Specijal

Opaki klasičari: Lovre Marušić

Opaki klasičari: Lovre Marušić

Rubrika "Opaki klasičari" u 2021. bit će posvećena mladim klasičnim glazbenicima. Ovaj mjesec predstavljamo pijanista Lovru Marušića.

U svijetu klasične glazbe postoje uistinu mnogobrojna natjecanja. I dok se biografije gotovo svakog glazbenika sastoje većinom od niza pobjeda na natjecanjima koja široj javnosti nisu poznata ili razumljiva, ali količinski zvuče impresivno, malo je onih koji postižu uspjehe na zapravo važnim natjecanjima, onima na kojima se stvaraju buduće svjetske zvijezde klasične glazbe. 

I tu nema zezancije, konkurencija je velika, okuplja najbolje iz svih krajeva svijeta, a uz tehničku perfekciju potrebno je i "ono nešto" kako bi se mladi umjetnik izdvojio iz mase te dokazao da je pred njim velika karijera na najprestižnijim svjetskim pozornicama. Srećom pa takve potencijale i iznimne talente imamo i u našem okruženju, a jedan od takvih je vrhunski pijanist Lovre Marušić. Prije nekoliko je dana s ponosom objavio kako je ušao u drugi krug Međunarodnog pijanističkog natjecanja grada Leedsa, čiji pobjednici često odmah potpisuju za velike diskografske kuće. Repertoar je izazovan, žiri je zahtjevan, a proteklo izdanje održano 2018. godine pratilo je više od milijun ljudi diljem svijeta. Njihov ambasador je Lang Lang, što je još jedna od potvrda da se ovdje stvaraju moderne zvijezde klasične glazbe koje su diljem svijeta tretirane jednako kao i najpoznatije rock zvijezde. Lovre će u drugom krugu natjecanja zablistati u rujnu ove godine, a pred njim je još jedan izazov i to u finalu 63. pijanističkog natjecanja Busoni, čiji pobjednici također redovito dobivaju svjetsku slavu.

 

 

Ovaj uspjeh jednog domaćeg glazbenika je izuzetno velik, rezerviran je samo za uistinu bolje od najboljih. 

Lovre Marušić ima dvadeset i devet godina i impresivnu biografiju. Bilo da se radi o natjecanjima, usavršavanjima ili nastupima, aktivan je u svim segmentima glazbenog djelovanja. Tako je svoje znanje i shvaćanje glazbe odlučio predati i mladim generacijama te trenutno djeluje kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Kao tinejdžer je upućen na prestižnu Centralnu muzičku školu pri državnom konzervatoriju P. I. Tchaikovsky u Moskvi, koju je završio 2011. te nastavio uspješnu solističku karijeru. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a poslijediplomski studij nastavio je na prestižnoj Visokoj glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru. 

 

 

Njegov talent hvaljen je i na Dalekom istoku koji je poznat po nebrojenim ekstremnim pijanističkim talentima. Stoga je jasno kako je ovaj glazbenik jedan od uistinu ponajboljih svoje generacije, ne samo u regiji već i u ostatku svijeta. Kada se prepusti notama niže ih s velikom lakoćom, samouvjereno i ležerno s velikim osjećajem za stil i samu ideju skladatelja bilo koje glazbene epohe. U interpretaciji je veoma precizan, na trenutke oštar, na trenutke nježan, a većinu vremena u savršenom balansu tehničke perfekcije i emocije uz autentičnost prizvuka koji mu osigurava prepoznatljivost i jedinstvenost. Virtuoznost koja nikog ne može ostaviti ravnodušnim ispunjava najviše standarde. Karizmatičan i slikovit, neustrašiv i u najzahtjevnijim dionicama.

Pred njim je uzbudljiva godina. Uz dva izuzetno važna natjecanja, zasigurno će zablistati i kao solist na najprestižnijim svjetskim pozornicama, uz renomirane orkestre te zaraditi veliki, veliki aplauz.