Vije-sti

Are You Syrious? – Humanitarni koncert

Are You Syrious? – Humanitarni koncert

Humanitarni koncert za prikupljanje pomoći sirijskim izbjeglicama održat će se u 15. rujna u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar, gdje je prebačen iz Retro Bara nakon velikog interesa, a od izvođača su najavljeni Sara Renar, Denis Katanec, Seine, Nebo Roza i Dječak iz vode, a bit će to ujedno i večer prožeta slam poezijom za koju će se pobrinuti Gorbenski i Laić.

Potaknuti užasnim scenama i događajima u zadnje vrijeme odlučili smo organizirati koncert tijekom kojeg ćemo prikupljati humanitarnu pomoć i tako barem malo olakšati ove teške izbjegličke dane našoj braći, ljudima iz Sirije koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove i krenuti u nepoznato, niti sami ne sluteći kakve će ih sve grozote zateći na tom putu. Prizori kojima svjedočimo samo su dio istine koja je još gora, ali ne dopire do nas zagušena strahom javnosti od nepoznatog i drugačijeg. Mi ipak čvrsto vjerujemo kako većina osjeća sram zbog takvih događaja i želi pomoći, ali ne zna kako i ne zna što. Stoga smo se organizirali i prva pošiljka zajedno s volonterima krenula je za Segedin u Mađarskoj već u srijedu 9.9., druga kreće 14.9. za Preševo u Srbiji a zatim nakon koncerta na kojem ćemo prikupljati donacije. U direktnom kontaktu s ljudima najbolje uviđamo kako pomoći i što im najviše treba jer se situacija mijenja svakim danom, iako je iz našeg prošlogodišnjeg iskustva s poplavljenim krajevima jasno kako je najbolje prikupiti novac i zatim, nakon razgovora s ljudima kupiti ono što im je najpotrebnije. Osim toga Republika Hrvatska kao ni Republika Srbija nemaju definiranu strategiju za propuštanje humanitarne pomoći preko granice tako da ta roba podliježe svim carinskim propisima i porezima.

Stoga vas molimo da slijedite upute prilikom vaših velikodušnih donacija u vrijeme kad niti ovdje kod nas ne cvatu ruže. Hranu i lijekove, na žalost, ne možemo prenositi preko granice, pa vas molimo da donirate novac kojim ćemo na terenu ciljano kupovati ono što je nužno. Naravno, na povratku ćete svi imati uvid u račune za kupljene stvari. Ulaznice za koncert se ne naplaćuju već će na ulazu biti moguće donirati minimalno 20 kuna te dobiti narukvicu DARIVATELJ.
Od stvari koje možemo prevesti, molimo vas da na koncert donesete stvari koje su trenutno najnužnije: kabanice, male sklopive kišobrane, šatore, ruksake, torbe, deke, vreće za spavanje i toplu odjeću i obuću. Medju njima ima i puno male djece i trudnih žena koji su iscrpljeni i promrzli jer većina njih mjesecima hoda.

Link na koncert u Zagrebu: https://www.facebook.com/events/838209446299008/

Važno je napomenuti kako se akcija "Are You Syrious?" proširila i van granica države, tako da se humanitarni koncert pod istim nazivom održava i u Mariboru, gdje nastupaju Repetitor iz Beograda, te Happy Ol'McWeasel iz Maribora, a priprema se i koncert u Beogradu.
Link na koncert u Mariboru: https://www.facebook.com/events/441680056034616/

O izvođačima:

Sara Renar - Odlične recenzije albuma i održanih koncerata, Saru Renar stavljaju u sam vrh novog vala hrvatske glazbene scene. Sara sama potpisuje tekstove i glazbu za svoje pjesme. Ova, divna, zagrebačka kantaurica svojim nastupima stavlja ruku na usta svim "Nevjernim Tomama"(kojih je sve manje) te nesebično nudi poetsku introspekciju na pladnju. Sara će na koncertu nastupiti u punom sastavu s bendom.

Seine - je Ivan Ščapec (Vlasta Popić, Felon, Brodolomci), zagrebački umjetnik koji u ovoj formaciji odstupa od standardnog punk noise zvuka svog matičnog benda(Vlaste) i više prodire u samoga sebe, te lije pred vas iskrenost i emocije proizašle iz unutrašnjeg vrzmanja i vanjskog opterečenja svijetom. Ivan je svakako jedna od najsjajnijih točaka i pjesnika na području regije.

Dječak iz vode -  Bosansko-hercegovački kantautor  je jedna od najzanimljivijih pojava na Balkanu. Poseban po nevjerojatnoj produktivnosti te specifičnom bosanskom humoru i cinizmu. Albumi mu redom dobivaju 9/10, 10/10 na svim relevantnim alternativnim listama te polako postaje mali kult u underground vodama, a ovih dana objavio je i pjesmu vezanu uz aktualnu temu izbjeglica "Tri metra od straha". https://www.youtube.com/watch?v=PcA08m5z2-8

Nebo Roza - Iza ovog, posve novog, imena na kantautorskoj sceni skriva se Brane Norac.  Multinstrumentalista i nepopravljivi romantik iz Sinja čiji uradak tek čeka da ugleda svijetlo dana. Više nego uspješno je svoju virtuoznost pokazao na Katanecovom albumu Pejotl, a sve češće očarava i svojim pjesmama zagrebačku publiku.

Denis Katanec - zagrebački je kantautor i gavna pokretačka snaga bendova Felon i Denis Katanec Okanagan LTD. Iza sebe ima album "Jasno, nečujno, a suviše glasno" (Felon), tri eksperimentalna albuma napisana i snimljena u 24 sata "Sveska bijednih I", "Sveska bijednih II" i "Sveska bijednih III", "Sve moje Laurie" sa bendom DKOkanaganLTD, te hvaljeni solo album "Pejotl" koji izdaje u lipnju ove godine. Odsvirao je preko 100 koncerata u cijeloj regiji, a jedni od zapaženijih bili su njegovi nastupi prije svjetski priznatog američkog singer-songwritera Damiana Jurada te Damira Avdića.  Trenutno radi na snimanju novog albuma benda Felon, te sudjeluje u novonastalom projektu "Brodolomci".

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni