Specijal

Domaća zadaća (11): Goran Bare, Nika Turković, PipsChips&Videoclips i drugi

Domaća zadaća (11): Goran Bare, Nika Turković, PipsChips&Videoclips i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Goran Bare & Majke - 'Rođen za suze'

Može li biti uvjerljivijeg čovjeka za opisivanje trenutka beznađa i apatije, pustinje u duši i svijeta čiju ljepotu ne vidimo ma koliko se trudili? Tuga Baretova bluesa duboka je i iskrena, a njegova pojava takva da vam se čini kako pristaje naslovima news portala i zbivanjima oko nas. I mada je 'Rođen za suze' turobna i nosi stihove s atmosferom opće depresije, ljepota koju donosi na domaću glazbenu scenu iznimna je. Hoćete li, pritom, zazivati Doorse, Floyde ili Cavea u mraku suza koje ne teku i simbolici velike rock pjesme, svejedno je. Tek, pomislit ćete kako postoje ljudi koji veličine vaših tuga opisuju bolje od vas samih. (Goran Komerički)

 

PipsChips&Videoclips - 'Nikad pa ni tad'

PipsChips&Videoclips, jedan od najznačajnijih rock bendova naše scene, trebao je u rujnu na zagrebačkoj Šalati održati najveći koncert svoje karijere. Zbog već dobro poznatih razloga, koncert je odgođen za rujan iduće godine, no zato su fanovi Pipsa za utjehu dobili novi singl. Ne samo da je „Nikad pa ni tad“ datumski nov, on zvuči baš friško i poprilično radiofonično. Da me nije strah komentara gospodina Ivaniša, rekla bih da Pipsi imaju pravi ljetni hit. Ups. No, dok je glazba tako bezbrižna i poletna, tekst progovara o dilemi: komoditet ili integritet. Ležernost glazbe nam olakšava promišljanje o situaciji u kojoj su se, vjerujem, mnogi našli. Događanja proteklih mjeseci dobrano su nas uzdrmala i dala razloge da si presložimo prioritete, a Pipsi nam daju još jedan mali poguranac. (Ana Hotko)

 

Vervet - 'Dobar dan'

Blues rock osvježenje za vruće ljetne dane. Prljavi sirovi šarm gitarskih riffova i stihova interpretiranih s upečatljivim i uvjerljivim stavom, zanimljiva je kombinacija koja se u proširenoj verziji može pronaći na njihovom debitantskom albumu "Dok plačeš i smiješ se”. Životne priče koje će se zasigurno svidjeti klasičnim rokerima. Dobar vam dan. (Maja Trstenjak)

 

Nika Turković - 'gledaj me'

Jasno, daleko je 'gledaj me' od snage kojom odiše ženska samosvijest u slučaju Janelle Monae ili Beyonce, no estetika modernog u kompletnoj glazbenoj pojavnosti Nike Turković zaziva želju za podrškom na mnogim razinama. Jer takav pop potreban nam je, a produkcija i posvećenost zalog su smjera kojim bismo željeli glazbeno koračati. Usklađeno s trendovima koji nam se smiješe u globalnom glazbenom svijetu. I s prkosom koji će stvari u ljubavnoj vezi uspješno postaviti na svoje mjesto. U prostor poštovanja i međusobnog uvažavanja. (Goran Komerički)

Videospot koji potpisuje ekipa pod imenom Sestrice – redatelj Luka Sepčić i producentica Ana Badurina – sasvim sigurno je uvelike zaslužan za to što je pjesma „gledaj me“ dosegla 8. mjesto videa u trendu na YouTubeu i prešla 80 tisuća pregleda u pet dana. Luka je bio u ekipi koja je radila kontroverzni film „Gazda“, a snima i filmove za potrebe modne industrije (L'Oreal i Vogue), dok je Ana za Vogue Portugal producirala editorial koji se prošle godine snimao u Rijeci. Početak Sestrica bio je videospot za „Sve u meni se budi“ Damira Kedže. U međuvremenu su stvorili niz odličnih pop spotova. Mladi su, ambiciozni, kreativni i – najvažnije – znaju napraviti estetski dojmljiv film koji se sjajno slaže uz glazbu. U tom kontekstu valja pohvaliti Matea Jurčića, koji je uz Luku radio fotografiju i rasvjetu, te muzikalnu Maidu Srabović, koja je zaslužna za odličnu montažu još jedne uspješne vizualne priče. (Ana Hotko)

 

Sajsi MC x DJ BKO - 'Sajsi B*tch'

Jednostavno je atraktivna, dramaturški besprijekorna i s atmosferom koja osvaja. 'Sajsi B*tch' možete slušati iznova i iznova i uvijek će vam biti jednako bogata, zanimljiva i s ritmom koji će pokrenuti ama baš svaki dio vas. Sajsi MC u dvije minute donosi kombinaciju stava, želje i zabave za ovo ljeto. Uostalom, godinama je duhovita i jasna, svjesna i kontinuirano rječita. Rukopisno, na pozornici i u razgovorima za medije. U tjednima aktualnih nemira doziva klub u kojemu bismo boravili, ali nam brane. I koncert kojemu bismo prisustvovali, ali nas oprez zaziva da tri puta promislimo. Slažete li playlistu r&b-ja i hip hop glazbe, pjesmu stavite u društvo novih singlova Beyonce, Megan Thee Stallion i Akleje Neon i dobit ćete kombinaciju za glazbeni užitak. (Goran Komerički)

 

Dino Blunt x Swana - 'Nina'

Dok ekipa diljem zemlje puši "Frulu mira", Dino Blunt i Swana iznjedrili su još jednu opasnu poslasticu. "Nina" je u jako kratkom roku dogurala visoko na YouTube trendingu, što je dodatna potvrda razine hajpa kojeg je izazvao ovaj kemijom i prirodom poduprijet dvojac. Refren ostaje u uhu već nakon prvog slušanja, a zarazni ritam tjera slušatelja da pritisne repeat još mnogo, mnogo puta. O razmjerima kaosa koji će ova pjesma izazvati na prvom njihovom sljedećem ukazanju nije potrebno niti razmišljati, već se samo prepustiti energiji. (Maja Trstenjak)

 

Miki Solus feat. Riđi Riđ - 'Sodoma i Gomora'

U posljednje je vrijeme Miki Solus očajnički pokušavao privući pažnju šire javnosti izuzetno lošim humorom, lošim suradnjama i predvidljivim marketinškim potezima koji su zbog manjka autentičnosti i iskrenosti završili u onoj najgoroj kategoriji - ignoriranja. Reakcije nisu bile niti dobre niti loše - utopio se tako jedan od najvećih potencijala scene u nekom međuprostoru na koji aposlutno nitko niti ne želi obratiti malo pažnje. No, srećom, vratio se na pravi put, sjeo na plažu i Riđijem Riđem iz High5 i napravio odličan vrhunski hit koji će mu zasigurno pomoći da se ponovno etablira među publikom i napokon dobije dovoljnu količinu pažnje koju toliko željno iščekuje. Miki, ova pjesma je tvojih pet minuta slave, koja će, nadam se, potrajati i dulje. (Maja Trstenjak)

 

Noiselake - 'Just Like the Rain'

Na ovu pjesmu sam naletila sasvim slučajno, na profilu pjevačice Ivone Šimunić, koju znam još kao natjecateljicu showa The Voice Hrvatska. I drago mi je da jesam. Projekt Noiselake je skoro pa one man show Davora Manojlovića, Riječanina u Zagrebu, koji se glazbi vratio nakon podulje pauze i u ovome je projektu autor, aranžer, snimatelj i producent. Njemu se kao vokalistica pridružila Ivona, i dobili smo spoj koji dosta vuče na Evanescence. Projekt je još u povojima i svašta se tu još može izroditi i stvoriti, pa im se svakako treba dati vremena, ali drago mi je da sam ovu priču ulovila dok je još ovako friška i što ju mogu podijeliti s vama. (Ana Hotko)

 

Them Moose Rush - 'Just Get Another'

Napokon smo dočekali da Them Moose Rush objave svoj treći album Dancing Maze i učine ga dostupnim na streaming servisima, pa da još uvijek aktualni singl „Jude's Got Another“ uvrstimo na ovu listu. Them Moose Rush je bend koji – namjerno ili slučajno – izmiče strogim žanrovskim odrednicama. Kod njih nikada ne znam što očekivati i zapravo bih voljela ponekad biti muha na zidu njihove prostorije za probe i promatrati kako te pjesme nastaju. A onda još i u studiju, gdje su radili s Bornom Mijolovićem i Markom Mrakovčićem! Ali, da ne skrenem sad s teme... Kako naprave pjesmu koja je istovremeno toliko pitka i toliko zahtjevna, dovoljno slojevita, ali ne i naporna – nemam blage veze. Ono što znam je da mi je „Jude's Got Another“ jedan od singlova godine. (Ana Hotko)

 

Sara Renar - 'Držali smo se za ruke'

Poput dnevničke bilješke koja sjajno funkcionira u dobu kada pomislimo kako prisustvujemo kraju svijeta onih ljepota koje želimo i s kojima smo, životno i umjetnički, odrastali. To nam nudi 'Držimo se za ruke'. Govori nam sukus istine koja nam se prešućuje. Kako je uzrečica 'bit će bolje' divna utjeha, ali je pitanje koliko to utješno može pokriti našu čežnju za onime čega više nema i čini nam se da će teško ponovno doći. Novi singl Sare Renar je Sara Renar u njezinu najboljem izdanju. I pjesma koja nudi jasne slike i slojeve metafora. Pronaći ćete se u njoj kada vas obujmi festivalska i emotivna nostalgija od koje je, čini se, nemoguće pobjeći. (Goran Komerički)

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni