Koncerti

Punkerija u Route 66-u uz No More Idols, Bakterije i Gajbu

Punkerija u Route 66-u uz No More Idols, Bakterije i Gajbu

Prethodnu zimsku i hladnu subotu smo imali prilike ugrijati se u ambijentu Route-a 66 uz punk svirku koja je nazvana "Euharistijskim slavljem po Punku", a za glazbu su bili zaduženi No More Idolsi, Bakterije i Gajba. Svakako više nego jako dobar razlog za izaći iz kuće i opustiti se za kraj tjedna, čak i po ovoj hladnoći.

Prvi su, nakon 21h, na pozornicu Route-a 66 stali domaći dečki iz Gajbe. S njima je već zagrebačka publika itekako upoznata, a isto tako i posjetitelji Route-a. Momci sviraju hardcore oi! i od njih se uvijek očekuje dobar nastup. Otvorili su svirku pred poprilično popunjenim Route-om, a publika nije dugo mirno stajala. Već pri prvoj pjesmi je počelo naguravanje, poganje i sav popratan sadržaj. Za svaku pohvalu Gajbi, stvarno treba tako dobro odraditi ulogu prvog benda. Dečki su odsvirali standardno, na svom poznatom nivou, jako dobro prihvaćeni od publike, jedino je maleni problemčić bio to što se na momente nije čuo vokal od buke, ili bolje rečeno, instrumentalne podloge ostatka benda. Ali takve stvari su zanemarive jer nisu uopće utjecale na atmosferu. Brzo, žestoko, glasno, odmah u glavu za samo zagrijavanje. Najveću pozornost je svakako dobila pjesma "Klošari", pa se tako jedno vrijeme bolje čula publika od benda. Takvu dobru atmosferu i raspoloženje, domaći dečki su prepustili slijedećima na pozornici. 

A ti slijedeći su bili iskusniji, stariji, ali nimalo tiši i sporiji legendarni Čakovčani. Riječ je o Bakterijama, a oni su još više uspjeli u samom pokretanju publike. Bakterije kad god sviraju, naprave odličnu svirku i atmosferu pa se ništa manje nije od njih očekivalo ni sada. Takva očekivanja su svakako bila ispunjena jer im je to ponovo pošlo za rukom. Već ionako pun Route 66 se još više napunio pa je tako prostor postao sve topliji i topliji. Pogo nije stajao tijekom cijele svirke, a sam bend nije dozvolio da prilike za zaustavljanje uopće bude. Bakterije definitivno imaju svoju zagrebačku publiku, što mlađu što stariju, pa ni sama posjećenost nije bila nimalo čudna, kao ni cjelokupna atmosfera. Tu lojalnost publike su Bakterije "nagradile" jako dobrom svirkom na kojoj nije izostalo apsolutno ničega što bi čovjek očekivao na svirci tako iskusnog punk benda. Tako nešto se i očekuje od benda koji je pozornicu dijelio s velikim imenima punka kao što su U.K. subs, the Casualties, the Vibrators i G.B.H. Moglo bi se reći kako su jedino gosti, u ovom slučaju oni, imali sreće s tehnikom na svirci. Odličnu atmosferu, nabrijanu publiku i pun Route 66 su prepustili zadnjem bendu večeri.

Za zatvaranje same svirke su bili zaduženi No More Idolsi, bend za koji bih rekla da treba poslušati svakom mogućom prilikom jer stvarno uvijek naprave pravu punk veselicu. S obzirom na to, nije ni čudo kako se spremaju za još jednu englesku turneju, a prije toga su odlučili pozdraviti i domaću publiku u Route-u te odsvirati nešto s nadolazećeg albuma. Idolsi su napravili show, bend dobro raspoložen, publika vesela i energična. Da imaju svoju domaću publiku je očito jer na svakom koncertu su u prvim redovima isti ljudi, ali svaki puta se nađe i mnoštvo novih lica. Na otprilike sredini koncerta je došlo do problema sa strujom pa smo se tako našli u mraku i sam nastavak svirke je postao upitan. Uz svijetla mobitela, čuo se zvuk bubnja kako svirka sama po sebi ne bi stala, a nakon nekog vremena se vratila struja pa je tako problemima došao kraj. Nakon nenamjernog odmora Idolsi su i ostatak koncerta izveli odlično. Svirali su po koju novu stvar, a tu su se naravno našle "Provjera", "Dalje", "SS nova" i za kraj, obrade "Program tvog kompjutera" i "Pojest ću sve kolačiće" jer zašto punk svirka ne bi završila dance hitovima.

Gledajući na cijelu svirku, mogu reći kako je ona bila pun pogodak, a posjećenost ovakvih koncerata u Route-u je sve bolja i bolja pa mi se sve čini kako će uskoro trebati još više mjesta kako bi svi bili zadovoljni kao i do sada.