Koncerti

Disorder protutnjao Grey Roomom

Disorder protutnjao Grey Roomom

Jučerašnje prohladne jesenske večeri smo se uputili u AKC Mediku, točnije u njenu sastavnicu Grey Room, koja je ugostila veliko ime punk scene Disorder, uz potporu Disbaje i Bakterija koji su bili zaduženi za zagrijavanje. Malen prostor Sive Sobe i njeno „predvorje“ su kroz cijelu večer bili ugodno popunjeni što onima koji su nestrpljivo iščekivali koncert, što onima koji su se došli malo ugrijati uz pokoju čašicu s obzirom na to da je vanjska temperatura bila približna nuli. Rekli bi da se okupilo staro i mlado, ludo i normalno, ali to je već nekako i uobičajena slika za koncerte ovakvih imena na ovakvim mjestima.

Iako je početak najavljen točno u 23 sata, naravno da se kasnilo oko pola sata s izvedbom Disbaje. Opravdano i očekivano, ovako je promrzla ekipica iz dvorišta Medike dobila razlog da se popnu u Sivu Sobu. Disbaja je, reklo bi se, već poznat i rado viđen gost Sive Sobe. Čak mi se čini da su stajali točno istim rasporedom na improviziranoj pozornici kao i posljednji put kad smo se susreli. Koliko god puta otvarali koncert, toliko puta ga otvore na odličan način. Poprilično pun prostor, buka i glasnoća od koje izađeš gluh i nabrijana ekipa  ispred pozornice. Ništa neočekivano i čudno za ovaj bend, zadnji put sam se isto nagluha gurala na zrak. Sviraju HC onako kako HC treba zvučati, brzo, glasno, energično. Čini mi se da im se u set listi nije promijenilo puno toga od zadnjeg puta; EP Realm od Absurd, pokoja novija stvar, a za kraj the Varukers „Another Religion, Another War“. Uvijek lijepo dočekani i ispraćeni od strane publike, dečki iz Disbaje su ostavili vrlo dobro zagrijan prostor za nastavak ove punk epizode.

U nastavku su se na imaginarnu pozornicu popele Bakterije. Iskusni, ali ne i mirniji Čakovčani su još više napunili onaj malen prostor. Iako malen prostor, bio je taktički raspoređen za bend, ekipu u pogu i ekipu koja je došla poslušati bend uz nadu da neće proliti pivo. Bakterije sam zadnji put slušala i gledala u Routeu 66 gdje je ipak prostor nešto otvoreniji, a Sivu Sobu su tako zagrijali da su se skidale u najmanju ruku jakne, dok je nekima i majica bila višak. Bakterije su već pozornicu dijelile s mnogim poznatim imenima, tako da im je ova svirka bila samo jedna u nizu koju mogu nadodati u svoju bogatu karijeru. Odličan bend, odlična atmosfera. Nekako vodi jedno drugome, a Bakterije nisu razočarale. Sviraju pravi energičan punk i pokreću publiku do maksimuma. Veseli Čakovčani su rasplesali i razveselili Sivu Sobu tako da bih rekla da su obavili odličan posao. Svakako su još jednom opravdali zašto su svirali s nekima od najjačih imena današnjeg punka. Odlično raspoloženu publiku i topli prostor su ostavili onima koje se najviše iščekivalo.

I tako nam je došao Disorder. S već većim odmakom u satnici i malim provokacijama prije samog početka koncerta, otvorili su svoj nastup kako bi se reklo „direkt u glavu“ jer od momenta kad su počeli svirati prvu pjesmu pa do kraja publika nije imala mira. Svakako mislim da je prostor u jednom momentu bio premalen za broj onih koji su došli poslušati bend. Što zbog onih koji su bili po cijelom prostoru od skakanja i poganja, što zbog onih koji su se stali sa strane i samo uživali u kvaliteti. Disorder je svakako bend koji ne treba ni predstavljati, imaju zavidnu i pozamašnu karijeru iza sebe i zato interes publike nije bio iznenađujuć. Jedino što je mene iznenadilo je bilo mjesto održavanja koncerta. Stekla sam dojam da su svirali jako kratko, no moguće je da sam izgubila pojam o vremenu. Kažu kako vrijeme brže ide kad se dobro zabavljaš. Uspjeli su zagrijati publiku žestinom, brzinom i pravim punk zvukom. Prošlo je jako dugo otkad su zadnji put posjetili naše prostore, čak 29 godina. Iako se sastav promijenio nebrojeno puta od '80-ih kad su počeli svoj glazbeni put, glazba je ono što je ostalo isto i nepromijenjeno kvalitetno. Rekla bih da je iz tog razloga na koncertu bilo različitih dobnih skupina, ali jako puno dobre volje. U nekoliko navrata se činilo kao da će Grey Room samo propasti od vibracija i neumornog poga. Reklo bi se, pravo pankerski, glasno i bez greške.

Svakako jedan od boljih koncerata što se punka tiče u posljednje vrijeme. Svakako sve zahvale upućujemo Žikiju iz naših No More Idolsa bez kojeg bi sigurno prošla još koja godina prije nego bi nas Disorder počastio svojim dolaskom.