Specijal

Maja otkriva: Lika Kolorado

Maja otkriva: Lika Kolorado

Mnogo se zanimljivih priča skriva iza imena Lika Kolorado, no ona najvažnija, glazbena, jedna je od najboljih ovogodišnjih iznenađenja.

Osnovani 2015., još su jedan u nizu zagrebačkih rock bendova koji marljivo pokušavaju graditi karijeru svirajući po lokalnim klubovima i puniti relativno nezahvalne dnevne termine na festivalima.

Predvođeni popularnim mladim glumcem Filipom Ridičkim, već su na samom početku privukli dosta pažnje medija i publike.

 

 

Uvijek mi je priča i hype nastao oko serije „Crno-bijeli svijet“ bio izuzetno iritantan. Nepotrebno busanje jedne generacije ljubavlju prema legendarnim regionalnim benovima, veličanje novog vala kao svete krave uz nespretan pokušaj dočaravanja svakodnevice osamdesetih. Jer, nekad je bilo bolje, jel'. Barem što se glazbe tiče. Današnji klinci ne znaju što je dobra glazba. Današnji klinci rade očito i bolju glazbu, samo im treba dati priliku. Naravno, na respektabilnoj ostavštini tadašnjih velikana. Jedan od takvih primjera je bend Lika Kolorado.

 

 

Prvi susreti s Likom Kolorado bilo je nekoliko usputnih svirki uživo na kojima su se moje podsvijesne predrasude da se radi o samo još jednom bendu u nizu, polako počele gasiti. Čvrstog ritma, dobre energije, sa sigurnim stavom, vladali su pozornicom i zainteresirali sve slušatelje. Njihova me glazba preuzela sama od sebe, moja je objektivna strana afirmativno klimala glavom dok je moja subjektivna strana još uvijek ostavljala čitavu stvar po strani.

Objavom albuma „Smiješ zaurlat“ došlo je do dramatičnog preokreta. Preslušavam stvar na putu do posla, vraćam se umorna, ne znam što da stavim na playlistu, treba mi nešto za dobro raspoloženje. S negodovanjem pustim njihov novi album, jer sam obećala da ću sutra objaviti recenziju. Nakon nekoliko minuta shvaćam da ne želim promijeniti album. Kako su se pjesme nizale, na drugom slušanju dogodio se poseban trenutak. Maja je #otkrila.

 

 

(Ne)zgode mladog samuraja u potpunosti su me osvojile. Od tada ih ne skidam s playliste. Sirovi rock modernog pristupa uz samouvjerenu bas dionicu koja glazbeno diktira iskrenu priču krije veliki potencijal. Inteligentni i iznimno simpatični stihovi, igra riječima zbog koje svaki put otkriješ nešto novo, slikovito dočarava radnju koja se cijelo vrijeme vrti pred očima uz pozadinski soundtrack. Nema pretencioznosti, nema umišljenosti, iskrenost i jednostavnost svakodnevnih situacija ispričanih mladenački poletno. Ogoljeni i bez predumišljaja, stvaraju kratke priče u kojima se svatko može pronaći. Na visokoj razini zrelosti pristupa, Lika Kolorado stvara precizna djela s mnogo detalja čime iskače iz standardnih okvira i pokazuje se boljim bendom od trenutne lokalne konkurencije. Radi se samo o debitantskom albumu. Njihove sposobnosti još uvijek nisu dosegle vrhunac, a svaki korak naprijed bit će dodatan kompliment njihovom glazbenom stvaralaštvu.

Album otvoren neočekivanim preokretom u pjesmi "Gas", poletna "Sigurno" izuzetno je radiofonična, "Samuraj" donosi simpatičnu ljubavnu priču, kao i "Sanjao sam te" dok je "Sretna stvar" ironično kao stvorena za pjevanje nasmijane mase na svirkama uživo.

Zaljubiti se u ovaj bend je uistinu lako, svakim novim slušanjem sve lakše i lakše. Velika očekivanja imam od njih, a prvi korak je svirka u KSET-u u petak, 9. ožujka.