Specijal

3 komada klasike za ljubitelje Sare Jo

3 komada klasike za ljubitelje Sare Jo

Sara Jo jedna je od najperspektivnijih pop pjevačica regionalne glazbene scene. Spotovi za pjesme broje milijunske preglede, oduševljavaju publiku zanimljivim umjetničkim i izvođačkim pristupom koji Sari omogućuje veliku prepoznatljivost, ali i popularnost. Zato smo za ljubitelje njene glazbe odabrali sljedeća tri komada klasike.

Alban Berg - "Lirska suita"
"Mili, mili, sa tobom svodim se na ili ili, u gradu našu ljubav mi smo krili, te noći kada smo se topili" - poznati su stihovi jednog od najvećih Sarinih hitova. U mnogima je ova pjesma probudila znatiželju, kako njenim obožavateljima, tako i tabloidima koji su silno željeli saznati tko je taj "mili". I dok se Sara pametno nije niti htjela upuštati u bilo kakvu vrstu objašnjavanja potencijalnog skrivenog značenja pjesme, jedna slična situacija dogodila se u klasičnoj glazbi. Čak nekoliko desetljeća nakon objave, javnost je saznala za tajno značenje "Lirske suite" Albana Berga. On ju je posvetio svojoj ljubavnici Hanni Fuchs-Robettin i to na veoma suptilan i impresivan skladateljski način. Naime, kroz svih šest stavaka koristi lajtmotiv sastavljen od tonova A-B-H-F kao inicijale njihovih imena. 

 

Igor Stravinski - "Posvećenje proljeća"
Tajne ljubavi oduvijek su velika glazbena inspiracija. Jedna od takvih je navodna veza Igora Stravinskog i Coco Chanel. Ona se dogodila kada je skladatelj bio još uvijek u svom drugom braku sa suprugom Verom, koja je kasnije u biografiji porekla njihovu tajnu vezu. Sigurno je da se par upoznao 1920. godine kada je Chanel pozvala cijelu obitelj Stravinski da provede osam mjeseci s njom u Parizu. "Kaži mi da želiš sad, da cijelu sebe tebi dam" - iste je godine modna ikona donirala 300 000 franaka za produkciju baleta Posvećenje proljeća. Ova veza nikada nije potvrđena od niti jedne strane, vjerojatno zbog manjka hrabrosti, slično kao što i Sara pjeva u svom prošlogodišnjem hitu "Kaži mi", dok bi se supruga Stravinskog zasigurno pronašla u Sarinoj pjesmi "Bez sna". 

 

Petar Iljič Čajkovski - "Ples šećerne vile" (iz baleta "Orašar")
Osim što je izvrsna pjevačica, Sara Jo je i fantastična plesačica. Jedna je od rijetkih na regionalnoj glazbenoj sceni koja nema problem uskladiti plesnu koreografiju i pjevanje uživo na svakom nastupu. Veliki uspjeh rezultat je njenog napornog dugogodišnjeg rada, a kreativnosti i inspiracije joj nikada ne nedostaje. Publiku uvijek iznenadi inovativnim detaljem i impresionira krajnjim rezultatom - ponekad se čini savršeno, baš kao šećerna vila. Zato za kraj, jedan predivan ples iz baleta "Orašar". "Ples šećerne vile" krasi jedinstveni zvuk čeleste, kojeg je Čajkovski kriomice prenio iz Pariza u Rusiju 1892. godine, specijalno za praizvedbu ovog remek-djela. Jer, postići glazbeno savršenstvo nije bio nimalo jednostavan zadatak u 19., a nije ni u 21. stoljeću.