Intervju

One Piece Puzzle -

One Piece Puzzle - "Buđenje iz kratke hibernacije"

Riječki alternativci One Piece Puzzle na sceni djeluju još od 2001. godine. Nakon "kratke hibernacije" u radu benda, OPP se prije dva mjeseca vratio iz sjene novom pjesmom "Politika" kojom najavljuju i novi album. Osim nove pjesme, "novo buđenje" OPP-a označila je i promjena postave. Javili smo se bendu i postavili im par pitanja da vidimo što se sve to događalo s OPP i kakvi su im planovi. Uživo ih možete poslušati u zagrebačkom Vintageu u sklopu programa Good Vibrations gdje će 25. svibnja nastupiti uz Plastic Knives i Seven Mouldy Figs.

Pripremate novi album. Što nam možete reći o njemu? Kada će van i očekuje li nas kakav odmak od prijašnjih albuma?
Novi album je u devetom mjesecu trudnoće, ono što je važno napomenuti jest da će biti dosljedan prijašnjeg albuma, a opet na novoj, višoj razini.

Može li novo izdanje postići uspjeh sličan albumu "13 zlatnih hitova"?
Najavni singl ''Politika'' je vani i već nam govori puno. Svirke se redaju, a informacije ćemo dobiti naknadno.

Prošle godine ste promijenili 50% benda. Točnije, napustili su vas Ratka i Bartol – pjevačica i basist. Zašto je došlo do razlaza?
Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Sve u svemu, razlaz se dogodio i u tome ne vidimo ništa negativno ili loše. Ratka i Bartol ostaju u duhu benda i njihovo stvaralaštvo je utkano u samu srž.

Je li OPP u tim trenucima bio pred raspadom? Koliko je takav razvoj situacije bio moguć?
Pred raskidom nikako, druga polovica mozga je ostala aktivna i željna za daljnjim radom. Bilo bi šteta ne nastaviti OPP priču koja za neke članove traje doslovno od malih nogu.

Ipak ste odlučili nastaviti dalje u novoj postavi. Kako se snalazite u tom novom ruhu i može li se ono smatrati novim buđenjem OPP?
Buđenje iz kratke hibernacije pa "rokanje". Nije bilo jednostavno, uloženo je puno rada i truda. Instrumental trojac se poznaje od prije, a najbitnije je da postoji neka dobra podsvjesna konekcija. Što se tiče vokala, imali smo više sreće nego pameti, što bi se reklo.

Kakve su reakcije publike na vašu novu postavu? Prvenstveno mislim na live nastupima, a onda i na nedavno izdanu pjesmu "Politika".
Zadovoljni smo reakcijama ljudi - općenito mediji, društvene mreže, live. Publika se još mora dokazati, a za to će i imati prilike uskoro zahvaljujući ekipi iz Good Vibrations-a.

Prvog travnja (aprila) nastupili ste na skupu "Za satiru spremni". Što mislite koliko se satire dopušta u Hrvatskoj tj. koliko je Hrvatska za satiru spremna?
''Za Satiru Spremni'' je bila jedna izvrsna, zabavna i vrlo potrebna inicijativa. Situacija je, malo je reći, tragi-komična. Šalili smo se kada smo rekli da je za izbaciti pjesmu naziva ''Politika'' u hrvatskoj već zadnjih 20 godina pravo vrijeme, ali to je zapravo istina. Neki su spremni, neki ne. Kao i za dom.

Kako izgleda proces nastanka vaših pjesama?
Pravila i procesi ne postoje, sve je dozvoljeno, zabavljamo se i uz to i stvaramo. Svatko ima neku ideju, a na kraju te ideje srastu u jedno.

Uvježbavate li koreografiju za nastupe ili ona dođe prirodno?
Većina je prirodna, spontana i logična. No o nekim stvarima se dobro promisli i složi cijeli koncept – priča.

Uskoro, točnije 25. svibnja, svirate u sklopu programa Good Vibrations u Vintage Industrial Baru. Što se može očekivati?
Deremo rokamo i guzimo vas molitvom uz narodnjake u pozadini cijelu nooooooć, dođite i vi!

Filip Kordovan
Filip Kordovan

The Edge... there is no honest way to explain it because the only people who really know where it is are the ones who have gone over. - H. S. Thompson