenje, kao da se upija u svaku poru slušatelja, postaje sastavni dio srži ljudskog bića uz međusobno sjedinjenje i univerzalno razumijevanje. Besprijekornost sirove energije fantastično je uhvaćena na snimci, podržana glasnim ovacijama oduševljenja publike, kao spontana reakcija na uživanje u muziciranju i komuniciranju svima jako dobro poznate priče.

Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića, korektno je odradila posao – možda nije došlo do očekivane sinergije s bendom, zbog čega na trenutke orkestracije zvuče pomalo i hladno, suzdržano, ali sukladno vlastitim mogućnostima, ovaj su projekt odradili na zadovoljavajućoj razini kvalitete.

Opet, tu je zamka Urbanove umjetničke vizije, čije je potpuno shvaćanje gotovo nemoguća misija, a provedba na jednakoj razini još teži zadatak, no, sada je jasna kompleksnost iste. „Uvertira“, kao svojevrstan pregled melodija njegovih najpoznatijih refrena zanimljivo je orkestralno rješenje koje ostavlja prostora za dodatan začin dramatičnosti i furiozne strastvenosti koje se mudro otkriva samo na trenutke u izvedbama „Odlučio sam da te volim“ ili „Sutra ćemo pričati“.

Album je pravi dragulj zbog emotivnih trenutaka zabilježenih u izvedbi „Moja voda“, „Black Tattoo“ ili „Mjesto za mene“ uz spektakularan završetak s pjesmom „Astronaut“.  Vrlo zanimljivo aranžersko rješenje u pjesmi „Mala truba“, no, nažalost ga je uništilo izuzetno loša izvedba Zagrebačke filharmonije koja ne djeluje dovoljno čvrsto i ritmički usklađeno, no izvedbu su spasili Urban i Četvorka koji su je doveli do spektakularnog vrhunca na samom kraju.

Ovo je album koji biste svakako trebali poslušati, koji zaslužuje i vinilno izdanje u skoroj budućnosti, ali uz jednu izmjenu – dodatak pjesme „Nokturno“ koju je Urban izveo uz pratnju kvarteta flauta. Veličanstveno čaroban trenutak, najljepša i najemotivnija izvedba te večeri.

 

Popis pjesama:

1. Uvertira 6:39
(D. Urban / A. Gelo – arr. A. Gelo)
2. Ruke 4:49
(D. Urban / Lj. Silić – D. Urban – A. Gelo)
3. Odlučio sam da te volim 6:27
(D. Urban – arr. A. Gelo)
4. Samo… 5:39
(D. Urban / Lj. Silić – D. Urban – A. Gelo)
5. Glas jeka 5:53
(D. Urban – arr. A. Gelo)
6. Moja voda 5:08
(D. Urban / V. Mudrinić / Lj. Silić / A. Tibljaš – D. Urban – A. Gelo)
7. Nebo 6:49
(D. Urban / V. Mudrinić – D. Urban – A. Gelo)
8. Sutra ćemo pričati 4:46
(D. Urban – arr. A. Gelo)
9. Žena dijete 5:47
(D. Urban / Lj. Silić – D. Urban – A. Gelo)
10. Kuća sjećanja 5:12
(D. Urban – arr. A. Gelo)
11. Black Tattoo 5:06
(D. Urban – arr. A. Gelo)
12. Mjesto za mene 6:02
(D. Urban / S. Markovski / T. Radić – D. Urban – A. Gelo)
13. Mala truba 6:25
(D. Urban – arr. A. Gelo)
14. Astronaut 5:10
(D. Urban / R. Freiseis / Lj. Silić – D. Urban – A. Gelo)