Specijal

Retrospektiva: Najbolji albumi 2017.

Retrospektiva: Najbolji albumi 2017.

U prosincu, uz pripreme za novogodišnje slavlje, sumiramo i dobro i loše što se dogodilo u godini na izmaku. Donosimo vam popis domaćih i stranih albume koji su oduševili ekipu Sound Report portala.

Prophets of Rage - Prophets of Rage
Album koji je pokupio najveći broj glasova uredništva. Nestrpljivo smo čekali njegov izlazak nakon fantastičnog zagrebačkog koncerta, a jednom kada je ugledao svjetlo dana, ne skidamo ga s playliste.

Para lele - Para lele
Debitantski izdanje predstavlja kozmičke zvukove psihodeličnog world popa. Dvanaest autorskih pjesama inspiriranih glazbom Afrike, Indonezije, Indije i Brazila baca ohrabrujuće svjetlo na budućnost ovog projekta.

Mount Kimbie - Love What Survives
Manje elektronike i više timskog rada - novi album Mount Kimbieja. Uz veliki naglasak na detalje, uspjeli su sigurnije zaplivati u vodama vlastitog žanra.

Svemirko - Vanilija 
"Vanilija" je zbirka intenzivnih, zvučno-aromatičnih i plesnih emo-macho pop pjesama, novog derivata synthpop žanra koji je svojevremeno žario i palio među širim slušateljstvom zemalja koje nastanjuju narodi južnih Slavena. 

Foo Fighters - Concrete and Gold
Jedno od najočekivanijih izdanja godine opravdalo je sva očekivanja. Sirovi rock'n'roll na čelu s Daveom Grohlom želimo čuti uživo.

Kries - Selo na okuke
Glas o kvaliteti ovog albuma pročuo se i izvan granica regije. „Selo na okuke“ treći je Kriesov album i ima ukupno devet pjesama, a nasljednik je već spomenutih „Kocijana“ i njihovog prvijenca iz 2004. „Ivo i Mara“. 

Future Islands - The Far Field
Emocije su prevladale synth-popom novog albuma Future Islandsa. Peto studijsko izdanje koje se često uspoređuje s drugim albumom "In Evening Air" zbog slične tematike. 

Bjork - Utopia
Deveti studijski album islandske mega zvijezde, s četrnaest objavljenih pjesama najdulje je djelo njene glazbene karijere.

Jonathan - To Love
Nastavljajući se na sjajan debi “Bliss”, “To Love…” pokazuje koliko su se Jonathan kreativno razvili, a kritika već hvali svjetsku produkciju, odlično odsviranu glazbu, sjajan vokal i dojmljive tekstove, te kompleksniji, ozbiljniji i mračniji album koji je, kažu, istovremeno vrlo snažan i pun energije i razoružavajuće iskrenosti.

The National - Sleep Well Beast
Gitarske solaže i rifovi prisutniji su više nego ikada prije, ali na većini pjesmama gitare predstavljaju samo mali dio, jer glazbeno ovo je The Nationalov najbogatiji album, pun intenzivnih muzičkih tekstura, elektronike i različitih glazbenih instrumenata, album koji zasigurno zahtjeva višestruko preslušavanje da bi se čuli svi detalji koji se u njemu nalaze.

My Buddy Moose - IV
Jednostavno naslovljen "IV", album donosi deset pjesama snimljenih u studiju G.I.S. u Kastvu pod snimateljskom palicom Mateja Zeca. Za miks albuma zaslužan je američki glazbenik i producent Matthew Emerson Brown dok je mastering albuma radio Levi Seitz iz Black Belt Mastering studija u Seattleu.

Kasabian - For Crying Out Loud
Članovi grupe Kasabian, vratili su se s novim, eksplozivnim albumom, jakim pjesmama, pjevačem koji nikad nije zvučao bolje, odnosno najboljim albumom u karijeri!

King Gizzard & the Lizard Wizard - Sketches Of Brunswick East
Suradnja s Mild High Clubom nominirana je u kategoriji Najboljeg jazz albuma na ARIA glazbenim nagradama. 

Myrkur - Mareridt
Ako ste se ikad zapitali – a vjerojatno niste – kako bi zvučala black metal verzija Loreene McKennitt, eto odgovora. Myrkur je manje-više jednočlani bend, djelo ruku Amalie Bruun koja se usudila u očima purista napraviti svetogrđe – ironije li. Naime, pokušala je stvoriti pristupačan black metal. I uspjela je.

Laibach - Also Sprach Zarathustra
Što dobijete kad spojite klasičnu glazbu s avangardnim opusom Laibacha? Operu dostojnu svih njezinih nihilističkih implikacija. Nakon skoro 20 godina, Laibach se vratio svojim korijenima.

Mark Lanegan - Gargoyle
Postalo je već potpuno jasno da svaki novi album Marka Lanegana znači i njegov novi dolazak u Hrvatsku. Tome je prvenstveno doprinijela naša sjajna publika zbog koje je ovaj kultni američki glazbenik Hrvatsku zaokružio na karti Europe kao jednu od zemalja koju na svakoj svojoj turneji mora posjetiti. "Gargoyle" nas je oduševio.

Brand New - Science Fiction
Na novi smo album nestrpljivo čekali osam godina. Veliki komercijalni uspjeh, njihov je prvi broj jedan na Billboardovoj ljestvici.

Alexandra Savior - Belladonna of Sadness 
Publiku je hipnotizirala glasom, a u nastanku albuma pomogao joj je Alex Turner iz Arctic Monkeysa. Veliki ulazak mlade američke pjevačice na svjetsku glazbenu scenu. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni