Specijal

Domaća zadaća Xtra: Aklea Neon -

Domaća zadaća Xtra: Aklea Neon - "Riba iz kade"

Reakcije na novi singl Aklee Neon – prolistajte YouTube komentare podno spota – bile su intrigantne. One su nas navele na Xtra priču iz serijala Domaća zadaća.. Onu posvećenu pjesmi ”Riba iz kade”. I zaključili kako ona ima ono nešto. Ana i Aklea su razgovarale i zaronile duboko u tekst, Maja se pozabavila kreativnošću, a Goran radijsko-svjetskom konotacijom pjesme.

Jednostavnost teksta pjesme ”Riba iz kade” može zavarati. Zapravo se radi o pjesmi prepunoj simbolike na temu vode, mora i vodenih bića. Najupečatljiviji je, vjerojatno, refren. Točnije, dio Riba ribi vozdra, asocijacija na poznatu uzrečicu Riba ribi grize rep. U žargonu riba predstavlja ženu, a u svojoj pjesmi Aklea Neon žene ne postavlja kao suparnice koje jedna drugoj čine zlo, već dolazi do promjene paradigme gdje žena ženu radosno pozdravlja kao sebi ravnu suradnicu.

Aklea Neon je u videospotu prikazana kao sirena koja, umjesto u moru, pliva u kadi. Umjesto brodova ima samo gumene patkice, što je pak asocijacija na ovo vrijeme kada se mnogi osjećaju zarobljeno u svoja četiri zida. To kod nekih izaziva veći ili manji osjećaj nelagode, stoga nas Ostani do dna u refrenu – dovitljiva igra riječi koja podsjeća na svima nam dobro poznati apel Ostani doma – poziva da uronimo u svoje dubine (gdje je u moru ionako mirnije nego u slojevima bližima površini) i suočimo se sa svojim osjećajima te svime od čega nam je sada ionako teže pobjeći. Ako je situacija loša, ne treba bježati od nje, već prigrliti svoje osjećaje. Ne treba se bojati dubine - rekla je Aklea Neon.

A kada smo već kod kuće, što nam je činiti? Kao što je onomad Jura Stublić bacio radio kroz prozor, tako je gotovo 40 godina kasnije Aklea Neon učinila s televizorom. Time je simbolično odbacila nasljeđe prethodne generacije i medijsku propagandu, te usmjerila pažnju na neke druge izvore informacija.

Koliko je Aklea Neon pazila na detalje govori činjenica da ni mantrična fraza, koju ponavlja kroz pjesmu, nije slučajnost, već invokacija boginje mora po imenu Yemoya (ili Yemaya), koja potječe iz zapadnoafričke religije Yoruba i smatra se zaštitnicom žena.

Sve to dubljenje u dubinama i traženje mira usred centrifuge i životnih brodoloma dovodi do spoznaje o vlastitoj snazi. U kontekstu osnaživanja žena, Aklea podsjeća žene da su dovoljno sposobne brinuti same o sebi, te da ne moraju igrati na kartu ljepote kako bi muškarci skrbili o njima.

Self love is the potion, so sip your portion je pak biser za koji ne bih bila iznenađena ako se uskoro počinje pojavljivati kao citat na raznim Instagram profilima, pogotovo onima posvećenima duhovnosti i samopoboljšanju. (Ana Hotko)

 

Postoji li kreativnija i inovativnija glazbenica trenutno na domaćoj sceni? Nakon što je zasjenila sve fantastičnim nastupom na Dori, Aklea Neon nastavila je niz zanimljivih pop hitova koji su odraz modernog i jedinstvenog pristupa te postepena definicija njenog umjetničkog karaktera. ”Riba iz kade” ostavlja dovoljno prostora da se interpretira na razne načine - od onog najjednostavnijeg i banalnog u kojoj igra riječima funkcionira kao odlična zabava do najdubljeg (možda dubljeg nego što je i sama autorica prvotno zamislila) shvaćanja u kojem se pojavljuje poruka o društvu, dašak feminizma i promocija određenog životnog stila. Ipak, sve u suštini nosi veliku pozitivnu crtu, jer riba, premda je u kadi, u mislima pliva bistrom rijekom prepunom pozitive.
No, ono što je trenutno Aklein najjači adut jest koketiranje s trap glazbom, s čime je ranije upoznala publiku napravivši mash-up Gustafa i High5 koji izuva. Njen ”ulični” žargon, simpatični su sarkastični suptilni komentari na muško-ženske odnose. Iz ženske perspektive, toliko su pravilno dozirani da djeluju sasvim prirodno, spontano, a što je najvažnije, zabavno. A vlastitu zabavu Aklea izvrsno prenosi na publiku koju nesebično uvodi u svoj svijet. Otkriva joj svoje čežnje, maštanja i mišljenje, gradeći čvrstu poziciju na sceni koja će ju zbog jedinstvenosti itekako zapamtiti. (Maja Trstenjak)

 

Jeste li primijetili svjetski glazbeni kontekst „Ribe iz kade“? Pokušajte složiti playlistu u kojoj ćete Akleu Neon staviti uz zvuk Beyonce („Mood 4 Eva“ ili „FIND YOUR WAY BACK“, recimo) i slušati ih zaredom. Stvari se nalaze na albumu „The Lion King: The Gift“, ali sličnu igru mogli biste napraviti s pojedinim komadima glazbe iz filma „Black Panther“. Ovo posljednje više je zvukom, ono prvo kompletnim pristupom. Jer, multižanrovska kombinacija novi singl Aklee Neon ritmom jednostavno odvodi do afričkog kulturnog naslijeđa, a stihom u prostore hip hopa. I to je možda dio razloga oprečnih reakcija na ovaj singl i njegovu pojavnost.

Koliko će pjesma biti prisutna u domaćem radijskom eteru? Po svemu sudeći, put će joj biti zahtjevan, ali takva je, naprosto, situacija u domaćoj radijskoj industriji. Jer, koliko je Drakea, Migosa ili Beyonce u domaćim radijskim programima? Na kapaljku. Bilo bi dobro da s Akleom bude drugačije. I da oplemenimo taj eter domaćom glazbenom mantrom. Kao onomad repanjem. Phat Phillie je rekao da su mu devedesetih govorili kako hip hop i hrvatski jezik ne stanu u istu rečenicu, pa vidite što se dogodilo. (Goran Komerički)

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni