Specijal

Trijumf rock’n’rolla - talijanski buntovnici osvojili su Eurosong - koliko se zapravo razlikuju od “folkera” i Hurricane?

photo: Maneskin/ESC 2021., credit: EBU/ANDRES PUTTING

Trijumf rock’n’rolla - talijanski buntovnici osvojili su Eurosong - koliko se zapravo razlikuju od “folkera” i Hurricane?

Europa slavi! Uz glasan uzvik “Rock’n’roll nije mrtav!” talijanski bend Måneskin preuzeo je legendarni mikrofon i potvrdio nadmoćnu dominaciju na vjerojatno najpraćenijem i najznačajnijem izdanju Eurosonga u novom mileniju.

Baš u istinskom duhu rock’n’rolla, finale je ove godine imao spektakularno-skandalozni završetak koji neodoljivo podsjeća na legendarni domaći skandal s 50 Centom iz Arene Zagreb jer je, u Ahoy Areni, pjevač Damiano David, “okrivljen” da je usred prijenosa uživo koristio ilegalne supstance. Bend se odmah nakon oglasio na Instagramu da se nikako nije radilo o korištenju kokaina, već o razbijenoj čaši dok je Damiano na press konferenciji nakon pobjede, s bocom šampanjca ispred sebe također izjavio kako se ne drogira, nedajbože. Jedina verzija boljeg i dinamičnijeg završetka bila bi ona u kojoj je pobjedu odnijela Hrvatska, no Eurosong 2021. kao i velika količina pjesama predstavljena na istom pamtit će se još dugi niz godina.

 


Za razliku od prethodnih izdanja, kojima većinom zbog vlastite nacionalne sramote i nismo pridavali toliku pažnju, ovogodišnji spektakl napeto se pratio iz sekunde u sekundu, bez obzira na veliku nepravdu koja nas je zadesila. Natjecanje nikada nije bilo popularnije, a pravi razlog tome saznat ćemo zapravo sljedeće godine, kada će se, nadamo se, sve ponovno vratiti na staro. Tada će se moći donijeti zaključak je li tzv. “parada kiča” ove godine dobila na popularnosti isključivo zbog Albine i Hurricane, ili je činjenica da većina svjetske populacije nije imala drugog dostupnog izvora zabave i primorana je biti kod kuće, ili je možda uistinu ovo izdanje glazbeno-scenski bilo toliko neodoljivo zanimljivo. U ovim je trenucima uistinu to teško reći, no uz intenzivne reakcije i promociju na društvenim mrežama i svim medijima bilo je gotovo nemoguće ne biti upućen u najzanimljivije predstavnike. 

Pod krilaticom “#openup” publika je dobila neodoljivu dozu optimizma i vjere u bolje sutra, enormnu količinu zabave dok je nacionalni ponos u svakom pojedincu bujao više nego inače, a Hrvatska i Srbija su, kao i uvijek do sada, pokazale svoje neizmjerno eurovizijsko pobratimstvo. Također još jedna zanimljivost, kada nam je u trenutku Albininog ispadanja proradio regionalni inat Europi i kada je Hrvatska počela polagati sve svoje nade u tri opasne žene, vrhunske izvođačice neopisivo visokog vokalnog i plesnog umijeća. One su sada postale “naše”, ali i makedonske i slovenske - publika ih je nagradila s punih 12 bodova, kao i makedonski žiri dok im je hrvatski dao “samo” 7 bodova. Slovenski im nije bio naklon, kao ni većina ostalih diljem Europe, stoga je njihov bombastičan nastup bio poprilično niže rangiran od očekivanog. Albina je, primjerice, 12 bodova dobila od slovenske i makedonske publike, 7 od irske (slavonske) i njemačke dok ju je najviše nagradio irski žiri s 10 bodova. 

 

 

No, ima li zapravo razlike između nastupa grupe Hurricane i pobjednika Måneskin? Razočarat ću vas i razljutiti, ali, vjerovali ili ne - nema. U srži su zapravo identične jer ono što prodaju je ekstremna količina energije, hedonizma i seks. Naprosto vrište seksipilom koji razvaljuje sve pred sobom i upravo je to ono što se ove večeri prodalo. Stoga svako slavlje da je “napokon na paradi kiča pobijedila dobra glazba” ili “fuj folk” i slično, zapravo pada u vodu, jer i Måneskin i Hurricane su zapravo, kako bi se u narodu reklo, "isto sranje, samo drugo pakovanje".

Populaciji je uistinu teško ostati ravnodušnom na samu pojavu Damiana Davida, koji neodoljivo podsjeća na sve tinejdžerske ljubavi svakog koji je odrastao u nekoj od generacija kada su rock i metal bili najpopularniji žanr, baš kao što je nemoguće ne isplaziti jezik od impresioniranog čuđenja pojavom predivnih i bombastičnih Hurricane - Ksenije, Sanje i Ivane. Nakon godinu dana teške globalne depresije i nedostatka ludih zabava, upravo je ovo nešto što je svakom pojedincu nedostajalo, no kada se tome pridoda bunt protiv svih restrikcija, onda je upravo rock’n’roll najbolja opcija za pobjedu. 

 

 

Naravno, pjesma grupe Måneskin s glazbenog je aspekta puno kvalitetnija od srpske predstavnice, no u srži je u potpunosti jednaka. 
A kako folk može biti “dobar” i “lokalno-društveno-prihvatljiv” pokazala je Ukrajina čiju pjesmu poželiš čuti na Exitovoj Dance Areni u 8 ujutro, tijekom najveće špice. 

“Diversity”, odnosno “različitost” kao glavna višegodišnja krilatica Eurosonga ove je godine odabrala rock’n’roll kao najpogodniji oblik. Mnogima nije uspjelo postići “onu pravu, željenu” različitost, stoga su Malta, Norveška i Island otišli kući praznih ruku. 

 

 

Uz fantastične Måneskin, Eurosong je još jednom potvrdio zabavno-kičasti karakter, jer, ruku na srce, nema većeg kiča od buntovnih glam rockera i metalaca. I to je predivno! Bilo je i finoće, kulture i ljepote glasa, zvuka i emocije na najvišoj mogućoj razini, u obliku francuske predstavnice Barbare Pravi koja je donijela nevjerojatan minimalistički nastup te se glazbenom kvalitetom izdigla mnogo, mnogo razina iznad svih. 

No, pobijedio je kič. Ne rock’n’roll, nego kič.  A mogla je i Ukrajina. Jer, to je ono što želimo i trebamo. And I think it’s beautiful. Bili su vrhunski. Čestitke svima!