Koncerti

Apocalyptica u Tvornici – dečki s violončelima se još uvijek dobro drže!

Apocalyptica u Tvornici – dečki s violončelima se još uvijek dobro drže!

Legendarna finska metal scena u posljednjem je desetljeću nekako preživljavala na staroj slavi, poprilično klimavo i niti približno uzbudljivo kao nekad, na samom početku tisućljeća, kada je doživjela veliki uzmah te postala svjetski fenomen.

Od mnogobrojnih dugokosih i iznimno karizmatičnih glazbenika danas je aktivna samo nekolicina dok poštovanje koje uživaju kod svojih vjernih sljedbenika je jedino je što se nije promijenilo. Uz Nightwish, duhu modernog vremena prkosi i Apocalyptica, koja se novim albumom „Cell-0“ vratila jača, bolja i kvalitetnija nego ikad, a zagrebačka je publika sinoć u Tvornici kulture premijerno mogla čuti pjesme s fantastičnog novog remek djela.

foto: Apocalyptica, credit: Ivan Peček

Apocalyptica i Zagreb vole se javno – to je jasno već odavno, tri (ponekad i četiri) finska violončela na svojim turnejama nikako ne zaobilaze hrvatsku prijestolnicu, a posljednji put nastupili su u Lisinskom gdje su od početka do kraja izveli kultni album „Plays Metallica by Four Cellos“.

Sinoć u Tvornici euforije nije nedostajalo, bendu je ovo prvi samostalni koncert aktualne turneje, stoga njihovo iskreno uživanje u sviranju nije nimalo iznenadilo. I njihov je grijeh što sam zbog njih jednom davno otkrila i zavoljela klasičnu glazbu, pa mi se danas, s tehničke strane, njihove izvedbe čine puno lošijim od svjetskih klasičnih violončelističkih velikana koji redovito gostuju u Lisinskom. Daleko je to od virtuoznosti koja se na klasičnoj sceni nudi, no novim albumom „Cell-0“ opako su se približili svojim klasičarskim korijenima te jasno dali do znanja kako su ozbiljno i perfekcionistički pristupili svakoj sinoć odsviranoj skladbi.

foto: Apocalyptica, credit: Ivan Peček


A otvorili su s „Ashes of the Modern World“ i čvrsto odlučili novi album predstaviti zagrebačkoj publici, kao svojevrsnu svjetsku premijeru, budući da mnoge fantastične stvari kao „Rise“ ili naslovnu „Cell-0“ još uvijek nisu do sada nisu imali priliku izvesti uživo.

Od Metallice emotivna „Nothing Else Matters“, kada se, sada već ozbiljna i zrela, publika više koncentrirala na slušanje i upijanje svake note ovog velikog djela, kao da se radi o Apocalypticinom instrumentalno-autorskom rješenju; dok je na „Seek & Destroy“ pokazala svoju bezvremensku žestoku srž. Bio je to vrhunac večeri kada je Apocalyptica dala ono najbolje od sebe i opravdala svoj dugogodišnji zvjezdani status.

foto: Apocalyptica, credit: Ivan Peček

Nekako neočekivano bilo je gostovanje vokalista, ugodno iznenađenje, koje je na kraju večeri ipak ostavilo gorak okus. Tipe Johnson njihov je dugogodišnji suradnik i odličan vokalist, no sinoć je više bio koncentiran na snimanje live videa za Instagram nego na pjevanje. Nešto tu nije štimalo, od tehničkih problema sa zvukom do njegovih trenutnih (ne)mogućnosti. Snaga i emocija koju nose „I Don't Care“, „I'm Not Jesus“, „Not Strong Enough“ i „Shadowmaker“ zaslužuju puno ozbiljniji pristup i koncentraciju izvođača. Snimanje videa usred kompleksnog i melankoličnog „Shadowmakera“, nekoliko falševa zbog istog, njegovo bespotrebno konstantno smucanje s mobitelom po pozornici nešto je što uistinu nije bilo potrebno te večeri.

No,  bilo kako bilo, Apocalyptica je jača i bolja nego ikad. S velikim uzbuđenjem iščekujemo neki novi susret s ovim finskim velikanima i njihovim violončelima. I fantastičnim bubnjarskim monstrumom Mikkom Sirenom, naravno.

 

Fotografije s koncerta možete pogledati OVDJE.