Koncerti

Foo Fighters u Puli: konačan okršaj za povijest

Foo Fighters u Puli: konačan okršaj za povijest

Dva dana, šest sati Foo Fightersa u predivnoj pulskoj Areni. Dali su najbolje i najljepše što rock'n'roll nudi. Još jedno poglavlje glazbene povijesti ovih prostora uspješno je ispisano

Hrvatska je publika imala ekskluzivnu priliku uživati u relativno intimnom koncertu velikana, čak dva dana za redom u impresivnom ambijentu za koju bendu ni druge večeri nije nedostajalo riječi hvale.

Njihov entuzijazam nije splasnuo niti nakon tri puna sata sinoćnje svirke, a ovog su puta i oni znali što mogu očekivati od domaće publike. Budući da je drugi dan zapravo bio prvi, ekipa je, očekivano, bila nabrijanija, dodatno potaknuta urbanim legendama o razmjerima prethodnog spektakla.

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

Ono što su Grohl i ekipa servirali jest čista, sirova svirka, s manje priče, filozofije i instrumentalnih eksperimentalnih izleta što je uspješno skratilo svirku za punih petnaestak minuta, ali nimalo uskratilo vrhunski doživljaj. Uragan pozitivne energije nikog nije ostavio ravnodušnim, žestoki riffovi bili su čvrsti, sirovi uz monstruozne bubnjarske solističke izlete prepoznatljivog nadmetanja Hawkins-Grohl.

Pretumbali su sinoćnju setlistu, izbacili nekoliko rariteta, dodali nekoliko rariteta, jer su ipak prvi puta ovdje, no uspjeli uspješno izbalansirati presjek karijere i najnovije izdanje koje je kod publike izuzetno dobro prihvaćeno.

Njihova iskrenost u kombinaciji s profesionalnošću, neizmjernim optimizmom te glasnim vriskom iz najdubljeg dijela duše njihovi su najveći aduti i sigurna ulaznica za svjetski tron.

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

Posebno iznenađenje večeri bio je momak iz Manchestera koji je ostavio cijeli bend bez teksta odbubnjavši “Wheels” na profesionalnoj razini te tako zamijenivši slatkicu Hawkinsa koji je svojih pet minuta dobio izvedbom pjesme “Under Pressure”, kada je bivši bubnjar Nirvane preuzeo bubnjarsku palicu.

Njegov je životni cilj glazbom povezati ljude svih rasa, religija i nacionalnosti. Karakterističnim divljaštvom uspješno širi mir u svijetu kao jedan od rijetkih pravih, iskrenih rock’n’roll frontmena. Zato “Imagine” i zato su nastali povijesni trenuci koji će zauvijek ostati upisani u povijest glazbe ovih prostora.

Uistinu su dali najbolje od sebe. Ovo je najbolje i najljepše što rock’n’roll nudi. Gladijatori koji u žestokoj bitci uvijek izlaze kao pobjednici. Sve ostale epitete pronađite OVDJE.

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

Set lista:

Everlong

Monkey Wrench

Learn to Fly

The Pretender

Rope

Sunday Rain

My Hero

La Dee Da

These Days

Under My Wheels

Another One Bites the Dust/Imagine/Jump/Blitzkrieg Bop/Day-Oh

Under Pressure

All My Life

Times Like These

Walk

For All The Cows

Breakout

Wheels

Run

This Is A Call

Best Of You

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report