Intervju

Inciter -

Inciter - "Kroz ovih 16 godina uspjeli smo zadržati ideju i ljubav prema glazbi koju sviramo"

Zagrebački metalci Inciter žestoko deru domaćom, a i europskom scenom, već solidnih 16 godina. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, svirali su s velikim imenima kao što su Lamb Of God, Saxon, Iced Earth, Exodus, Anthrax, Hatebreed, Napalm Death i stekli mnoga priznanja u Hrvatskoj i Europi. Ubrzo će izbaciti četvrti studijski album, a isti će koncertno promovirati u Vintage Industrial Baru, 30. ožujka u sklopu Good Vibrations programa. Ususret svirci i novom albumu, postavili smo par pitanja Vedranu Cecelji, frontmenu i začetniku benda.

Zdravo ljudi! Zagrebačka ekipa je itekako čula za vas, ali neki vas još ne poznaju. Predstavite nam Inciter i kako je to izgledalo kada ste bili na samom početku.
Osnovani smo davne 2000. godine, dok smo još bili klinci. Već smo od samog početka nastupali po klubovima i snimali razne demo snimke! Bila su to vremena bez interneta kad si morao prvo odraditi jako puno koncerata kako bi se predstavio široj publici. 

Koja je razlika između tih prvih trenutaka i sada? Koliko mislite da ste napredovali i kakve ste sve cake pohvatali u ovih zavidnih 16 godina rada?
Kroz ovih 16 godina uspjeli smo zadržati ideju i ljubav prema glazbi koju sviramo. Naučili smo biti iskreni prema sebi i prema publici. 

Izbacili ste teaser za novi album, a može se čuti upravo ono što bi se očekivalo od Incitera. Gdje ste snimali album, koliko ste zadovoljni i ima li nekih iznenađenja?
Album smo snimili u našem studiju u Svetoj Nedelji. Jako smo zadovoljni jer smo uspjeli oživiti neke pjesme koje su komponirane davnih dana. Sound je odličan, a Vedran Tomac je naslikao fantastični cover!

Koje su neke od tema ili pitanja kojima se bavite na novom albumu?
Nismo baš neki filozofi i ne volimo previše fantazirati u našim lyricsima. Naši tekstovi su najčešće osvrt na naše društvo i svijet u kojem živimo. 

Što slušate u zadnje vrijeme i kakva vam je glazba izuzetno draga?
Slušamo stvarno široki spektar glazbe i uvijek postoje periodi kad nam nešto više odgovara. Npr., sad smo na probi malo zasvirali Phila Collinsa i Thin Lizzy. Naravno, tu su uvijek i standardi poput Iron Maidena, Black Sabbatha i Metallice!

Na vašoj promociji albuma će s vama zasvirati i vaš novi basist, Dario Bulatović. Kako to da je došlo do izmjene i kako se Dario snalazi na novom radnom mjestu?
Dario je dugogodišnji prijatelj i fan benda, tako da nam ovo i nije neka nova situacija. Prvo nam je uskočio kao zamjena za par koncerata, a sad je takva situacija da je postao i stalni član benda.

Odsvirali ste masu koncerata, ali kakvi su vam planovi za budućnost? Namjeravate li raditi turneju i je li možda europske naravi?
Svakako ćemo koncertirati u skorijoj budućnosti i već imamo dogovoreno nekoliko svirki u svrhu promocije novog albuma. Opet smo u pregovorima da potegnemo do Švedske i možda usput uleti još neka svirkica.

Kako vas doživljava publika vani, a kako ovdje u Hrvatskoj? 
Uglavnom imamo pozitivne kritike na stranom i domaćem terenu. Uvijek dajemo 110% na našim nastupima pa valjda to ljudi prepoznaju i daju nam podršku.

Mislite li da će ekstremna glazba prosperirati u Hrvatskoj? Izdvojite nam neke od naših domaćih bendova, po vašem ukusu, ali i po kvaliteti.
Mi smo uvijek za napredak scene i naš studio u Svetoj Nedelji već je poslužio nekim domaćim bandovima kako bi snimili svoje albume. Sufosia, Violate, Flesh i Frozen Forest su bendovi s već puno staža i odsviranih koncerata.

Još malo i taj sudbonosni 30. ožujka će stići, a vi ćete u Vintage Industrial Baru predstaviti svoj novi album! Što imate za reći obožavateljima i onima koji se nepotrebno nećkaju oko dolaska na ovaj spektakl?
Svakako nam se pridružite i nećete požaliti jer vam pripremamo koncert za pamćenje! Ovom ćete prilikom imati šansu nabaviti naš novi album po pristupačnoj cijeni, a možda ga i osvojite u nagradnoj igri. Hvala vam na podršci!

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above