Koncerti

Zrinjski:

Zrinjski: "Odanost svemu dragome"

I tako, bliži nam se kraj prvog mjeseca ove godine. Zima nije ni skončala, a već smo dobili toplije vrijeme. Kako je meteorološka promjena zagrijala tijela naša, tako je SO HRT-a odlučio zagrijati srca naša. A čime bolje nego Nikolom Šubićem Zrinjskim, vjerojatno našom najvećom operom?

foto: SO HRT, credit: Jasenko Rasol

Ovaj put imali smo ga priliku čuti u izvedbu zbora i simfonijskog orkestra HRT-a, a sve to pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića. Junačku priču neumorne opsade Sigeta popratila je skoro puna dvorana. Orkestar si je itekako dao truda te vrsno prenio epsku priču, elan i domoljublje glazbe, dok su nam solisti uprizorili sve emocije hrabrog, ali u konačnici kobnog događaja. Povijesna radnja, isprepletena različitim političkim i osobnim motivacijama, podsjetila nas je da čak ni u prošlosti nije sve uvijek bilo tako jednostavno. Perspektiva s obje strane sukoba pokazala je različite težnje koje vode čovjeka. Prema dobru ili zlu, teško je reći. Svijet nikad nije crno-bijel pa tako ni omraženi Turčin nije bez svojih ovozemaljskih strahova i želja.

foto: SO HRT, credit: Jasenko Rasol

Jedino što bi još više dočaralo radnju i poboljšalo ukupan dojam jest prisutnost kostima kakvi su bili za vrijeme izvedbe na Trgu kralja Tomislava, ali to su sitnice. Ponekad tisuću riječi vrijedi više od slike. Od prvog do posljednjeg takta, glazba je plijenila pažnju mnogobrojne publike te nas podsjetila trenutaka istinske hrabrosti. Naizmjence su se izmjenjivali općepoznati motivi junaštva, domoljublja i ljubavi, a sve ih je vezala jedna jedina stvar – odanost. Nešto trajno, čvrsto, vječno. Ono što potraje, vazda treba čuvati jer pitanje je hoće li se ikad ponoviti…

Ovakve manifestacije uvijek su dobrodošle. Dapače, pokoja izvedba više mjesečno ne bi škodila. Zasad, možemo se veseliti i nestrpljivo iščekivati iduću. Za kraj, što drugo reći nego hrabro i u boj!

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."