Koncerti

Villagers of Ioannina City u Močvari: mediteranska zabava pokraj nasipa

Villagers of Ioannina City u Močvari: mediteranska zabava pokraj nasipa

Premijerni dolazak grčkih rokera protekao je u velikom stilu.

Kako je lijepo otići na koncert! Nekoć smo takva iskustva uzimali zdravo za gotovo, ali onda se pojavio jedan virus i promijenio sve. Dvije godine kasnije život se pomalo vraća u kakvu-takvu normalu, a glazba se vraća tamo gdje je najbolja: na pozornice. I neka je tako; sada ćemo puno više cijeniti svaki nastup uživo. Istina, bilo ih je u pandemiji, ali puno manje i bili su zasjenjeni mjerama, neizvjesnošću i ostalim komplikacijama.

Trnjanski je nasip ove subote bio domaćin dvama događajima. Prvi je koncert Villagers of Iaonnina City koji je bio u Močvari, a drugi je bio više manje zauvijek festival pop muzike u Pogonu Jedinstvo. Iako nije centralna tema ovog članka, želim ga spomenuti jer je Pogon bio krcat. Velik je to uspjeh za relativno mlad label koji nam je među ostalima dao Svemirka. Ekipi svaka čast, a sad idemo na događaj u Močvari. Villagers of Ioannina City dolaze iz suncem okupane Grčke i sviraju mješavinu stoner/psychedelic rocka i grčke narodne glazbe. Ne znam jeste li imali tu kombinaciju na svojoj bingo kartici žanrova. Doista neobično, toliko da kad sam jednom pričala o njima dobila pitanje: „Pa zar to sluša još netko osim tebe?“

Da, ima ekipe koja to sluša! Količina posjetitelja me ugodno iznenadila. Ali ne samo da ekipa to sluša, ekipa to voli i to pokazuje od prve sekunde. Villageri su se popeli na stage s malim zakašnjenjem i već od prvog takta „Age of Aquarius“ uspostavlja odličan odnos s publikom. Istoimeni album im je drugi u karijeri dobio je dobre kritike, a ni prvi „Riza“ ne zaostaje kvalitetom. Velika su im inspiracija grčka priroda i svemir, a takvu su atmosferu uspjeli prenijeti i uživo. Mislite da su fuzz- riffovi u stilu Sabbatha i tutnjajući bas dovoljni za osjećaj bijega u novi kozmičku dimenziju? Nekad i jesu, ali dodajte im milozvučni grčki melos za još bolje rezultate.

received_550486953105991

Frontmen Alexis Karametis bio je oduševljen zagrebačkom publikom, a najzanimljiviji performans je imao Konstantinos Lazos, koji je svirao gajde, klarinet i kaval. Većinom su svirali novije pjesme, poput „Dance of Night“ i „Cosmic Soul“, a na setlisti se našlo i mjesta i za starije numere, poput „Ti Kako“. Vrhunac večeri bila je izvedba pjesme „Father Sun“ uz koju je publika zdušno pjevala i bengala kao da im životi o tome ovise. Publika je jednako odgovorna za dobru atmosferu u Močvari. Sinergija između benda koji se očito na stejdžu jako dobro provode i publike koja se jednako (ako ne i bolje) provodi ključna je za dobar koncert, a Zagreb se još jednom iskazao. Močvara više nije bila na nasipu, već na nekom mediteranskom otoku, tražeći tajne svemira u prirodnim fenomenima stvorenima od strane samog Zeusa. Koncert je završio pjesmom „Zvara“ s EP-a „Zvara/Karakolia“, koju je publika zdušno zazivala čitavo vrijeme. Bolji kraj nismo mogli zamisliti.

Ukratko, prvi posjet ove uigrane grčke ekipe nadmašio je očekivanja. Hvala im na vrhunskoj zabavi i atmosferi, i neka se vrate što prije!