Vije-sti

Dozvoljeni četvrtak #5 uz Popečitelji, Svemir i Rolin Humes

Dozvoljeni četvrtak #5 uz Popečitelji, Svemir i Rolin Humes

Dozvoljeni četvrtak na svojem 5. Izdanju 11. lipnja u Vintage Industrial Baru priprema novu dozu hrvatsko-regionalne izvrsnosti s nezavisne scene. Najveća regionalna, glazbena top lista Muzika Je Zvonko Radost uz pomoć prijatelja iz bonbon-a ovog puta dovodi grupe Popečitelji, Svemir i Rolin Humes.Dozvoljeni četvrtak na svojem 5. Izdanju 11. lipnja u Vintage Industrial Baru priprema novu dozu hrvatsko-regionalne izvrsnosti s nezavisne scene. Najveća regionalna, glazbena top lista Muzika Je Zvonko Radost uz pomoć prijatelja iz bonbon-a ovog puta dovodi grupe Popečitelji, Svemir i Rolin Humes.

Grupa Popecitelji je u današnjem sastavu nastala je 1999. godine u Prištini, kao ozbiljniji nastavak rada, koji je mnogoljudniji noise eksperiment sastav pod istim imenom započeo sredinom devedesetih. Braća Furunović, Saša (gitara) i Goran (bas), s dugogodišnjim iskustvom bavljenja žanrovski neodređenom glazbom u više prištinskih bendova, zajedno s bubnjarem Radetom Vulićem počinju stvarati svoju eksplozivnu mješavinu instrumentalnog funk-rocka i folk muzike. Mnogobrojnim koncertima grupa ubrzo postaje svojevrsna underground atrakcija. Nakon jednog takvog koncerta u Beogradu 2003., dolazi i do suradnjom s Kojom iz Discipline kičme, što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja Ko radi?. Popečitelji su kroz mnoge održane koncerte samo potvrdili epitet eksplozivnog benda. Takav status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonistu Jamesu Brownu, kao i bendu NoMeansNo. Pored brojnih koncerata u Srbiji i zemljama u regiji, Popečitelji su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj , Italiji, Francuskoj, Austriji i Belgiji.

 

„Svemir je uglavnom prazan prostor“, piše na Facebook stranici Svemira, benda okupljenog oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin. No njen je Svemir zapravo ispunjen glazbom, koju piše i izvodi od 2009, u početku kao samostalna izvođačica, a od 2011. i kao frontwoman vlastitog benda, spajajući utjecaje koji dolaze kako iz akustike, folka i bluesa, tako i od strane punokrvnih gitarističkih bendova poput Beatlesa, Buzzcocksa ili Smithsa. Prva postava benda imala je samo dva stalna člana – Zvonku na akustičnoj gitari i vokalu te Roberta Kanizsaia na električnoj gitari, no to je bilo dovoljno da u jesen 2012. izdaju svoj prvi album, jednostavno nazvan Svemir. Iako se radilo o demo albumu snimljenom u kućnom studiju prijatelja i izdanom u vlastitoj nakladi, album je bio hvaljen od kritike te se našao na vrhu godišnje liste albuma, debi-albuma ili underground albuma na nekoliko regionalnih glazbenih portala ili blogova. Upravo u vrijeme izlaska tog prvog albuma, Robert izlazi iz benda i okuplja se nova postava čime bend postaje klasična rock četvorka: Matko Boršić na bubnjevima, San Mikulec na bas gitari i pratećim vokalima, Aleksandra Dokmanović na električnoj gitari, dok Zvonka uz pjevanje kombinira akustičnu ili također električnu gitaru, ali i klavir. U toj postavi Svemir svira dvije godine, bruseći pjesme, nastupajući u klubovima i na festivalima u regiji i pripremajući materijal za drugi album, koji je naposljetku i snimljen tijekom proljeća i ljeta 2014 u studiju Radost! te ponovno izdan vlastitim snagama uz još više uspjeha od prvijenca, našavši se ponovno na godišnjim top listama najboljih albuma u regiji kod mnogih urednika radijskih emisija specijaliziranih za nezavisnu domaću glazbu, specijaliziranih glazbenih internetskih portala ili regionalnih muzičkih blogera.

 

Rolin Humes je pop/rock/blues kvartet, nastao 2011. godine tokom blues sessiona u riječkom jazz klubu Tunel. Iza sebe imaju popriličan niz nastupa i nagrada na glazbenim natjecanjima i festivalima. Bend u 2013. samostalno izdaje svoj prvi album Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8. Album je dobio mnoge pozitivne kritike od strane struke i publike. Pjesme s istog albuma doživjele su zapažen uspjeh na stranim radio stanicama i raznim top listama, najviše u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Sjedinjenim Državama, Australiji, Hrvatskoj… 2014. godina pokazala se vrlo uspješnom za bend, prije svega kroz veliki broj koncerata. Godina je okončana pobjedom na Blues Challengeu u Zagrebu sa kojom je bend dobio priliku da predstavlja Hrvatsku na International Blues Challengeu u Memphisu, SAD. Nastup na Blues Challengeu pojačan je sa još nekoliko nastupa u drugim američkim gradovima i live nastupom na Ditty TV. Po povratku iz Amerike bend je objavio svoj drugi album Rolin Humes presents Rolin Blues koji je za sada pokupio samo riječi hvale.

 

 

Koncert počinje u 20:30 sati, a prije i nakon nastupa bendova DJ Trsha. će puštati recentnu glazbu iz Regije i s top Liste Muzika je Zvonko Radost.

Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 30 kuna, a na dan koncerta 40 kuna. Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18).

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni