Koncerti

Cold Snap, ThroaTTwisteR i Apex - Tri godine dobrih vibracija

Cold Snap, ThroaTTwisteR i Apex - Tri godine dobrih vibracija

Ove srijede, Good Vibrations proslavio je svoj treći rođendan, a slavlje se nastavlja i iduće srijede na besplatnom izdanju koje će ponuditi panel diskusiju, glazbeni buvljak, slušaonicu, itd... U udobnom prostoru Vintage Industrial Bara, odigrala se žestoka veselica, a posjećenost je bila odlična. Malo tmurno vrijeme nije obeshrabrilo ljude koji su nestrpljivo čekali svoju dozu masnoće i teških riffova. Zabavljala su nas tri benda, svaki metalnog kova, svaki sa zdravom dozom agresije kojom su zagrijavali Vintage. Onima koji nisu bili - propustili ste stvarno dobar koncert. Nakon što sam završio svoj burek, ulazim u prostor i čujem hrabre metal taktove.

Ovaj Good Vibrations otvorila je zagrebačka groove/core petorka, Apex (Intervju s bendom). Nastali su 2011. godine, a dečki iza sebe imaju album "Agrooved". Svirali su moderni metal, miks svakakvih coreova s puno brakedownova. Svirka je prošla sasvim u redu, iako publike još nije bilo u velikom broju. Nekako sam dobio dojam da su došli zeru nepripremljeni, tako da je njihov nastup odstupao od onih koji slijede. Zvuk je bio skroz u redu, svaki brakedown se osjetio po tijelu, a riffovi su mi se svidjeli. Očito je da dečki imaju potencijala, da se trude oko svoje glazbe, ali sljedeći put kada nastupe, volio bih da budu precizniji. U svakom slučaju, ostavili su dušu na pozornici i na tome im svaka čast. 

ThroaTTwisteR @ Good Vibrations by Julien Duval PhotographyThroaTTwisteR @ Good Vibrations by Julien Duval Photography

Još jedna zagrebačka petorka počastila nas je svojom glazbom na ovom Good Vibrationsu, a oni su, već poznati, Throattwister. Bend je nastao 2007. godine, a dosada su snimili album "Cold Images" i EP "Humanity". Jedno vrijeme nisu bili aktivni, ali to će se, nadam se, drastično promijeniti. Imam dvije riječi koje jako dobro opisuju njihov jučerašnji nastup, a to su "jebena" i "masnoća". Prostor je na njihovoj svirci bio većinski popunjen, tako da podrške nije nedostajalo. Publika je jako dobro prihvatila Throattwister, a nagrađivali su nas svakom sljedećom pjesmom. Odličan zvuk, utjecaji starog death metala, razarajući breakdownovi i njihov osobni entuzijazam krasili su nastup. Mogu reći da sam stvarno uživao u njihovoj brutalnoj i agresivnoj igri, kao i vjerujem, ostatak Vintagea. Zadržali su svoj karakterističan stil, čak i s novim članovima. Prekrasno su zagrijali ljude svojom glazbom i svojim nastupom. Publika se derala i odobravala, a na posljednjih par stvari, događali su se i mosh pitovi. Dečki iz Throattwistera savršeno su odradili svoj nastup bez ikakvih komplikacija, samo sirovi metal, znoj i pakleno duboki vokal. Atmosfera koju su napravili je bila upravo kakva treba biti na metal koncertu. Pošto su završili, publika ih je zvala na bis, ali su teškog srca odbili zbog satnice. Iskreno se veselim njihovim budućim koncertima i albumima. Pravi su dokaz da hrvatska scena ima štošta za ponuditi.

ThroaTTwisteR @ Good Vibrations by Julien Duval PhotographyThroaTTwisteR @ Good Vibrations by Julien Duval Photography

Treba li za ovaj bend uopće uvod? Nakon stotine i stotine odsviranih koncerata, Cold Snap je davno zacementirao svoj status opasnog i kvalitetnog benda. Svirali su na pregršt svjetskih festivala, odrađivali turneje i izbacivali albume i mnogobrojne spotove. Praše 12 godina i još uvijek su jaki. Atmosferu kakvu je Throattwister ostavio iza sebe, Cold Snap je samo još više nabrijao i pojačao. Samo nakon par pjesama publika se upustila u moshanje kojega je bilo na skoro svakoj pjesmi. Prostor je bio lijepo ispunjen, kako ljudima, tako i dobrom glazbom. Svirali su najglasnije, a intrigantni riffovi i elektronički dijelovi su tresli Vintage. Ne znam kako bih nazvao njihovu glazbu. Svakakvi utjecaji se mogu čuti, ali Cold Snap mi je uvijek bio priča za sebe. 

Cold Snap @ Good Vibrations by Julien Duval PhotographyCold Snap @ Good Vibrations by Julien Duval Photography

Bend na koji stvarno možemo biti ponosni, ne uzimaju zarobljenike, a razaraju sve pred sobom. Iznad svega, u zraku je bila prijateljska atmosfera. Bend i publika su se jučer pokidali, svi su osjetili tu energiju koju Cold Snap širi. Došli su i jednostavno ostavili ljude bez daha. Svoj nastup su odradili jako profesionalno, ali nikako distancirano. Zafrkancije je bilo na svakom koraku, red starih, red novih pjesama s njihovog albuma "World War 3". Za podizanje već uzavrele atmosfere, pobrinuo se gospodin vokal, Jan Kerekeš, koji je fantastično odradio svoj posao. Svi su članovi dali sve od sebe, puno entuzijazma i puno energije, ali Jan i njegova aura su mi bili nešto sasvim posebno. Možda je nezahvalno ako ikoga iz Cold Snapa izdvajam jer su svi bili nabrijane i nauljene mašine. Jan je radio upravo ono što frontmen treba, bio je tu pa tamo, zbližio se s publikom iznenađujuće lako. Jasno je da su Cold Snap stare iskusnjare, da je puno puta iza njih, ali još uvijek imaju mnogo za ponuditi. Njihov nastup je bio perfektan, usisaju vas u svoj groove i ništa drugo ne možete osim uživati u svakoj noti i svakom urliku. Tko nije bio, propustio je odličnu zabavu, ali još dugo će proći do trenutka kada Cold Snap zabije zadnji čavao u svoj lijes. Kada vam naiđe sljedeća prilika da ih čujete, nemojte ni razmišljati. Iskusit ćete jedinstvenu agresiju. Dopustite da vas Cold Snap odvede u apsolutno ludilo. 

Cold Snap @ Good Vibrations by Julien Duval PhotographyCold Snap @ Good Vibrations by Julien Duval Photography

Za kraj, zahvalio bih se svim bendovima od srca. Truda i snage nije nedostajalo, a napori bendova zrcalili su se na spremnoj publici. Ovo je bio još jedan Good Vibrations koji će meni osobno ostati u jako lijepom sjećanju. Vintage je jučer bio pokoren.

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above