Intervju

Ja sam autor: Nenad Borgudan

Ja sam autor: Nenad Borgudan

Nenad Borgudan novi je gost rubrike "Ja sam autor" te nam je otkrio pojedinosti svog kreativnog procesa te načine na koje konzumira glazbu.

Kako izgleda Vaš autorski proces, kako nastaju vaše pjesme?
Pjesme nastaju na zaista različite načine. Ono osnovno u mom slučaju je pronaći svoj dobar razlog za pjesmu. Kako nisam autor koji pretjerano radi za druge, tako je svaka pjesma vrlo osobna, posvećujem joj puno vremena i mora odražavati te razloge tj. potrebu za nastankom i postojanjem, drugim riječima, pišem pjesme koje su iz moje unutarnje potrebe jednostavno morale biti napisane. Što se metodologije tiče, najčešće je glazba ta kojom započinjem proces skladanja, a zatim brusim tekst, ponekad do samog snimanja, ponekad poneku riječ zamijenim u fazi miksa… iako, događalo se da pjesma nastane i iz ideje teksta, a postoje i pjesme u jednom dahu, ali one su u mojem slučaju iznimno rijetke.

Što vas inspirira ovih dana?
Inspiracija mi je uvijek u preokupaciji, manje u uspomenama i memoriji. U nekim fazama je to bila ljubav, u nekim egzistencijalističke teme, zatim društvene teme, a danas je to sve dosta konfuzno. Strašno je prisutan osjećaj „kraja svijeta“, čovječanstvo se zadnjih godina susreće s mnogim iskušenjima, mi smo ovdje, uz sve to na globalnom nivou, imali dodatno i svoje potrese… trenutno imamo gotovo neviđenu društvenu podjelu uzrokovanu pandemijom…. sve se to utječe na moje pjesme, tako da će se slijedeći album Detoura zvati „Master Blaster“ jer u pjesme ima ugrađen upravo taj osjećaj.

Koja pjesma koju ste napisali vam je posebno draga i zašto?
Mnoge su mi drage, ja sam jedan od onih autora koji voli svoje pjesme, iako nažalost nisu sve realizirane na način kako sam zamislio. Jedna od meni dražih je „Snijeg“. Ona spada u one „u jednom dahu“ nastale pjesme i u njoj sam sve napravio vrlo intuitivno i lako, glazbu, tekst, aranžman, i vjerujem da je rezultat stvarno dobar, ukratko, sve mi se u njoj sviđa. Draga mi je zbog atmosfere koja je svačija, vrlo je djetinja, mnogi od nas imaju tu uspomenu iz djetinjstva na čaroliju snijega, što iz osobnog iskustva, što iz priča ili filmova, a s druge strane je uronjena u egzistencijalističku tematiku.

Kada biste mogli odabrati jednu pjesmu općenito i staviti na nju svoj autorski potpis, koja bi to pjesma bila i zašto?
To je pitanje na koje, koliko god puta me pitali, vjerojatno nikada ne bih odgovorio isto. Ovaj tren je to „ A Horse With No Name“_America.

Koji je domaći autor imao poseban utjecaj na Vaš rad i zašto?
Ako baš moram odabrati jednoga, to bi bio Arsen Dedić. Neke od mojih pjesama nastale su upravo pod njegovim utjecajem, iako se iz njih to teško da iščitati. Ali osnovno je to što iskreno uživam u njegovoj glazbi, obožavam atmosferu njegove poezije, glazbe, vokala, aranžmana… to mi je stvarno čarobno i tom idealu stremim, naravno, na svoj način.

Preko koje platforme najradije slušate glazbu i zašto?
Najčešće koristim Spotify i Deezer… s Deezerom sam se prvim susreo i često ga koristim, a Spotify se pojavio kasnije i dodatno se nametnuo izborom i kvalitetom pa i njega koristim često.

Koliko vam je važna prisutnost na streaming servisima i, iz Vaše perspektive, koje su im prednosti, a koje nedostaci?
Vrlo je važna, dosta toga se s društvenih mreža preselilo upravo na streaming servise. Važno je biti u „ponudi“ jer je inače dosta teže doci do slušatelja. To je danas simbioza između izvođača, servisa i publike koja je postala standard.

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću domaći autori? Što biste unaprijedili?
Teže mi je govoriti o tome iz pozicije nekoga čije se pjesme dosta puštaju na radiju i televiziji, ali ono što prepoznajem kao problem je afirmacija mnogih mainstream urbanih autora i izvođača, kao i mlađih, neafirmiranih autora i izvođača. Vjerujem da prava kvaliteta uvijek ispliva, ali nije isto ako se to događa normalnim tempom i slijedom, ili ako se moraš polomiti i devastirajuće dugo čekati na afirmaciju… jer znam neke vrhunske koji su zbog svega toga odustali od glazbe, a to je realno šteta za sve nas. Vjerujem da bi povratak dobrog starog glazbenog urednika na pojedine radije tu situaciju dijelom popravio, a ne da to radi software ili ispitivanje ciljane populacije… vjerujem da je  potreban je znalac, edukator, jer smo inače osuđeni na prosječnost…ali nažalost to su samo sanjarenja. Za autore bi svakako bilo dobro i da se ima više hrvatske glazbe u eteru, tj. barem da se poštuju zakonom propisani postotci, što nažalost često nije slučaj, ili se domaće izvođače stavlja u „jeftinije“, noćne termine. To su okolnosti koje direktno i indirektno štete autoru, izvođaču, a onda i cijeloj hrvatskoj glazbenoj sceni.