Koncerti

UK Subs u Boogaloou

UK Subs u Boogaloou

Neki kažu da je punk mrtav, a on je ove nedjelje proslavio četrdesetu godinu. Barem što se tiče kultnih punkera U.K. Subsa. Potpora na ovom posjetu Boogaloo-u bili su im domaći bendovi; Skretničari i Eksodus. E pa, proslavilo se!

Otvorila je zagrebačka „banda s Mažuranca“, Skretničari. Iako je vani bila poprilično niska temperatura, a i koncert je počinjao u 20:15, dvorana Boogalooa je bila poprilično prazna. Ali to nije obeshrabrilo domaće dečke. Započeli su kao da je dvorana dupkom puna, a svirka je što se muzičkog djela tiče bila jako dobra. Odsvirali su svoje klasike „Bob Rock sluša punk rock“, „Dijana“, „Dva ferala“, „Rupa je rupa“ te „Idem“. Jako dobre volje i s puno energije su odradili nastup. Dobro zagrijavanje večeri za one koji su tada bili unutra. Nastavili su s „Imaš kaj para“ i „Sjene sa pruge“, a na par pjesama su dobili vokalnu potporu od strane bivšeg vokala. Uz „Glupačo“, „Banda s Mažuranca“ i „Ivan“ su svoju relativno kratku svirku priveli kraju.

Drugi su bili isto domaći, Eksodus. Bend organizatora cijelog koncerta, Tomija, učestalo nastupa prije velikih imena koja gostuju kod nas. Naravno, svakako se mogu osjećati počašćeni time. Prije njihovog dolaska na pozornicu svirala je „Internacionala“ što mi je bilo malo čudno jer nije nešto što očekuješ čuti na koncertima. Započeli su s kratkim instrumentalnim introm, nastavili s već njihovom poznatom set listom na kojoj se nalaze „Twilight Zone“, „I Really Hate Your World“ i „Fucking Radiation“. Već na njihovom djelu svirke je bilo više ljudi, mogu reći da se čak i to dobro popunilo, iako sam nekako očekivala više. Prije obrade Termita „Vjeran pas“ odsvirali su „Your Heart“ koja je, eto saznali smo, favorit pjevačice benda. Odradili su svoj dio do kraja i vrhunac proslave je mogao početi.

Kada je legendarni Charlie Harper, inače sada 73-godišnjak, stao na pozornicu svi prisutni smo dobili primjer kako izgleda čovjek koji živi punk. On skakuće po pozornici i zabavlja se kao nikad do sad i svaka mu čast na tome. U.K. Subs su već odavno prisutni, ali još uvijek se ne daju u mirovinu. I hvala im na tome! Od početka do kraja odlična atmosfera i nasmijana lica, baš kao što na koncertu ovakvih velikana i treba biti. Počeli su s „Fragile“, „Lady Esquire“, „You Don't Belong“, „Left for Dead“ i „Rockers“. Odmah živo i veselo. Bez stajanja, s tu i tamo pokojom stankom kako bi se utažila žeđ. Nasmijani Charlie je stvarno u formi, baš ima energije u tom čovjeku i mislim da je ona toliko primjetna. Veselicu su nastavili s obradom Die Toten Hosena „Here Comes Alex“, „Down on the Farm“, „Emotional Blackmail“, „Another Cuba“ i „Tomorrow's Girls“. Otkako su se popeli na pozornicu, publika nije stajala, a i sam prostor se ugodno popunio. Ne toliko da se svi guramo kao u busu u ranim jutarnjim satima, a opet ne ni toliko prazno da izgleda loše. Ipak, moram primjetiti da na dva velika imena, G.B.H.-u i U.K. Subsima, posjećenost nije bila baš velika. Mislim da svakako treba iskoristiti svaku priliku da se ovakve legende pogledaju i poslušaju uživo. Charlie je kroz pjesmu „Teenage“ izrazio svoju želju kako bi rado ponovno bio tinejdžer, a bližili su se kraju s „Party in Paris“, „Warhead“ koja se pokazala kao omiljena publici, „Riot“, „Stranglehold“ i zadnjom u regularnom djelu, „Disease“. Nakon kraćeg skandiranja i izbivanja s pozornice, Subsi su se vratili, odsvirali „C.I.D.“, „I Live in a Car“ i završili s „New York State Police“. Charlie kaže da mu je bilo bolje nego prošli put, srdačno se zahvalio publici  te pozdravio i završio koncert.

Svakako odličan koncert, možda bi sama posjećenost bila bolja da je bio u subotu ili da ljudi imaju više dobre volje. Ali što je tu je, uvijek ima nas koji ćemo rado poslušati odličan bend. Do idućeg puta, Subsi, sretno vam bilo!