Koncerti

Večer za ljubitelje world glazbe - promocija Kriesovog albuma „Selo na okuke“

Večer za ljubitelje world glazbe - promocija Kriesovog albuma „Selo na okuke“

Kries sam otkrila relativno nedavno, točnije posljednjeg dana prošlogodišnjeg Tabor film festivala.

Prolazeći dvorcem, sasvim neplanirano naletjela sam na njihovu tonsku probu koja je više zvučala kao neki opušteni jam session i već na temelju toga dogodila se ljubav na prvo slušanje. Sam nastup kasnije te večeri potvrdio je da se radi o iznimnom bendu. Postojala je šansa da je na moju oduševljenost utjecala festivalska atmosfera, ali jučerašnjim nastupom Kries je ne samo potvrdio svoju kvalitetu, već čitav dojam digao na višu razinu.

Kriesfoto: Kries, credit: Marko Šolić

Ono što me jučer na prvu ugodno iznenadilo je broj ljudi okupljenih ispred/unutar kluba – Boogaloo je bio rasprodan i pokazao se apsolutno premalim prostorom  za sve one koji su htjeli petak navečer provesti guštajući u world glazbi. No nije u pitanju samo broj ljudi, u pitanju je „struktura“ – od studenata do penzionera, silno me veseli, a ne sumnjam da veseli i članove benda,  što kod nas i dalje postoji velika publika koja voli i želi slušati ovaj žanr.

Kriesfoto: Kries, credit: Marko Šolić

Kries, koji iza sebe već ima godine karijere, jučerašnjim je nastupom predstavio svoj treći album „Selo na okuke“ koji mahom skuplja dobre kritike sa svih strana. Koncert je krenuo sitno nakon 22h, kad se bar veći dio publike uspio dočepati garderobe i šanka te naći svoje mjesto pred pozornicom. I već pri taktovi pjesme „Oj Lado Lado“ i prvi zvuci Mojmirovog nevjerojatnog vokala bili su dovoljni da vas prođu trnci i da znate da će ovo biti odlična večer. Krenulo se laganije i polako, ali sigurno dizalo ritam dok se na trenutke tijekom koncerta publika nije činila kao u potpunom transu. I taman kad pomislite da ne može biti bolje, nakon „Ivo se šeće“ i „Lepi Juro kries nalaže“, koje je publika pjevala u glas s bendom, kao  i „Skoči kolo“, kojoj se teško oduprijeti i bar malo ne zaplesati, bend se odluči za naslovnu s posljednjeg albuma - „Selo na okuke“ i publika u dvorani se stopi u jedno veliko, rasplesano i začarano pleme.

Kriesfoto: Kries, credit: Marko Šolić

Teško je u sinoćnjem nastupu probrati favorite, svaka od pjesama ima svoje jake strane i svaka na publiku ostavlja trajni dojam. Unikatni spoj narodne glazbe popraćene tradicionalnim instrumentima i modernije glazbe žešćeg ritma, energični nastup i bend na kojem se vidi da uživa u tome što radi i s lakoćom to prenosi na svoju publiku – bila je to uistinu magična večer koju treba bar jednom doživjeti. Rasplesala se i publika i bend, i prije no što smo se uopće snašli, Kries smo već prizivali na bis. Točnije na dva bisa. „Oj Livado“, „Zora“ i za sam kraj „Zumba“ doveli su nas u stanje ekstaze i nikome se još nije išlo kućama.  

No svemu lijepom dođe kraj tako da jedva čekamo sljedeći Kriesov nastup. Tko može, neka se večeras zaputi do riječkog Palacha, neće požaliti. Jedina zamjerka za jučerašnji nastup  - mikrofonija koja se nikako ne bi trebala toliko često događati kad je promocija albuma u pitanju.

 

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.