Intervju

Frozen Forest - zagrebački šamani black metala

Frozen Forest - zagrebački šamani black metala

Black metal bend Frozen Forest iz Zagreba, ovaj petak nastupiti će u Vintage Industrial Baru kao predgrupa Naredniku Lobanji i Vodu Smrti. Tijekom njihovog nastupa pozornica se pretvara u oltar, a cijeli nastup poprima jednu novu razinu audio-vizualnog doživljaja. Ususret nastupu i novom albumu popričali smo malo s Mihovilom i Danijelom o njihovim počecima, nadolazećem albumu, planovima za budućnost, ljubavi prema metalu i ostalim temama pročitajte u nastavku.

Frozen Forest nije bome mlađahan bend na našoj sceni te mu korijeni leže još u 2005. godini. Kako su izgledali ti prvi dani benda?
Našli smo se nas četvorica koji smo znali da želimo svirati najmračnije što nam glazba nudi - black metal. Nedjeljom smo se maglovitim jesenskim jutrima nalazili na Črnomercu sa Dissectionom, Bathoryjem, Mayhemom i Mardukom u slušalicama te kretali na bus prema Gornjoj Kustošiji gdje smo počeli s probama. Mijenjali smo  postavu dok nismo našli prvu konkretnu i ubrzo nakon toga dobili poziv za prvu svirku u Bedekovčini. Ta svirka nam je dala vjetar u leđa koji nas je poslao u studio snimiti tri pjesme za prvi demo.

Kako doživljavate vlastitu glazbenu kreaciju i kako bi je opisali?
Doživljavamo kao neobuzdani i iskonski metal (black),nuklearni mikroobjektiv u mozgu slušatelja koji mijenja percepciju stvarnosti i s nje skida veo materijalne laži kojim je okružena. Šamanski ritual koji praiskonskim transom, bubnjem i glasom mijenja samu vibracijsku frekvenciju svijeta koji ga okružuje.Za nas je to, svakako, put u nepoznato.

Kroz godine se vaš zvuk razvijao, i od "jednostavnog" black metala razvili ste bogatiji zvuk kojim danas tresete pozornicu. Što je utjecalo na tu promjenu?
Teško je zapravo reći što je utjecalo na tu promjenu jer ona nije nastupila naglo nego kao rezultat dugogodišnjeg sviranja i međusobnog razumijevanja na nekoj glazbenoj i podsvjesnoj razini. Takve stvari ne možeš planirati jer osim blacka sva trojica volimo i klasične žanrove, od starog hard i prog rocka, NWOBHM-a, thrasha... tako da htjeli ili ne, u svirci ubacimo i elemente istih. Nakraju je sve od Black Sabbatha pa do black metala jedna neprekinuta i povezana priča.

Od kud tolika ljubav prema black metalu?
Ljubav prema težoj glazbi općenito, kao što sam izjavio u prošlom pitanju - svi u bendu volimo i Sabbathe,Maidene,Priest,Manowar,Sodom, Celtic Frost kao i još gomilu stvari van metala. Metal je općeniti žanr koji sa emocijama ne barata suptilno, kako glazbeno tako i tekstualno. Black metal je tu u neku ruku još izvorniji, neobuzdaniji i iskonskiji u ponekad pretjeranom, hipertrofiranom prikazu ekstremnih emocionalnih stanja. Nešto poput šamanskog transa. To nam odgovara jer nam daje apsolutnu slobodu u izražavanju bez da moramo brinuti jesmo li u nečemu pretjerali ili ne. Nasuprot nekim mišljenjima, black metal je prilično otvoren žanr, prilično inkluzivan.

Frozen Forest @ Good Vibrations by Julien DuvalFrozen Forest @ Good Vibrations, Julien Duval Photography

Tijekom nastupa uz audio aspekt publici nudite i vizualnu stranu nastupa. Pozornicu pretvorite u oltar na kojem tijekom nastupa održavate ritual. Kako je došlo do toga performansa i što točno stoji iza toga?
Oltar je, kao i glazba koju stvaramo, također rastao te ga u budućnosti namjeravamo proširiti. Pravi nastup uključuje aktivno sudjelovanje obje strane - i publike i izvođača. Mi dajemo svoje srce,emocije,glazbu i priču, ali za sve nam je osim vlastite energije potrebna i ona publike. Oltar je tu da uz muzički dio uvuče publiku u naš svijet, pokaže im da osim ovog materijalnog svijeta  postoje i neke druge stvarnosti.

Do sada ste objavili jedan demo "The Final Eclipse"(2007.)i EP "Demonic Horns Rise" in (2009.). Da li se radi na punom albumu i ako da, kada možemo očekivati isti?
Album je zapravo gotov i zove se "Ancient Ritual" prema jednoj našoj staroj stvari s demo albuma. Zvijer uskoro puštamo sa lanaca u kojima je predugo bila okovana, a s detaljima izlazimo vjerojatno nakon svirke u Vintageu.

Koje bendove biste izdvojili kao najveće uzore?
Ne doživljavamo ih baš kao uzore, ali osim gore spomenutih metal bendova, od blacka slušamo Darkthrone, Bathory, Mayhem, Watain itd. 

Koji nastup biste izdvojili kao najdraži i zašto?
Vjerujem da bismo se svi trojica složili da je to ovogodišnji nastup u Osijeku sa dečkima iz benda Okultum u mračnom i sasvim mistično prigodnom prostoru Osječke Tvrđe u blizini (zapravo ispod) samostana, sa nevjerojatnom publikom koja je zajedno s nama dala sve što ima (uključujući uz litre znoja i konstantno benganje i poveći drveni križ, naopaki naravno).

Za kraj postoji li još nešto što bi ste poručili fanovima i onima koji će to tek postati?
"Ancient Ritual" uskoro stiže i pozivamo sve koji nas podržavaju da poslušaju album ako im uši, srce i duša krvare za pravim black metalom u audio i vizualnom smislu te nas dođu podržati na nadolazećim koncertima. Vidimo se!

Ekipa nastupa 23.10. u Vintage Industrial Baru, pa ih tamo možete uloviti i osobno doživjeti njihov šamanski nastup.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."