Koncerti

Exit 2018. - dan treći - performansi dive sadašnjosti i momaka budućnosti

Exit 2018. - dan treći - performansi dive sadašnjosti i momaka budućnosti

I Bajage.

Bajaga i Instruktori jučer su po prvi puta stali na pozornicu Exit festivala. Legende regionalnog rock'n'rolla na glavnoj su pozornici počeli prilično rano, a raznolikost publike u prvim je redovima ugodno iznenadila. Mnogo tinejdžera još uvijek odrasta uz njegove bezvremenske uspješnice, koje su došle kao jako dobro zagrijavanje prije cjelonoćnog ludovanja. 

Na početku večeri relativno mamurna atmosfera vladala je područjem, pogotovo u iščekivanju nastupa velike Grace Jones koji je kasnio oko sat vremena. Zvuk je iz nekog razloga bio lošiji, no to nije umanjilo dojam vizualnog spektakla vješte performerke, povratnice na Exit festival. Raskošna kostimografija uz zanimljiva vokalna rješenja djelomično su potvrdila visoka očekivanja koja smo imali nakon ogromnih hvalospjeva koje je zaradila nakon nastupa u Puli prošle godine. Grace Jones je profesionalka iza koje stoji masivna produkcija i mašinerija kako bi osigurala da svaki koreografski osmišljen korak prođe baš onako kako je planirano. Posebna je to žena, umjetnica koja uvjerljivo već dugi niz godina žari i pali svijetom.

Simpatičan francuski duo Ofenbach koji je uslijedio gledali smo nedavno i na Sea Star Festivalu, pustila sam neke nove klince da plešu na njihove elektronske improvizacije pa sam se prošetala do velikih domaćina, grupe Atheist Rap koja je punk rock prašila na Fusionu. Naravno, na putu staneš ispred raznoraznih manjih bina čija te atmosfera spontano ponese, pogotovo ispred Reggae bine na kojoj je postalo pravo žestoko. Grijeh je Exit uspoređivati s INmusic festivalom, no najpopularnija i najluđa pozornica INmusica, karaoke šator, ovdje nije toliko popularna, uz mnogo falširanja nabrijane ekipe ne privlači da se na njoj zaustaviš jer Silent party preko puta izgleda kao mnogo, mnogo bolja zabava. Dobra je zabava i na AS FM pozornici na kojoj praši žestoka i popularna elektronika. 

Napokon dolazak na Fusion - i više nego dobro raspoloženi, sretni i ponosni na festival, u prepoznatljivom su ritmu Atheisti pokrenuli masu uspješnicama uz koje nitko ne može ostati miran. Uz mnogo simpatične priče između pjesama, prijateljska atmosfera nostalgično je ispunila prostor. 

U nedalekoj provaliji počela je prašiti 33 banda. Ispred Beats&Bass pozornice tražilo se mjesto više jer su svi željeli vidjeti veliki povratak Zvoninih pačića na Exit festival. High5 su najveće regionalne zvijezde svog žanra i, koliko god će vam ovo glupo zvučati, za razliku od njihovih uzora koji su posljednja dva dana predvodili veliku pozornicu, svoje pjesme još uvijek izvode od početka do kraja. Možda se razbahate i za nekoliko se godina kao headlineri odluče na drugačije, no ovi momci gdje god da se pojave daju sve od sebe i razvaljuju sve pred sobom. Fanovi su im toliko nabrijani da je u jednom trenutku nastao ogroman mosh pit koji je posramio cijelu Explosive binu. I naravno, svaki je njihov stih svima jako dobro poznat, što se ne srame pokazati. Obožavanje i štovanje kulta 33 bande na max.

Fusion su treći dan zatvorili Sunshine dok se u rano jutro na Dance Areni plesalo uz Solomunov DJ set. 

Vojko V dolazi, bolje se pazi.