Koncerti

Nitko ne zatvara kao Kasabian – rave za kraj INmusic festivala #15!

photo: Kasabian, credit: Vilim Hlušička

Nitko ne zatvara kao Kasabian – rave za kraj INmusic festivala #15!

Pet godina nakon što su oduševili publiku INmusic festivala, Kasabian su ponovno dobili isti zadatak – zatvoriti festival i publici dati veliki krešendo u samom finalu. I opet su u tome uspjeli. O, da jesu.

Posljednjih nekoliko godina za Kasabian bilo je sve samo ne ugodna plovidba. Nakon blagorečeno burnog razlaza s nekadašnjim frontmenom Tomom Meighanom, Kasabian su se našli na velikom raskrižju s dvojbom nastaviti dalje ili spakirati opremu i krenuti nekim drugim putem. Srećom, Sergio Pizzorno, mastermind iza glazbe Kasabiana nije se htio rastati sa svojom kreacijom te su Kasabian uplovili u novu eru, eru u koju su, sudeći prema onome čemu je jučer imala priliku svjedočiti publika INmusic festivala, zakoračili jači nego ikada!

Adrenalinska bomba iz Leicestera eksplodirala je na Main Stageu bahatom “Club Foot” i time su dali do znanja koje su njihove namjere za ostatak koncerta – nema mirovanja, nema stajanja dok se svaka osoba ispred pozornice ne zabavlja kao da sutra ne postoji.

vilim_hlusicka-6183

Ako se itko pitao (ili bojao) kakav će Sergio biti kao frontmen, odgovor je – fantastičan! Iako je Tomov doprinos Kasabianu neosporan i njihovi live nastupi su od samih početaka glasili kao jedini od atraktivnijih, jučer se njegova odsutnost uopće nije osjećala. Ovo je mjesto gdje je Sergio pripadao oduvijek. Gledajući ga toliko samouvjerenog, energičnog kako drži situaciju pod kontrolom svake sekunde, teško je prisjetiti se vremena u kojima se nalazio u pozadini. Ovo je jedan sasvim drugi bend, njihova energija je puno lakša, neopterećena i uživaju u svakom trenutku ovog novog poglavlja u kojem se nalaze.

vilim_hlusicka-6193 

Setlistu su ispunili omiljenim hitovima kao npr. “Underdog”, “Shoot the Runner”, “Vlad the Impaler”, “Switchblade Smiles” i “You're In Love With the Psycho”, a prezentirali su I pjesme “Scriptvre “ i “Chemicals” s nadolazećeg albuma “The Alchemist's Euphoria” koji će svjetlo dana ugledati 5. kolovoza.

Osim što odlično zvuči i suvereno dominira pozornicom, Sergio jako puno pažnje posvećuje interakciji i komunikaciji s publikom pazeći da ju animira i zadržava njihovu pažnju tijekom cijelog koncerta. U toj misiji je otišao i korak dalje te se spustio među publiku, napravio mini mosh pit i čak pozdravio curku koja je radila na šanku. Rezultat? Publika koja je van sebe i spremna za veliko finale koncerta. Good work, Sergio.

vilim_hlusicka-6258

Na bisu je bend odsvirao “Bless This Acid House” i “L.S.F. (Lost Souls Forever) “ koji su pošteno razbacali publiku, doveli atmosferu do usijanja, a tada je bilo savršeno vrijeme za vatru... “Fire” kao apsolutni, ultimativni hit Kasabiana bio je idealan odabir za zatvaranje ove brzopotezne, energetske kugle od koncerta. Kasabian su uspjeli u svojim namjerama, nije bilo osobe koja je mirno stajala – rave za kraj INmusic festivala, ne može bolje...

Kasabian su obećali skorašnji povratak. Držimo ih za riječ. Mogu otvarati, zatvarati, biti u sredini, sasvim je svejedno dok god nam pružaju ovakav provod. Sergio je jednom prilikom izjavio da se nakon odlaska Toma iz benda osjećao kao da se nalazi na zgarištu kuće okružen fotografijama iz sretnijih dana. Nakon svega viđenog slobodno možemo zaključiti da se Kasabian iz tog zgarišta uzdigao kao feniks. Čekamo album, čekamo nove svirke. Hvala, Kasabian!

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja