Koncerti

Nisam isprsko al' sam ipak jebo

Nisam isprsko al' sam ipak jebo

Nedavno je najavljena nova sezona Big Brothera. Prijave su otvorene, ali prije početka nove sezone, prisjetimo se nekih regionalnih best-of trenutaka.

Došao da zaradi koju paru, dogurao do reklame za Jaffu. U posljednjih se nekoliko godina počeo baviti i poljoprivredom, no unatoč svim obavezama, Ajs Nigrutin je sinoć svratio i u Vintage Industrial Bar. Na putu je sreo i Timbeta, pa ga je poveo sa sobom da napravi žurku.

credit: Filip Bušić

Imali su i predgrupu, imena Mr. Spinoza x Kurt Cocaine. Kaže fejsbuk da je osobni interes gospodina Spinoze je ruganje s ljudima, a Kurta Cocainea ima nekoliko već na Facebooku, od kojih niti jedan ne odgovara gospodinu s bine sinoć. Izrepovali su svojih pet minuta slave, često uvjeravajući nestrpljivu publiku će uskoro biti gotovi, no nisu se dali.
Program je kasnio, naravno, petak je, pola ekipe bilo je ekstra nabrijano, a druga polovica ekstra uspavano. Očekivajući neku pauzu između, odjednom se Timbe našao na bini i najavio velikog Ajzaka. Jedva ušo', kao regal, jo. Nema tu filozofiranja i iščekivanja, idemo odmah dalje. Reperi se obično žale na težak život, no najzahvalnija je to ekipa za turneje i putovanja. Uzmeš laptop i pičiš gdje hoćeš. I tako je Timbe preuzeo kontrolu nad laptopom. Nisu imali MC-a, Timbe je napravio dobru Winamp playlistu. U tim je pauzama Ajzak u prepoznatljivom stilu zabavljao publiku. Kaže, to mu je prirodno, pa se ne može reći da je radio neke face ili čudne pokrete, to je prirodno.

foto: Ajs Nigrutin i Timbe, credit: Filip Bušić

 

Ispred njega jednako prirodna publika koja je do zadnjeg mjesta popunila dvoranu u koju nije bilo moguće ići, ali ni izaći. "Izlazim kod mosta", "Kilo granja lešim", "Indo Grasa", "Načos", "Bekam" - neki best-of presjek solo karijere. I meni najdraža "Žirafa", premda nisam sigurna je li to službeni naziv pjesme. Redali su hitove, jedan za drugim, publika je potvrdno klimala u ritmu. Čovjek je već sto godina na sceni pa ipak nije mogao sve hitove ugurati u sat vremena, tako da su neke klasike prekinuli nakon prvog refrena. Za sam kraj ostavili su velike hitove Bad Copyja "'Esi mi dobar" i "Đastin Biberi" kao i Ajzakov najveći hit "Spejs Nigrutin". Naravno da su se svi raspametili, te nakon kratkog plesa na "Everybody Dance Now", barapčina je zbrisala s bine i pustila Timbeta nek' se dalje snalazi sam. Napravio je Timbe odličan tulum, no nakon nekog vremena shvatila sam da to zapravo nije Timbe, bio je to DJ Frajman.

foto: Ajs Nigrutin, credit: Filip Bušić

 

Neke na djetinjstvo podsjeća "Zeko i potočić", neke "Vrapci i komarci", neke "Hajde da ludujemo". Mene raniji opus Ajsa Nigrutina i sve ekipe koja se vrti oko njega. Nije da sam ih tada slušala, ali ta su djela vjerodostojan odraz stanja Beograda i ljudi doba u kojem su nastale. U Kotežu nikada nisam bila, Blok 62 je moj hud, ali sve ti to dođe na isto. Neiscrpan izvor inspiracije, od GSP-a preko Modelsa do Kineza. Nešto manje od sat vremena na bini bilo je prekratko da se napravi nezaboravna žurka. Kratko, ali slatko? Ne, samo prekratko. Ali sve ostalo je bilo sasvim solidno i očekivano. Ekipa se zabavila, to je najvažnije.
Za danas je bio najavljen smak svijeta, no s ovim dvojcem na bini, izgleda da smo sigurni. Zasad.
Doviđenja Ajzače, dođi nama opet.