Koncerti

Punk nedjelja u Attacku

Punk nedjelja u Attacku

Ovu nedjelju u AKC Attacku obilježila je još jedna punk svirka. U planu za nastup su bili Purgen, Bamovi i Gajba. No unatoč planu i programu, taj isti plan i program se do kraja večeri poprilično promijenio, što naravno nije imalo nikakav negativan utjecaj.

Otvaranje je ovaj put palo na leđa Gajbe. Gajba je bend koji je prozvan mladom hardcore nadom našeg glavnog grada. Već su poprilično poznati publici s obzirom da često gostuju na svirkama pa je stoga i prostor AKC Attacka bio pristojno popunjen za sam početak koncerta. Iako je koncert očekivano kasnio, dečki iz Gajbe su bez imalo straha stali na pozornicu te raspalili pravi punk. Kada je na samom početku koncerta nastala zbrka, pogo i naguravanje, bilo je jasno da se sprema jedna odlična večer. Tijekom cijele svirke, mikrofon je bio poprilično tih pa je bio mali problem u sporazumijevanju između pjevača i publike. Dečki iz Gajbe su poprilično dobro odradili taj zadatak otvaranja, a publiku su oduševili svojom najpoznatijom pjesmom "Klošari". Pohvale za bend, relativno su novi na sceni, a odsvirali su kao da su već godinama prisutni i kao da su im koncerti nešto što rade svakodnevno.

Nakon njih je po planu i programu išao još jedan domaći bend, Bamovi.
Bamovi su odradili svirku nakon jako dugo vremena i stvarno su napravili odlično zagrijavanje za nositelje ove večeri. Na početku su malo razgovarali s publikom, s obzirom da su odmah najavili da će Purgen ipak malo kasniti jer se putovanje odužilo. Pri njihovom dolasku na pozornicu, prostor Attacka je bio iznenađujuće pun. Otvorili su svirku s "Daj mi da pijem", a problemi s ozvučenjem kao da nisu nestali. No, Bamovi se nisu dali smesti. Cijelo vrijeme su poticali komunikaciju s publikom koja je bila na odličnoj razini. Nastavili su u ritmovima pjesama "Rajski grad", "Opet sam se napio", "Slom živaca", "Sve je to pank" i "Prva sa solažom". Nisu stajali cijelo vrijeme, tek u malim pauzicama između pjesama. Svaka čast na odličnoj energiji koja je bila najbolje iskazana u trenutku kada je pjevač pjevao viseći sa stropa. Publika se nije smirivala tijekom cijele svirke, a dečkima sve pohvale za uspješno zagrijavanje.

Zbog kašnjenja Purgena, na licu mjesta je bila dogovorena i svirka još dva benda kako bi se ovo vrijeme čekanja što više ispunilo. Prvi su bili No More Idols, već dobro poznati publici, koja je očekivano ovaj nastup dočekala kao zagrijavanje za njihovu svirku u petak u Routeu 66. Odsvirali su set od par pjesama kao što su "Dalje" i "Promjena" te nisu dopuštali publici da se odmori od već iscrpne svirke Bamova. Ispraćeni su uz pljesak i uzvike, a svakako preporučujem da ih odete poslušati u petak kada će ipak oni biti u središtu pozornosti. Nakon njih se na pozornicu popeo bend Dvajzdeka Špeka. Netko je trebao svirati, a bend je bio voljan odsvirati koju pjesmu čisto za gušt i zabavu. Iako su vremenski bili jako ograničeni jer su dosta kratko svirali, nasmijali su publiku koja se i dalje nije smirivala.

Napokon, nakon više od dva sata kašnjenja, na pozornicu je došao i stanoviti Purgen. Koliko su Purgenovci bili iščekivani pokazuje i činjenica da je prostor Attacka pri njihovom dolasku bio jedva prohodan. Bend, poznat po provokativnim tekstovima i agresivnim stavovima, odmah je počeo žestoko, taman za malo razbuđivanja od pijanstva i za trošenje energije. Vidjelo se na licima benda da su izmoreni, ali nisu posustajali. Tijekom svirke su pokušali komunicirati s publikom, no tu je došlo do problema s obzirom da su pričali isključivo na ruskom. U svakom slučaju, čekanje se isplatilo, ni u kojem pogledu nisu razočarali, iako je bilo i tehničkih poteškoća koje su nastale tijekom večeri. Napravili su pauzicu od 10-ak minuta u kojih je prostor Attacka bio naglo ispražnjen, a čim su se ponovno popeli na pozornicu, publika se samo stvorila. Iako teško razumljivi, tijekom svirke se vidjelo da se njih čekalo. Napravili su odličnu atmosferu, publika nije stajala ni minute, a oni su svirali u brzim ritmovima pjesama "Reinkarnacia", "Anarchia" i "Atomnaya Romantika". Dečkima svaka čast, jedva da su uopće došli na svirku, a ipak su se pobrinuli za odličan show.

Sve u svemu, jedna noć s nedjelje na ponedjeljak ispunjena iznenađenjima. Odličan završetak vikenda i početak novog tjedna usprkos čekanju, koje se nadasve isplatilo, i svim improvizacijama koje su upotpunile ovu večer. 

Toni Plutonij zabilježio je i gig kamerom