Intervju

Jonathan

Jonathan

Riječki band Jonathan koji je u kratko vrijeme uspio privući pažnju i mainstream medija čine pjevač Zoran Badurina, gitaristi Tomislav Radinović i Darko Petković, basist Nikica Jurjević i bubnjar Branko Kovačić. Njihovu glazbu možemo općenito opisati kao alt/indie rock s elementima post-punka. Krajem prošle godine izdali su svoj prvi EP na kojem su se našle četiri pjesme: „School“, „Pictures“, „Mama I'm ready“ i „Maggie“ za koju su nedavno objavili i spot. Jonathan su uspjeli kroz sve četiri pjesme protkati prepoznatljiv, svjež zvuk koji ide ukorak sa svjetskim glazbenim trendovima i ne bi me začudilo da se uspiju probiti i na inozemno tržište. EP možete poslušati na njihovom YouTube kanalu i na SoundCloud profilu. Jonathan 27. veljače sviraju u Tvornici, a kao najavu koncerta nudimo vam ovaj kratak intervju s bendom.

S obzirom na to da su svi članovi benda Jonathan svirali u raznim drugim bendovima (Let3, Pasi, Mandrili, Saliona), koliko su ti bendovi utjecali na glazbu i zvuk Jonathana? Svirate li i dalje u drugim bendovima ili vam je ovo jedini projekt?

Sviranje u svim tim bendovima je presudno za ovo što danas radimo, kako kreativno tako iskustveno. Pasi, Mlat, Let 3 i Mandrili su i dalje aktivni, znači svira se pun gas. Gdje je sniman vaš EP i tko ga je producirao? Snimali smo ga u studiju G.I.S. u suradnji s producentom i snimateljem Matejem Zecom (Let 3, Morso) koji je nabolji tip na svijetu i puno nam je pomogao oko svega i fino smo se nasmijali. Mix je radio Daniel Garcia (Pasi, Gars, Garizla) koji je razvalio svoj dio posla. EP se zasad može poslušat na našem Soundcloud profilu i YouTube kanalu, a uskoro će biti free za download. Na snimanju su još gostovali Vedran Križan (Neno Belan & Fiumens, Manofon) koji je svirao klavir na "Maggie", Ivan Kovačić Kova (ex Leut Magnetik, Mlat, Jinx, Avoq) koji je svirao saksofon na nekim pjesmama koje još nisu izašle i Ivana Bartolović Resch (Morso) koja je gostovala na jednoj pjesmi kao back vokal.

Tko je u bendu zaslužan za pisanje tekstova i glazbe?

Autori pjesama smo nas petorica iz benda i to doslovno u jednakim razmjerima jer nitko ne dođe s gotovom pjesmom na probu nego sve nastaje iz nekog zajedničkog kreativnog nereda, a za tekstualni dio je zasluzan nas vokal Zoran Badurina.

Kako ste osmislili naziv benda i što (vam) on znači?

Ime ima veze s hebrejskim značenjem imena Jonathan. Ali ima veze i s internom pričom nas petorice o izmišljenom liku koji personificira naše karakteristike, karakterne crte i poglede na svijet. Zasad neka taj lik ostane malo tajnovit...

Spot za vaš prvi singl „Maggie“ sniman je dijelom i u riječkom kafiću „Život“. Koja je poveznica između Jonathana i „Života“?

Udruživanjem u prostoriji desila se velika kreativna energija koja je prije godinu dana rezultirala otvaranjem kluba po našem guštu u kojem možemo organizirati koncerte bendova koji su nama super i puštat mjuzu koju mi volimo. Sami smo ga osmislili i uredili i većina nas trenutno u njemu i radi. Klub je isto kao i bend prepoznat kao osvježenje na sceni i super nam je poslužio kao interijer za fotkanje i snimanje spota.

Što od Jonathana može očekivati zagrebačka publika 27. veljače u Tvornici, s obzirom na to da imate (samo) 4 objavljene pjesme? Hoćete li svirati i neke do sada neobjavljene autorske pjesme i/ili neke covere?

Imamo 14 snimljenih pjesama od kojih će većina biti objavljena na našem albumu koji izlazi na proljeće, a i iste te ćemo predstaviti publici na tom koncertu. Osim snimljenih pjesama imamo još hrpu materijala na kojem radimo i koji čeka svoj red.

Hoćete li album izdati sami ili vas je već neka diskografska kuća uzela „pod svoje“?

Album će biti izdan u DIY varijanti, na besplatnom downloadu i nemamo namjeru surađivati sa domaćim diskografima jer mislimo da je to gubljenje vremena i nije vrijedno pažnje. Ako se u jednom trenutku bude ukazala dobra prilika s inozemnim izdavačem nećemo je odbaciti.

Fotografija: Doris Fatur

Ana Hotko
Ana Hotko

Fear is a liar