Koncerti

Muse -

Muse - "Volja naroda" (Wiener Neustadt, 2023)

Ne samo glazbeno, već i vizualno, kao što to već tradicionalno biva na njihovim koncertima, Muse je jučer, u sklopu turneje “Will Of The People”, ponovno priredio spektakl za sve okupljene u austrijskom Wiener Neustadtu. A okupljenih je bilo iz svih smjerova, ne samo Austrije, već i okolnih zemalja, što samo pokazuje koliko je regionalna publika željna ovog benda. To nimalo ne čudi, od izlaska na pozornicu nešto nakon 21h pa do samog kraja 20ak pjesama i 2 sata kasnije - Muse nije nikog ostavio ravnodušnim.

Turneja naziva “Will Of The People”, nazvana po istoimenom albumu iz 2022. godine, popraćena je  fantastičnom scenografijom u centru koje je instalacija maskirane glave koja se, pomalo prijeteći, tijekom koncerta rotirala s lijeva nadesno, držeći sve na oku. No to nije ni blizu sve, od ispaljivanja konfeta i vrpci, što svemu daje malo nostalgičnu notu, do prilično impresivne pirotehnike, jučerašnji nastup u vizualnom smislu nije imao dosadnog trenutka i taman kad se malo uljuškate, Muse vas pogodi nečim novim. Nad pozornicom bilo je postavljeno nekoliko redova gigantskih ogledala koja su svu silinu strobova i lasera veoma uspješno usmjeravala prema licima publike.

Od apokaliptičnog početka, kad su Bellamy i ostatak benda izletjeli na pozornicu, prekriveni maskama i odmah krenuli s “Will Of The People”, čime su prilično direktno dali svoje mišljenje o događanjima proteklih godina, bilo je jasno da će to biti večer za pamćenje.

Povremeno isprekidana kraćim distopijskim videima kako bi se dalo mjesta promjenama na pozornici, setlista je bila pravi užitak. Nešto novo, pa nešto staro u pravilu se uvijek pokaže kao dobar recept za uspjeh. S albuma “Will Of The People” uključena je solidna količina pjesma, od istoimene s kojom je koncert otvoren, do nešto mirnije “Verona”, “You Make Me Feel Like It's Halloween”, za vrijeme koje su na maskiranom liku projicirani poznati akteri horror filmova, sve do “Compliance”, čitav album je transparentna kritika trenutačnog stanja u društvu i svijetu.

Dok se maskirana instalacija na pozornici po potrebi izmjenjivala s drugom, rogatom figurom, čije su oči, potpuno očekivano, ali i prikladno, prijeteći svijetlile u kritičnim trenutcima, Muse nas je proveo plejadom svojih najvećih hitova. Na samom početku stadionom je tutnjala “Hysteria”, a brzo nakon nje i “Psyscho”, koja je možda čak i prerano uvrštena za onaj pravi doživljaj kad se publika već opusti i nekako nađe svoje mjesto u masi.

“Undisclosed Desires”, odsvirana je u drugačijem aranžmanu, dok se veći dio benda primaknuo do samog kraja piste koja se pružala od pozornice prema publici. Uzvici “let me hear you scream” urodili su plodom, kao i dirigiranje publike, koja je u ritmu mahala rukama čitavim trajanjem pjesme. “Resistance” je dočekana s oduševljenjem i tisuće okupljenih gubili su glas pokušavajući pjevati s Bellamyjem, a što se više regularni dio koncerta približavao kraju, atmosfera u publici je bila luđa.

“Behold, the “Glove” djelomično je odsvirana na gadgetu koji se prikladno nalazio na Mattovoj rukavici, a odmah nakon nje slijedila je “Uprising”. Ima nešto izrazito moćno u tome kad tisuće ljudi u publici složno i u sav glas pjevaju “They will not control us; We will be victorious”, popraćeno vrhunskim riffovima koji zaokružuju priču.

Za sam kraj regularnog dijela ostavljena je “Starlight” i taman kad pomislite da nemate više energije, Muse za bis izvuče “Kill Or Be Killed”, a odmah nakon nje i jednu od najboljih, a mnogima sigurno i najdražu pjesmu iz njihove diskografije - “Knights of Cydonia”. Dok su se stadionom orili glasovi publike, Muse je večer zaključio s doslovnim i figurativnim praskom.

Nema se više što dodati - Muse je došao i isporučio sve što smo od njih htjeli i očekivali, a vjerojatno i više od toga.

Kao predgrupa nastupao je japanski bend ONE OK ROCK koji je prvi stao na pozornicu i zagrijao atmosferu, naišavši na prilično dobru reakciju publike. Nešto bolji posao napravili su “Royal Blood”, koji su domaćoj festivalskoj publici poznati s prošlogodišnjeg INMusica. Odsvirali su nekolicinu svojih hitova poput “Trouble´s Coming” i “Little Monster” i rasplesali okupljene.

Jedini negativni dio jučerašnje večeri, koji doduše sa samim koncertom nema veze, je kompletan kaos koji je nastao nakon koncerta, kad su stotine automobila po sat vremena stajale na parkingu,  pokušavajući doći do jednog jedinog izlaza, dok se u isto vrijeme činilo kako redari ne služe ničemu. Svjesni smo toga da je logistika iza ovakvih događanja zahtjevna, no to se sigurno moglo i bolje odraditi.

Sve u svemu - večer za pamćenje!

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.