Koncerti

Edo Maajka napokon uživo - snaga, optimizam i inspiracija koja nam je svima potrebna

Edo Maajka napokon uživo - snaga, optimizam i inspiracija koja nam je svima potrebna

Osam je mjeseci, kaže, prošlo od posljednjeg nastupa. Osam dugih, dinamičnih, bizarnih i nepredvidljivih mjeseci. No, ovih dana, čini se da smo ponovno, napokon, počeli živjeti jer smo dobili priliku uživati u glazbi uživo. Edo Maajka došao je tako svima kao melem na ranu.

Povratak u prošlost uz nadu za bolju budućnost. Zagreb ga je zadnji put imao priliku gledati u Tvornici na Dritu, kada je najmlađim generacijama (ali i vjernim dugogodišnjim pratiteljima) još jednom potvrdio da je apsolutni predvodnik regionalne hip hop scene. Bio i ostao. Zapravo, kad razmišljam, ne sjećam se niti jednog lošeg ili "lošijeg" koncerta Ede Maajke. I kada znaš da te svojim performansom nikada neće razočarati, uvijek očekuješ najbolje, on uvijek nadmaši sva očekivanja.

Foto: Edo Maajka, credit: Filip Bušić

Sinoć u je dvorištu Medike bilo posebno emotivno. Bio je to povratak na početak, u, već sada davne dane, nekih skoro pa dva desetljeća godina unatrag, kada je nastupao samo s DJ-em u lokalnim klubovima. Sada su bend i dvorane kapaciteta Doma sportova njegov svojevrstan standard, stoga su priliku za uživanje u klasicima sinoć dobili samo najveći obožavatelji njegove filozofije, stava i zvuka.

Ležerna, prirodna dominacija na mikrofonu od trenutka kada je kročio na pozornicu, no trenutak kada je prvi put dobio glasan odgovor publike (a bilo je to odmah pri kraju prve “Slušaj mater”), vidljivo se ugodno iznenadio, protresao i “resetirao ga na tvorničke postavke”. Na onu dozu žara i adrenalina kakvu nije bio u mogućnosti dobiti punih osam mjeseci. Baš kao ni publika koja je upijala svaku rimu, svaki stih. I bio je to jasan trenutak u kojem je potvrđeno da glazbenici ne mogu bez publike, a publika ne može bez glazbenika. Da je glazba bez izvođenja uživo nedovršena slika, poluprazna duša gladna i žedna emocija.

Edo, srećom, ima dovoljno pjesama koje mogu nahraniti svaku dušu. Vidjeti njegov iskreni osmijeh na pozornici uistinu je neprocjenjivo, energija koju daje i dobiva natrag jedinstveni je začarani krug koji izaziva ovisnost, a svakom ljubitelju glazbe postaje smisao života. Podsjeća na smisao života, onaj koji smo nekada uzimali zdravo za gotovo, a danas hipersenzibilno cijenimo svaku odsviranu ili otpjevanu notu.

Foto: Edo Maajka, credit: Filip Bušić

Simpatičnih anegdota iz života koje je entuzijastično pričao između pjesama nije nedostajalo i svatko se s njima mogao poistovjetiti. Stoga je bio pravi užitak gledati taj uragan pozitivnih vibracija, veselja i ljubavi koji je postajao sve snažniji i snažniji iz pjesme u pjesmu. Kao da veza između Ede i publike nikada nije bila čvršća. A tjedan je za njega bio iznimno težak. Preminuo mu je jedan od veoma bliskih prijatelja, čovjek čiji će otisak zauvijek ostati u svakoj njegovoj pjesmi, koji ga je pratio i podržavao od samog početka. Nebrojene njegove pjesme nastale su u kultnom Morris studiju čijem je vlasniku Miri Vidoviću posvetio, kako kaže, njemu najdražu, “Sve prolazi”.

Za DJ pultom bila je Ivona Eterović, članica dua Playground Hustle koji je nastupio kao predgrupa te večeri. Za detaljniju analizu njihovog nastupa i glazbenog izričaja, trebat će mi ipak još nekoliko susreta s njihovom ekscentričnom glazbom uživo, prije nego što donesem “konačnu presudu”.

Energična šetnja uz hitove koji su obilježili generacije kao “Prikaze”, “Prži”, “Trpaj”, “Saletova osveta”, “Jebo vladu”, "Mater vam jebem" i slične, kao da je prošla u trenutku. I dok na samom kraju uvijek čekam da drugi glasom odrade poziv na bis, moram priznati da sam se ovaj put i ja pridružila ekipi u negodovanju zbog kraja ovog jedinstvenog susreta.

Foto: Edo Maajka, credit: Filip Bušić

Uz veliku nadu da ćemo uskoro ponovno moći uživati u stvaralaštvu ovog velikana, po mogućnosti s cijelim bendom, jer je itekako bilo očito da mu je na pozornici potreban jednako jak “protivnik”, ali da i se pjesme s aktualnog maestralnog albuma “Put u plus” dožive uživo.

Nakon godina i godina izvještavanja s njegovih koncerata, ponestaje mi inovativnih epiteta kojima bih se opisala veličinu, kvalitetu i značaj ovog čovjeka. On je duša prepuna ljubavi i pozitive koja uvijek nesebično i hrabro ostavlja posljednji atom energije na sceni. Njegov utjecaj na živote generacija je neopisiv, a sinoć je, još jednom, za to dobivena impresivna potvrda. Velika inspiracija i snaga koja ulijeva optimizam u bolje sutra. U povratak na staro. 

Foto: Edo Maajka, credit: Filip Bušić