Koncerti

Čarolija Pipsa u Vintageu se nastavila drugi i treći dan

Čarolija Pipsa u Vintageu se nastavila drugi i treći dan

Čarolija zvana Pips, Chips & Videoclips se nastavlja, i dalje u Vintage Industrial baru, u četvrtak i petak, znači dan drugi i dan treći. Što više reći. Mislim da je publika očekivala puno od velikih Pipsa, to puno su i dobili. Ako su Pipsi nešto očekivali od publike iskreno se nadam da nismo razočarali. U četvrtak je svirka počela kao i u srijedu, vjerojatno zbog radnih dana i sve to, dok je u petak svirka počela nešto kasnije, u 22h. Sva tri dana je na ulasku na pozornicu, na onim malim stepenicama, publiku dočekao frontmen. Jedan veliki frontmen. Prateći situaciju i tapkajući ritam o pod ili svoju nogu.

U četvrtak je naš stanoviti frontmen otvorio svirku s novom „Tek da nas podsjeti“. Mislim da je tu publika dokazala da Pipsi mogu samo nastaviti dalje sa stvaranjem jer su cijelu pjesmu otpjevali kao da nije izdana prije otprilike mjesec dana. U petak je ulogu otvaranja koncerta prepustio svojoj citiram „najvećoj kozmičkoj ljubavi“, prvoj ženi Jinxa, Yayi. Yaya kao i uvijek, dobre volje, nasmijana, otvorila je sa „Čuvar močvara i trava“, „Trubač“ i „Rosita Pedringo“ što je odlično izvela. Genijalno mi je koliko dobro njih dvoje mogu glazbeno surađivati, ali i obrađivati pjesme jedno od drugog, a da se ne izgubi ona neka posebnost autora.

Photo: Pips,Chips & Videoclips, Credit: Zvonimir Bregeš

Same uvodne pjesme su bile su iste u četvrtak kao i u srijedu; „Bi li ili ne bi“, „Dementor“, povratak na starije dane s „Ljeto 85“, „Plači“ i „Bolje“. U petak su izbacili „Dementora“ i „Bolje“, a to je u ovom dijelu jedina promjena. Pun pogodak jer treba malo promjene, a i mislim da bi bilo bezveze da je u petak došla Yaya, otpjevala „Trubača“ i otišla s pozornice. U četvrtak kao da je i publika bila aktivnija i bolje volje, vjerojatno jer se bliži kraj tjedna pa tko ne bi bio dobre volje, a i sviraju Pipsi. najveća promjena je bila u petak kad je publika bila, rekla bih luda od atmosfere, euforije, energije i sreće. Mislim da je definitivno najbolje volje naš frontmen bio u petak, dobacivao je publici, nije više tako tajnovito skrivao osmijeh. Dok su bile one sporije pjesme svi su se blago ljuljuškali pjevajući stihove uz Daddyeve/Ripperove/Dudine. Ne znam kako bih ga oslovila; sam kaže da je Daddy, ali meni će on uvijek biti Ripper, poseban pojam za sebe, dok mi je Dudo više nadimak kojim ga oslovljavaju bližnji. Nastavili su s „Kratka povijest“ i „Mogu ti reći“, a promjena u odnosu na srijedu svirali su i „Sao Paulo“, obradu Haustora „Neobičan dan“ što nije neobično s obzirom na odnos Pipsa i Rundeka i u četvrtak jednu od mojih osobnih favorita „Supermamu“ koje u petak ipak nije bilo. Prije toga su još izveli „Htio bi da me voliš“ koja uvijek potakne tu neku nesretnu, ali opet predivnu emociju nakon koje jednostavno treba razbuditi publiku. Kako to bolje napraviti nego uz „Zdenku i vanzemaljce“ uz koju se sva tri dana Vintage derao „Sve nas teleportiraj!“, a naš vokal imao stanoviti zagonetni smiješak koji je najizraženiji bio u petak kada su nakon Zdenke prešli na „Sa mnom tebi je zima“.

Photo: Pips,Chips & Videoclips, Credit: Zvonimir Bregeš

Kraj koncerta je u čstandardno išao uz „Poštar Lakog Sna“ i „Narko“, „Dan Mrak“ i „Dođi vilo“ te „2x2“, koju su u petak ipak malo odgodili za bis. U četvrtak su relativno brzo izašli na bis, dok je u petak publika ostala u nevjerici i strahu da je to to. Uz „Pjevač Beatlesa i Stonesa“ se na bisu oba dva dana našla i „Malena“, „K1“ i klasik „Gume na kotačima“. U četvrtak je tu još bio i „Porculan“, a u petak se tu našla još i „Na putu prema dole“. Nekako bih rekla da je najemotivnija izvedba bila „Pjevač Beatlesa i Stonesa“, na čijem su početku u četvrtak iz publike započeli stihovi „Dinamo ja volim“ što je naš frontmen automatski, bez okolišanja srezao s glasnim uzvikom „TIŠINA!“. U petak se izderao na publiku pri pokušaju odlaska sa pozornice kako bi potaknuo da se još svira i da se ne ide doma. Publika mu je to uzvratila glasnim uzvicima i usklicima, mislim da je kroz cijeli bis bilo jasno kako publici nikad dosta Pipsa, a očito i Pipsima nikad dosta publike. Za sam kraj u petak, a i za kraj ovog trodnevnog ciklusa, Zdeslav Klarić, klavijaturist, je otpjevao „Nogomet“, razveseli i nasmijao publiku, ali i Yayu koja je sve iz backstagea snimala uz širok osmijeh na licu. Hvala Pipsima, hvala Vintageu.

Photo: Pips,Chips & Videoclips, Credit: Zvonimir Bregeš

Ovo je definitivno bio najljepši poklon za Božić i najljepši kraj poprilično bogate 2017. godine. Pipsima sve pohvale, treba napuniti tri dana za redom Vintage, a kako su krenuli, mislim da bi popunili i cijeli tjedan. Ili barem još jednom, dvaput Dom Sportova. Nema energije i atmosfere kao na Pipsima. Jednom riječju, čarolija. A ti, veliki frontmenu, ne moraš biti pjevač Beatlesa ni Stonesa da bi bio velik i jak. Mislim da su ti zagrepčani, a i gosti, u ova tri dana pokazali da si njima najveći i najjači, a i kako si sam rekao, punimo si one male baterijice na ovaj način. Dođite nam opet veliki Pipsi, euforično i s veseljem čekamo ponovni susret.