Koncerti

  Naxatras u Močvari – psihodelična vožnja za kraj Stoner Octobera

Naxatras u Močvari – psihodelična vožnja za kraj Stoner Octobera

Nismo ni trepnuli, a listopad samo što nije gotov. Uz listopad kraju je došao i Stoner October kroz koji su protutnjali Villagers Of Ioannina City, Tight Grips, UNIDA, Roadkill Soda, a veliko finale održano je sinoć uz Drone Hunters i omiljeni Naxatras!

Svi navedeni koncerti namamili su publiku u Močvaru, kao pčele na med i prostor kluba na svakoj svirki je bio gotovo u potpunosti ispunjen. Kao što smo spomenuli u nedavnom izvještaju s Villagersa, interes za koncerte ovih žanrova je velik, a to su prepoznali i organizatori pa je u zagrebačkoj metropoli minimalno jednom mjesečno najavljen barem jedan stoner ili bratski mu koncert. To potvrđuje i veliki uspjeh prvog izdanja Bear Stone Festivala koji se ovog ljeta održao u blizini Slunja, a za nadolazeće festivalsko izdanje u samo nekoliko dana rasprodane su early bird ulaznice. Hrvati jednostavno vole stoner i psihodeliju, pa kada je bal...

No, vratimo se na sinoćnju svirku... Nažalost, nisam stigla na nastup varaždinskog benda Drone Hunters o kojima sam čula samo dobre stvari, pa se nadam nekoj drugoj prilici. Naxatras se na močvarnu pozornicu ušuljao oko 21:45 sati i publika koja je chillala na terasi brzo je pohrlila u prve redove kako bi pozdravila momke iz Grčke koji su nam stigli u sklopu turneje “Parallel Realms”.

Atmosfera u klubu bila je zaista odlična, možda joj je u prilog išlo i to što je bio petak pa su svima kočnice malo više otpuštene. U svakom slučaju i bend i publika bili su sjajno raspoloženi što je cijelu svirku podiglo na viši nivo. Naxatras su poznati po svojem psihodeličnom zvuku, začinjenim s hard rock dionicama i space rock elementima čiji mix zvuči fenomenalno. Nakon onakvog kišnog dana koji je jučer prao hrvatsku metropolu, Močvara je postala prava mala oaza solunskog sunca koje nam je ova četvorka (John Delias na gitari, Kostas Harizanis na bubnjevima, vokal i basist John Vagena, Pantelis Karganas na klavijaturama) emitirala kroz svoj groovy vibe, psihodelične dionice i brutalno dobre gitarske solaže. Znate jedne od onih koje vam izmame osmijeh na lice i pustite da vas samo nosi i nosi.

Čuli smo presjek pjesama sa svih njihovih dosadašnjih albuma, od kojih je najrecentniji "IV" objavljen prošle godine. Naxatras su većinski instrumentalan bend s minimalnim vokalnim intervencijama (kada ih ima, odlično sjednu) što uvijek predstavlja opasnost da se kroz koncert publika neće moći u potpunosti povezati s bendom ili da će s vremenom “odlutati”. No Naxatras ima toliko simpatičnu scensku pojavu, uglavnom zahvaljujući entuzijastičnom angažmanu vokala Johna Vagene, da kod njih to nikako nije slučaj. Publika je od prve do zadnje stvari skakutala, plesala i bodrila bend potpuno prisutna u trenutku i jednostavno uživala. Baš kako i treba.

I tako je uz red svemira i red pustinje i red sunca i red kiše meteora, zaključen još jedan u nizu sjajnih koncerata ove izrazito bogate jesenske sezone.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja