Intervju

Ususret posljednjem koncertu: Muscle Tribe Of Danger And Excellence

Ususret posljednjem koncertu: Muscle Tribe Of Danger And Excellence

Jedan član će nažalost uskoro napustiti kuću Pabla. Fanovi će tako u petak, 19. siječnja u sklopu zimskog izdanja Ferragosto JAM-a u Vintage Industrial Baru posljednji put na uživo slušati Muscle Tribe Of Danger And Excellance. Posljednji koncert bio je povod našeg razgovora s bendom koji je stekao mnogo poklonika među lokalnom rock i metal publikom. Gitarist Andrija Ražnatović stao je ispred benda i otkrio je li bendu doista kraj.

Kako to da je Muscle Tribeu došao kraj?
Ne želim reći kraj, da se ne zareknem. To je pauza, samo pauza s neodređenim krajem. Desili su nam se svima neki životni momenti koji su kao posljedica završili s neimanjem vremena da se kvalitetno posvetimo Tribeu. Tribe je bend koji je nastao prvenstveno iz ljubavi za muzikom koja nas raduje i čim to postane bilo kakva obaveza koju odradimo zato jer moramo, to nije to. Nismo gažeri, ne lovimo slavu, ne gledamo se obogatiti – želimo da nam ovo bude odmor i zabava. Zbog uvjeta u kojima živimo, to je izašlo iz tih okvira i to je dovoljan razlog da stanemo na loptu i dopustimo da nam cijela Tribe priča malo prifali. Možda u tajnosti krenemo stvarati kao nikad prije, možda pauza nikad ne završi. Tko zna.

Jeste li razmišljali o posljedicama prekida djelovanja benda?
Posljedicama za koga? Posljedice za nas će biti da si imamo vremena za odmoriti i očistiti glave, imamo si priliku međusobno usfaliti i imamo šansu da sve dođe u balans i da u najgorem slučaju cijeli ovu našu Tribe priču malo zaokružimo. Ne mislimo da će itko plakati ako nas ne bude, niti da smo bili jedini bend na koji su neki išli uopće van tako da smo im ubili društveni život - i u subotu 20.01. izaći će Sunce i bit će novi dan, samo s jednim aktivnim bendom manje. Nije to neka tragedija, posebno jer nemamo namjeru reći konačno “zbogom”.

 

 

Kako mislite utješiti razočaranu publiku?
Još tim jednim dobrim koncertom. Ne ganjamo ništa bombastično, ni goste, ni lude obrade… Idemo sa srcem svirati glasnu muziku pa kako bude bude. Mislim da je to ionako glavni razlog zašto nas oni koji nas vole uopće i vole, tako da ćemo se toga držati.

Imate li posebne pripreme za posljednji koncert?
Imamo, zovu se probe i radimo ih da bismo bolje zvučali.

Možemo li za deset godina očekivati svojevrsni reunion?
Mi bismo najradije da ne očekujete ništa. Ako se dogodi, dogodit će se.  Nismo stranci, nećemo si to ni postati sad kad krene ova pauza, pustit ćemo da sve ide prirodnim tijekom. Jebeš najave pauze ako točno planiraš kako iskoristiti to. Mi smo u prvom redu iskreni u svemu što radimo, i tako je i u ovoj priči.

Možemo li očekivati možda neki spontani reunion na Ferragosto JAM-u 2018.?
Ne. ☺

 

 

Kada će se budućim generacijama pričati o vašem bendu, koju biste vašu pjesmu istaknuli kao prvu preporuku za slušanje?
Stvarno ne znam, u ovo malo glazbe što smo pustili u svijet stvarno smo prešli svakakvih stilova i ne postoji naša pjesma koja nas globalno stilski reprezentira. Pustio bih im "Eagles and Chainsaws and Bears", stisnuo shuffle i udario next, pa što bude bude. Ako baš mora da bude jedna pjesma po kojoj da nas pamte, neka to bude #Ode To The Shameless One# (jednog ću dana djeci pričati uz tu stvar da pogledajte kakav je riff tata napravio dok je bio mlad), ali reći da je i ona reprezentativna ne bi bilo istina.

Koja je najbolja, a koja najgora anegdota koja vas veže uz MTODAE?
Najboljih ima stvarno toliko puno da nema smisla sad prepričavati neku od njih. Proveli smo jako puno vremena skupa i dolično se zabavljali i izabrati van konteksta jednu priču je jako teško, sjednite se na pivu s nama i čut ćete ih niz. Najgora ima ta jedna, sadrži bazen, kuke, ćevape i mrtva tijela, i toliko je najgora da više od ovoga nemam namjeru reći. 

Da ponovo osnivate isti bend, što biste promijenili u karijeri?
Hm. Ne znam. Možda ne izdao „…And Bears“ kao zasebni EP, nego dao da nas tih par novih pjesama ganja za drugi album. Ali tko zna što bi bilo kad bi bilo. U biti, kad razmislim, možda ipak ništa ne bih mijenjao. Nama je stvarno bilo jako dobro… a nije ni sad loše. 

I za kraj, koju biste poruku poslali tužnim obožavateljima?
Na Youtubeu ima za pogledati kompletni A Je To. Dani postaju duži. Na tržištu je više dobrih piva nego ikad prije. Konačno su napravili zabavan film s Thorom. Trebalo bi napadati dovoljno snijega za sanjkanje. Kurve će konačno snimiti treći EP. Vidite da nije sve tako crno… snaći ćete se i neko vrijeme bez nas. A do tad vidimo se u petak u Vintageu. :)