Vije-sti

Elis Lovrić predstavlja novi album i knjigu

Elis Lovrić predstavlja novi album i knjigu "Kantat od mora"

Akademska glumica i multijezična kantautorica, koja govori pet i pjeva na deset jezika, poznata po pjesmama na labinjonskoj cakavici, upravo je objavila svoj novi album “Kanat od mora”.

Vijest o novom albumu dolazi u trenutku kada je njezina pjesma “No war” izabrana da se predstavi na Dori 2022..
 
Kanat od mora” kombinacija je poezije na labinjonskoj cakavici i pjevanih kompozicija. Među pjesmama na albumu su i one koje su već objavljene kao singlovi i predstavljene na festivalima u Splitu i Šibeniku. Upravo na Šibenskim večerima dalmatinske šansone Elis već tri godine za redom osvaja priznanja struke. Pjesma "Od kad te poznon" 2019. osvaja 2. nagradu žirija, a pjesmom “Je ča je”, koja se također nalazi na albumu, Elis osvaja Nagradu za najbolje kantautorsko djelo 2020.godine. Ovogodišnja pjesma “Brodolom” osvojila je 1. nagradu žirija. Na albumu je i pjesma “Kova je naša” objavljena je ožujku ove godine povodom stote obljetnice Labinske Republike. Tu je i “Fanica”, pjesma kroz koju Elis emotivno interpretira svoju ulogu Fanice iz predstave “Vježbanje života”, koju izvodi na daskama koje život znače u predstavi “Vježbanje života 2”.

Album prati knjiga pjesama “Kanat od mora - Štorija od muziki” / “Pjesma od mora - Glazbena priča” u kojoj su tekstovi sa labinjonske cakavice prevedeni na književni hrvatski. Knjigu najbolje opisuju riječi Enesa Kiševića napisane povodom izlaska štorije od muziki:
 
“Sve što je u knjigama zapisano moglo bi se reći i drukčije, ali kad čitate ili slušate Elis Lovrić kako piše i pjeva na svom materinskom jeziku, nijedan
vam istarski pejzaž neće više biti potpun bez njezina glasa.

„Kanat od mora” knjiga je jednako bliska i ribaru, i akademiku, i vinogradaru, i pjesniku. Bez obzira volite li ili ne volite poeziju, ova će vam knjiga darovati mnogo ljepote i uzvišenih osjećanja. Pročitavši Elisine pjesme u jednom dahu cijelim mi tijelom prostrujaše stihovi istarske Male Sirene: Ja voce zapren / usta upren / i kanton.

Elis Lovrić sljedeće godine očekuje turneja na kojoj će svoj “Kanat od mora” predstaviti diljem Hrvatske.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni