Koncerti

Pasi, White Stain i SpokOi @ Prostor CeZam Čakovec

Pasi, White Stain i SpokOi @ Prostor CeZam Čakovec

Udruga mladih “3FF” i Prostor CeZam Čakovec su u subotu 14. ožujka, u iččekivanju toplijeg vremena priredili božanstvenu punk-rock feštu, a stage su, kako i sami kažu “nakon sto tisuća godina u Čakovcu” ponovno okupirali majstori punk lirike - Pasi. Uz Pase stageom su prodefilirali ljubljanski White Stain i zagrebački SpokOi.

Otvaranje punk veselice pripalo je nedavno osnovanom bendu SpokOi. Iako im je ovo bilo prvo gostovanje van Zagreba, svojim energičnim nastupom i dobrim prijemom publike mogli bi postati sve češće viđena postava punk koncerata. Do sad su izdali jedan demo album, a ističu se jakim streetpunk/Oi! ritmom. Tematika im varira od jakog revolta do čiste zafrkancije, posve oprijedjeljene od politike – dakle, nit lijevo nit desno, već ravno glavom kroz zid. Ukratko – cuga, mjuza, zabava!

 Slijedio je melodični trio iz Dežele - White Stain. Bend je odlično uigran i izlazni zvuk bio je bez ikakve zamjerke, no čakovečku publiku nisu uspjeli zadovoljiti ušminkani MTV punk rock ritmovi prepuni melodičnim vokalnim i gitarskim prijelazima. Na momente dosadnjikavi već prožvakanim The Offspring tj. Rise Against zvukom i nedovoljno uvjerljivi ostavili su prisutne statičnim kroz čitav koncert. Iako kombiniraju hardcore ritam s melodičnim vokalom i disharmoničnim rifovima ponekad djeluju razvučeno tj. nedovoljno energično i premalo eksplozivno. Iza sebe imaju EP Evolution te nedavno objavljeni album Attached.

 “Samo staro, samo isto” najavili su Pasi i započeli koncert pjesmom “Iz kuta kruga”. Dvorana se popunila, ekipa ispred stagea podivljala. Mosh pit iliti po domâći metača nije stajala do samoga kraja, a ispred stagea se formirala živa ograda. Kako smo već naviknuti da na gotovo svim koncertima ispred pozornice bude instalirana ograda i vrlo često pojačana zaštitarima, Prostor prkosi tom trendu samoorganizirajući se kako bi se minimizirale bilokakve štete i povrede – i to odlično funkcionira. Bacalo se sa pozornice, plesalo, skakalo, pjevalo, a kada netko nebi više mogao stajati u živoj ogradi (ili bi se sam bacio na publiku) netko drugi bi ga zamjenio. Taj duh solidarnosti još više je dolazio do izražaja i u potpunom je skladu s odličnim nastupom i tekstovima pjesama specifičnim upravo za Pase koji vješto kombiniraju melodične punk rifove s kompleksnom socijalnom i antiautorativnom lirikom. Zapravo, kao da čitate knjigu ili gledate dobar film sažet u dvije i pol minute.

“Istina”, “Prekrasan svijet”, “M za sve”, “Martinska” i “Odavno” totalno su rasplamsale okupljene pankere i proizvele totalni kaos. Ali kaos u kojem ako padneš, uvijek ti netko pruži ruku. Čak ni bis nije bio klasičan, već je dvoranom zaorila pjesma “Svoga tijela gospodar” u čast preminulom Tuni iz Mikrofonije nakon čega su se Pasi vratili na stage i završili božanstveni punk-rock koncert. Fešta se nastavila. Do jutra.

Tekst: Luka Budiša

 

19.3.2015.

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?